1️⃣ Voormalig België 🇧🇪 zag ik vandaag weer veel discussie over kernwapens vs. kernenergie. En niet iedereen weet het verschil merkte ik. Klein draadje over atoombommen. 👇🏻
2️⃣ De explosie wordt veroorzaakt door het vrijkomen van een heleboel energie, veroorzaakt door kernsplijting. Daarvoor heb je heel zuivere splijtstof nodig, in de praktijk worden alleen uranium-235 en plutonium-239 gebruikt.
3️⃣ ieder land dat de techniek heeft om uranium te verrijken, met ultracentrifuges bv., kan in principe het uranium-235 zo zuiver maken, dat je er een bom van zou kunnen maken.
Merk op dat dit helemaal ZONDER onderzoeksreactor of energiecentrale gebeurt! Niet nodig voor een bom.
4️⃣ de beste manier om plutonium-239 te maken is om heel zuiver uranium-238 met neutronen te beschieten. Dat kan het beste in een onderzoeksreactor die veel neutronen produceert en die open is van boven. Dan kan je het materiaal gemakkelijk naar de kern (de neutronen) toe brengen.
6️⃣ zo maak je in korte tijd veel plutonium, en weinig kernsplijting. Door die splijtingen gaat het materiaal alleen maar straling afgeven, en dat is niet prettig als je het uranium-238 van het plutonium-239 wilt scheiden.
7️⃣ En een kerncentrale dan, die stroom opwekt uit uranium? Kan je daar bommen-materiaal mee maken?
In principe wel. Maar het is enorm lastig. Een kerncentrale heeft een reactor in een afgesloten drukvat. Om iets er in te stoppen of uit te halen, moet de reactor uit, open…
8️⃣ … gesleuteld worden, enzovoorts. Ben je even 2 weken met bezig. Alleen bij de CANDU reactoren (Canadees ontwerp) kunnen stoffen voor bestraling in- en uitgebracht worden terwijl de centrale gewoon doorgaat met stroom produceren.
nl.m.wikipedia.org/wiki/CANDU-rea…
9️⃣ Maar Borssele, Doel, Tihange, de Duitse, Franse, Zweedse en Finse kerncentrales: waardeloos voor de productie van plutonium-239.
Zo’n “zwembad type” onderzoeksreactor is daar veel geschikter voor.
Ja maar Lars, het kernafval dan? Dat heet toch “opwerken”?
🔟 Zeker, die brandstofstaven bevatten een hels mengsel aan allerlei radioactieve stoffen. Waaronder uranium-235, uranium-238, en uranium-239. In fabrieken zoals in La Hague wordt dat (chemisch) afgescheiden van de rest van de stoffen.
Uranium-235 en -238 kan je niet chemisch…
1️⃣1️⃣ … scheiden, dus dan moet je toch weer verrijken. En het plutonium is ook “verontreinigd” met plutonium-240 bijvoorbeeld. Dus het is niet zuiver als je het met een onderzoeksreactor zou maken.
1️⃣2️⃣ en nu de hamvraag: WAAROM zou je dit willen doen? Kiezen wij er voor om een staat te zijn die atoombommen produceert? Natuurlijk niet.
Integendeel, wij onderwerpen ons aan strenge controles van IAEA en Euratom, en tonen zo aan dat wij onze techniek alleen voor …
1️⃣3️⃣ … vreedzame doelen gebruiken. En daar zijn we trots op!
Alsof je windmolens afwijst omdat je van het staal in principe ook machinegeweren en tanks zou kunnen maken. 🙄
Excuus, stomme spelfout: ik bedoelde “in België zag ik”. 🤭
Share this Scrolly Tale with your friends.
A Scrolly Tale is a new way to read Twitter threads with a more visually immersive experience.
Discover more beautiful Scrolly Tales like this.