Tothom sap que molts insectes fan la #metamorfosi, però…t'has preguntat mai per què, o per a què serveix? Totes les metamorfosis són iguals?⬇️
Els insectes, com tots els artròpodes, estan coberts d'una cutícula feta de proteïnes i quitina (un polisacàrid que comparteixen amb els fongs) que endureix el seu cos. Quan creixen, aquesta els queda petita i necessiten mudar-la.
📸Muda o exúvia de cigala, Japó (Irene Lobato)
(nosaltres renovem la pell a mesura que creixem i durant tota la vida, no ens pelem de cap a peus!)
El procés de muda o ècdisi pot repetir-se molts cops al llarg del seu desenvolupament. La majoria d'insectes muden mentre són larves o juvenils, fet que els permet créixer,…
…i solen deixar de fer-ho un cop arriben a l'edat adulta, moment en què tenen lloc dos fets: 1) maduresa sexual i 2) desenvolupament de les ales (llevat dels que no en tenen o les han perdut secundàriament).
📸Blanquetes de la col (Pieris rapae) aparellant-se (Irene Lobato)
L'assoliment de l'adultesa pot tenir lloc de forma directa (no hi té lloc un canvi evident ni espectacular del cos de l'insecte) o mitjançant una metamorfosi.
I aquí és on entren en escena els diferents tipus de desenvolupament:
1. Ametàbol (directe)
Les formes juvenils (nimfes) i adulta són iguals, llevat per la seva mida. Els adults no tenen ales i la seva única diferència és que poden reproduir-se. És el cas dels peixets de plata (O. Zygentoma).
📸Lepisma saccharina (misterjingo)
2. Hemimetàbol (incomplet)
Els adults sí tenen ales en algun moment. Les nimfes són semblants als adults i muden fins adquirir les ales i poder reproduir-se. És el cas de moltes xinxes (O. Heteroptera).
Consta de 3 fases: larva > pupa > adult (o imago). Les larves no s'assemblen gens als adults. Després de diverses mudes, entren en un estat d'inactivitat (pupa) i assoleixen l'adultesa. Típic de papallones, escarabats, abelles, etc.
📹Dynastes hercules
I ara ve la gran pregunta…Quin sentit evolutiu té la metamorfosi?
1. Minimitzar la competència intraespecífica pels recursos.
Larves (o nimfes) i adults d'insectes hemi i holometàbols solen tenir diferents fonts d'aliment, de manera que no competeixen entre ells (fet que seria contraproduent).
2. Com més especialitzades siguins les diferents fases d'un insecte, > serà la probabilitat d'explotar més i millor els recursos.
Això explicaria l'èxit i diversificació al llarg de l'evolució dels insectes amb metamorfosi, especialment dels holometàbols 🐝🦋🐞🪰🐜.
Si vols aprofundir una mica més en aquest tema, et deixo aquí l'enllac a l'entrada que vaig escriure fa uns anys al blog @AYNIBiology : bit.ly/30Jn9Af.
Fins el pròxim fil! 🧵🐜👣
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
Septiembre de 1962. Se publica en EUA un libro que removería consciencias y crisparía a la industria agroquímica. Un libro cuya autora, aún bajo coacciones, pondría sobre la mesa una de las grandes amenazas para los insectos y otros animales.
Dentro hilo 🧵👇
La convivencia entre el ser humano y los insectos nunca ha sido sencilla. Bien por miedo, asco o mero desconocimiento, nuestros vecinos de seis patas no lo han tenido nada fácil para sobrevivir en la mayoría de nuestras sociedades.
A esta ecuación debemos sumarle la hostilidad de las ciudades (contaminación ambiental, lumínica y acústica) y su práctica ausencia de refugios y fuentes de alimento para volverla aún más incompatible con la vida de estos seres. Pero, ¿y si, además, se comen nuestra comida?
Os presento a los espermatozoides gigantes de la mosca Drosophila bifurca. Con sus casi ‼️6cm‼️, son 20 veces más grande que sus poseedores. Pero... ¿Por qué ese tamaño? 🤔
Dentro 🧵 sobre el caso que alteró los paradigmas de la selección sexual ⬇️
Una de las 1as cosas que aprendemos sobre la reproducción sexual es que los gametos (o células reproductivas) ♂️ o espermatozoides son más pequeños y simples que los ♀️ u óvulos. La 2a, que los espermatozoides se producen en mayor nº que los óvulos, cuya producción requiere de...
... un mayor gasto energético. Así, un ♂️ que produzca más esperma que sus competidores tendrá más opciones de fecundar al óvulo y de transferir sus genes a la descendencia. Esta competición es lo que propicia la selección sexual, la cual favorece a los mejores espermatozoides.
¿Te gustan los insectos (y otros artrópodos) pero su terminología te trae de cabeza? ¡Que no cunda el pánico!
Vamos a agrupar en este hilo las 1⃣3⃣ entregas de "Conceptos Entomológicos" que os he presentado hasta la fecha. ¡Vamos! 🧵👇
1⃣ ALAS
📌MACRÓPTERO (1): insecto adulto con alas que llegan o sobrepasan el abdomen. Son funcionales (es decir, sirven para volar).
📌BRAQUÍPTERO (2): insecto adulto con alas reducidas por lo general afuncionales (no sirven para volar).
📌ÁPTERO (3): insecto adulto sin alas.
2⃣ PARASITISMO
📌PARÁSITO: organismo que depende de 1 o más huéspedes para completar su ciclo vital, a los que mantiene con vida para su beneficio a largo plazo.
📌PARASITOIDE: organismo cuyas larvas crecen fuera (1) o dentro (2) del cuerpo de un huésped al que acaban matando.
"¡Qué "bicho" más chulo! Voy a hacerle una foto para inmortalizarlo. Un momento... ¿¡Qué tiene en la pata!?"
Aunque curioso, es bastante habitual que algunos insectos transporten polizones de un lado para otro. La pregunta es: ¿POR y PARA QUÉ?
¡Dentro 🧵👇!
La vida de los artrópodos es dura. La selección del lugar donde llevar a cabo la puesta ya resulta crucial para asegurar el éxito de la descendencia. Después, varios filtros ambientales, como la depredación, determinarán qué huevos-larvas/ninfas-pupas terminarán por alcanzar...
...la fase adulta, para lo cual los artrópodos han desarrollado a lo largo de la evolución un variopinto arsenal de estrategias defensivas tanto pasivas (camuflaje, mimetismo, toxicidad 🧪, dureza...) como activas (ruidos estridentes 🗣️, veneno...).
Los zombis existen 🧟♂️🧠. Sí, como lo lees. Pero no de la forma que crees.
En el hilo de hoy, te invito a conocer a un INSECTO cuyo ciclo de vida macabro podría ser la premisa perfecta para una película de terror.
¿Te animas a leerlo? ¡Vamos! 👇🧵
📸Anand Varma
Los insectos son el grupo de animales más diverso. Si no, atención al número de especies descritas hasta la fecha: ¡Alrededor de 1 MILLÓN! 🤯. Y esto sólo es el principio: se estima que existirían entre 6-10 millones de especies (~90% de las formas de vida del planeta 🌍).
Uno de los órdenes de insectos más diversos es Hymenoptera 🐝🐜. Hasta la fecha, se han descrito ~120.000 especies en todo el mundo, sólo por detrás de Diptera 🪰🦟 (~155.000), Lepidoptera 🦋 (~157.000) y Coleoptera 🪲🐞 (~390.000).
A propòsit dels tweets que vaig publicar fa un parell de dies sobre Acherontia atropos, el borinot de la mort, volia parlar-vos sobre l'ORIGEN del seu NOM i dir-vos que... Estic indignada! 🤬
(2/5) El seu nom prové de la mitologia grecoromana:
💠 Acherontia = d'Aqueront, un dels cinc rius que navegaven els morts fins assolir l'Hades, l'inframón.
💠 Atropos = nom d'una de les 3 parques (m. romana) o Moires (m. grega) que controlaven el fil del destí de les persones.
(3/5) A la mitologia grega, Àtropos era la més gran de les 3 Moires i la seva funció a l'inframón consistia en tallar el 🧵 del destí. Per la seva banda, Làquesis era qui s'encarregava de decidir sobre la longitud del fil i Cloto (la petita), de filar els fils amb la seva filosa.