Ja és divendres i això vol dir…Fil entomològic!🧵
Tothom sap que molts insectes fan la #metamorfosi, però…t'has preguntat mai per què, o per a què serveix? Totes les metamorfosis són iguals?⬇️
Els insectes, com tots els artròpodes, estan coberts d'una cutícula feta de proteïnes i quitina (un polisacàrid que comparteixen amb els fongs) que endureix el seu cos. Quan creixen, aquesta els queda petita i necessiten mudar-la.
📸Muda o exúvia de cigala, Japó (Irene Lobato)
(nosaltres renovem la pell a mesura que creixem i durant tota la vida, no ens pelem de cap a peus!)
El procés de muda o ècdisi pot repetir-se molts cops al llarg del seu desenvolupament. La majoria d'insectes muden mentre són larves o juvenils, fet que els permet créixer,…
…i solen deixar de fer-ho un cop arriben a l'edat adulta, moment en què tenen lloc dos fets: 1) maduresa sexual i 2) desenvolupament de les ales (llevat dels que no en tenen o les han perdut secundàriament).
📸Blanquetes de la col (Pieris rapae) aparellant-se (Irene Lobato)
L'assoliment de l'adultesa pot tenir lloc de forma directa (no hi té lloc un canvi evident ni espectacular del cos de l'insecte) o mitjançant una metamorfosi.
I aquí és on entren en escena els diferents tipus de desenvolupament:
1. Ametàbol (directe)
Les formes juvenils (nimfes) i adulta són iguals, llevat per la seva mida. Els adults no tenen ales i la seva única diferència és que poden reproduir-se. És el cas dels peixets de plata (O. Zygentoma).
📸Lepisma saccharina (misterjingo)
2. Hemimetàbol (incomplet)
Els adults sí tenen ales en algun moment. Les nimfes són semblants als adults i muden fins adquirir les ales i poder reproduir-se. És el cas de moltes xinxes (O. Heteroptera).
📸Nezara viridula: nimfa 3r estadi (Irene Lobato) i adult (Juan Emilio)
3. Holometàbol (complet)
Consta de 3 fases: larva > pupa > adult (o imago). Les larves no s'assemblen gens als adults. Després de diverses mudes, entren en un estat d'inactivitat (pupa) i assoleixen l'adultesa. Típic de papallones, escarabats, abelles, etc.
📹Dynastes hercules
I ara ve la gran pregunta…Quin sentit evolutiu té la metamorfosi?
1. Minimitzar la competència intraespecífica pels recursos.
Larves (o nimfes) i adults d'insectes hemi i holometàbols solen tenir diferents fonts d'aliment, de manera que no competeixen entre ells (fet que seria contraproduent).
2. Com més especialitzades siguins les diferents fases d'un insecte, > serà la probabilitat d'explotar més i millor els recursos.
Això explicaria l'èxit i diversificació al llarg de l'evolució dels insectes amb metamorfosi, especialment dels holometàbols 🐝🦋🐞🪰🐜.
Si vols aprofundir una mica més en aquest tema, et deixo aquí l'enllac a l'entrada que vaig escriure fa uns anys al blog @AYNIBiology : bit.ly/30Jn9Af.
Fins el pròxim fil! 🧵🐜👣
Share this Scrolly Tale with your friends.
A Scrolly Tale is a new way to read Twitter threads with a more visually immersive experience.
Discover more beautiful Scrolly Tales like this.