EntomoDaily Profile picture
Nov 19, 2021 13 tweets 4 min read Read on X
Ja és divendres i això vol dir…Fil entomològic!🧵

Tothom sap que molts insectes fan la #metamorfosi, però…t'has preguntat mai per què, o per a què serveix? Totes les metamorfosis són iguals?⬇️
Els insectes, com tots els artròpodes, estan coberts d'una cutícula feta de proteïnes i quitina (un polisacàrid que comparteixen amb els fongs) que endureix el seu cos. Quan creixen, aquesta els queda petita i necessiten mudar-la.

📸Muda o exúvia de cigala, Japó (Irene Lobato) Image
(nosaltres renovem la pell a mesura que creixem i durant tota la vida, no ens pelem de cap a peus!)
El procés de muda o ècdisi pot repetir-se molts cops al llarg del seu desenvolupament. La majoria d'insectes muden mentre són larves o juvenils, fet que els permet créixer,…
…i solen deixar de fer-ho un cop arriben a l'edat adulta, moment en què tenen lloc dos fets: 1) maduresa sexual i 2) desenvolupament de les ales (llevat dels que no en tenen o les han perdut secundàriament).

📸Blanquetes de la col (Pieris rapae) aparellant-se (Irene Lobato) Image
L'assoliment de l'adultesa pot tenir lloc de forma directa (no hi té lloc un canvi evident ni espectacular del cos de l'insecte) o mitjançant una metamorfosi.

I aquí és on entren en escena els diferents tipus de desenvolupament:
1. Ametàbol (directe)

Les formes juvenils (nimfes) i adulta són iguals, llevat per la seva mida. Els adults no tenen ales i la seva única diferència és que poden reproduir-se. És el cas dels peixets de plata (O. Zygentoma).

📸Lepisma saccharina (misterjingo) Image
2. Hemimetàbol (incomplet)

Els adults sí tenen ales en algun moment. Les nimfes són semblants als adults i muden fins adquirir les ales i poder reproduir-se. És el cas de moltes xinxes (O. Heteroptera).

📸Nezara viridula: nimfa 3r estadi (Irene Lobato) i adult (Juan Emilio) ImageImage
3. Holometàbol (complet)

Consta de 3 fases: larva > pupa > adult (o imago). Les larves no s'assemblen gens als adults. Després de diverses mudes, entren en un estat d'inactivitat (pupa) i assoleixen l'adultesa. Típic de papallones, escarabats, abelles, etc.

📹Dynastes hercules
I ara ve la gran pregunta…Quin sentit evolutiu té la metamorfosi?
1. Minimitzar la competència intraespecífica pels recursos.

Larves (o nimfes) i adults d'insectes hemi i holometàbols solen tenir diferents fonts d'aliment, de manera que no competeixen entre ells (fet que seria contraproduent).
2. Com més especialitzades siguins les diferents fases d'un insecte, > serà la probabilitat d'explotar més i millor els recursos.

Això explicaria l'èxit i diversificació al llarg de l'evolució dels insectes amb metamorfosi, especialment dels holometàbols 🐝🦋🐞🪰🐜.
Si vols aprofundir una mica més en aquest tema, et deixo aquí l'enllac a l'entrada que vaig escriure fa uns anys al blog @AYNIBiology : bit.ly/30Jn9Af.

Fins el pròxim fil! 🧵🐜👣

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with EntomoDaily

EntomoDaily Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @EntomoDaily

Oct 6, 2023
🚨NUEVO HILO🚨

Septiembre de 1962. Se publica en EUA un libro que removería consciencias y crisparía a la industria agroquímica. Un libro cuya autora, aún bajo coacciones, pondría sobre la mesa una de las grandes amenazas para los insectos y otros animales.

Dentro hilo 🧵👇 Image
La convivencia entre el ser humano y los insectos nunca ha sido sencilla. Bien por miedo, asco o mero desconocimiento, nuestros vecinos de seis patas no lo han tenido nada fácil para sobrevivir en la mayoría de nuestras sociedades.
A esta ecuación debemos sumarle la hostilidad de las ciudades (contaminación ambiental, lumínica y acústica) y su práctica ausencia de refugios y fuentes de alimento para volverla aún más incompatible con la vida de estos seres. Pero, ¿y si, además, se comen nuestra comida? Image
Read 26 tweets
Sep 25, 2023
¡Vamos con la solución!

Os presento a los espermatozoides gigantes de la mosca Drosophila bifurca. Con sus casi ‼️6cm‼️, son 20 veces más grande que sus poseedores. Pero... ¿Por qué ese tamaño? 🤔

Dentro 🧵 sobre el caso que alteró los paradigmas de la selección sexual ⬇️
Image
Una de las 1as cosas que aprendemos sobre la reproducción sexual es que los gametos (o células reproductivas) ♂️ o espermatozoides son más pequeños y simples que los ♀️ u óvulos. La 2a, que los espermatozoides se producen en mayor nº que los óvulos, cuya producción requiere de...
... un mayor gasto energético. Así, un ♂️ que produzca más esperma que sus competidores tendrá más opciones de fecundar al óvulo y de transferir sus genes a la descendencia. Esta competición es lo que propicia la selección sexual, la cual favorece a los mejores espermatozoides.
Read 14 tweets
Sep 22, 2023
🚨NUEVO HILO🚨

¿Te gustan los insectos (y otros artrópodos) pero su terminología te trae de cabeza? ¡Que no cunda el pánico!

Vamos a agrupar en este hilo las 1⃣3⃣ entregas de "Conceptos Entomológicos" que os he presentado hasta la fecha. ¡Vamos! 🧵👇
1⃣ ALAS

📌MACRÓPTERO (1): insecto adulto con alas que llegan o sobrepasan el abdomen. Son funcionales (es decir, sirven para volar).
📌BRAQUÍPTERO (2): insecto adulto con alas reducidas por lo general afuncionales (no sirven para volar).
📌ÁPTERO (3): insecto adulto sin alas. Image
2⃣ PARASITISMO

📌PARÁSITO: organismo que depende de 1 o más huéspedes para completar su ciclo vital, a los que mantiene con vida para su beneficio a largo plazo.
📌PARASITOIDE: organismo cuyas larvas crecen fuera (1) o dentro (2) del cuerpo de un huésped al que acaban matando. Image
Read 18 tweets
Aug 4, 2023
🚨NUEVO HILO🚨

"¡Qué "bicho" más chulo! Voy a hacerle una foto para inmortalizarlo. Un momento... ¿¡Qué tiene en la pata!?"

Aunque curioso, es bastante habitual que algunos insectos transporten polizones de un lado para otro. La pregunta es: ¿POR y PARA QUÉ?

¡Dentro 🧵👇! Image
La vida de los artrópodos es dura. La selección del lugar donde llevar a cabo la puesta ya resulta crucial para asegurar el éxito de la descendencia. Después, varios filtros ambientales, como la depredación, determinarán qué huevos-larvas/ninfas-pupas terminarán por alcanzar...
Image
Image
...la fase adulta, para lo cual los artrópodos han desarrollado a lo largo de la evolución un variopinto arsenal de estrategias defensivas tanto pasivas (camuflaje, mimetismo, toxicidad 🧪, dureza...) como activas (ruidos estridentes 🗣️, veneno...).
Read 19 tweets
Jan 21, 2023
🚨NUEVO HILO🚨

Los zombis existen 🧟‍♂️🧠. Sí, como lo lees. Pero no de la forma que crees.

En el hilo de hoy, te invito a conocer a un INSECTO cuyo ciclo de vida macabro podría ser la premisa perfecta para una película de terror.

¿Te animas a leerlo? ¡Vamos! 👇🧵

📸Anand Varma
Los insectos son el grupo de animales más diverso. Si no, atención al número de especies descritas hasta la fecha: ¡Alrededor de 1 MILLÓN! 🤯. Y esto sólo es el principio: se estima que existirían entre 6-10 millones de especies (~90% de las formas de vida del planeta 🌍).
Uno de los órdenes de insectos más diversos es Hymenoptera 🐝🐜. Hasta la fecha, se han descrito ~120.000 especies en todo el mundo, sólo por detrás de Diptera 🪰🦟 (~155.000), Lepidoptera 🦋 (~157.000) y Coleoptera 🪲🐞 (~390.000).

Pero... ¿A dónde apuntan las estimaciones?
Read 19 tweets
Nov 30, 2022
🚨MINI FIL (part 2)🚨

A propòsit dels tweets que vaig publicar fa un parell de dies sobre Acherontia atropos, el borinot de la mort, volia parlar-vos sobre l'ORIGEN del seu NOM i dir-vos que... Estic indignada! 🤬

👇

(1/5)
(2/5) El seu nom prové de la mitologia grecoromana:

💠 Acherontia = d'Aqueront, un dels cinc rius que navegaven els morts fins assolir l'Hades, l'inframón.
💠 Atropos = nom d'una de les 3 parques (m. romana) o Moires (m. grega) que controlaven el fil del destí de les persones.
(3/5) A la mitologia grega, Àtropos era la més gran de les 3 Moires i la seva funció a l'inframón consistia en tallar el 🧵 del destí. Per la seva banda, Làquesis era qui s'encarregava de decidir sobre la longitud del fil i Cloto (la petita), de filar els fils amb la seva filosa.
Read 6 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Don't want to be a Premium member but still want to support us?

Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal

Or Donate anonymously using crypto!

Ethereum

0xfe58350B80634f60Fa6Dc149a72b4DFbc17D341E copy

Bitcoin

3ATGMxNzCUFzxpMCHL5sWSt4DVtS8UqXpi copy

Thank you for your support!

Follow Us!

:(