pep puig i boix Profile picture
Diputat al Parlament (27/5/19-21/12/20). Cofundador d’Ecotècnia sccl i d'Ecoserveis. Profe UAB (1979-2012). Membre d’AV. M'agrada fer la REVOLUCIÓ energÈTICA.

Dec 12, 2021, 19 tweets

Ahir i abans d’ahir, vaig publicar sengles enfilalls dedicats a parlar d’espais naturals, dels béns comuns i serveis que ens proveeixen, de l’energia i dels drets d’accés als béns i serveis . .
Aquí va el tercer enfilall

III-1/16 Fins avui s’ha tendit a separar en compartiments estancs tant els espais naturals (als quals se’ls atorguen diferents qualificatius de protecció) com els espais on es fan aprofitaments d’energia (autoritzant-los, massa vegades, a fer qualsevol cosa, de qualsevol manera).

III-2/16 Exemples: espais destinats a embassaments per a aprofitament hidroelèctric, espais destinats a centrals tèrmiques i nuclears, espais destinats a ‘explotacions’ de minerals –carbó, urani- o espais destinats a extraccions de petroli o petrogas al mar o a terra ferma.

III-3/16 Les actuacions energètiques convencionals han anat normalment acompanyades de grans impactes ecològics en el lloc on es realitzava l’actuació.

III-4/16 Els seus impactes abasten extensions de territori molt més amplies (pluges àcides, escalfament global, enverinament radioactiu) que no pas el territori on es fa l’actuació energètica.

III-5/16 Avui, però, es desenvolupen i realitzen actuacions energètiques que no tenen perquè comportar grans impactes i/o impactes irreversibles sobre els sistemes naturals dels espais on es fa l’actuació
1er) són actuacions de menys envergadura (menys potència instal·lada).

III-6/16 2n) perquè en aprofitar un be comú (el Sol, el vent, l’aigua, la calor del subsòl i la que ens envolta) que es manifesta de forma dispersa i no concentrada, obliga a fer-ne aprofitaments dispersos.

III-7/16 La compatibilitat o no compatibilitat d’una actuació concreta per aprofitar béns comuns naturals (Sol/vent/aigua/calor), en un espai natural, dependrà de
-l’escala de l’actuació,
-la tecnologia a utilitzar
-la sensibilitat de les persones implicades en l’actuació

III-8/16 També estarà condicionada per altres usos, presents o futurs, que tingui o es pugui donar a l’espai on es proposa l’actuació (usos agrícoles i/o ramaders, usos per lleure – excursionisme, turisme -, etc.).

III-9/16 L’aprofitament dels fluxos biosfèrics amb qualitats energètiques, com ara la força del vent o la radiació del Sol en espais naturals concrets a través d’actuacions concretes, s’hauria de fer de forma que el seu aprofitament es faci de manera que segueixi . . .

III-10/16 . . . els criteris de sostenibilitat tant pel que fa al be comú (vent o Sol), com pel que fa als sistemes naturals, com pel que fa a les comunitats humanes que viuen en els indrets on el vent i el Sol es manifesten.

III-11/16 Pel que fa al be comú (sigui el vent o el Sol): el seu aprofitament ha de fer possible la renovabilitat i el no exhauriment del bé comú.

III-12/16 Pel que fa als sistemes naturals: per una banda aquests ecosistemes poden servir com a base de suport dels sistemes convertidors d’energia eòlica (aerogeneradors) o solar (escalfadors d’aigua, generadors fototèrmics, generadors fotovoltaics) amb els quals es fa . . .

III-13/16 . l’aprofitament del bé comú natural i energètic (Sol/vent/aigua).
Per una altra banda, els ecosistemes són la base de suport d’altres serveis (agrícoles, ramaders, diversitat biològica i cultural, paisatgista, estètica, etc.), que han de permetre la seva regeneració,

III-14/16 . . . de forma que l’aprofitament (solar/eòlic/hidràulic) no posi en perill la continuïtat del conjunt de serveis que l’espai natural ofereix.
Pel que fa a les comunitats humanes: les persones que viuen en els indrets on el vent o el Sol es manifesten, . .

III-15/16 . tenen el dret a poder continuar vivint als llocs on viuen. I no solament això, sinó que han de tenir reconegut el dret a la captació I a l’aprofitament del vent i del Sol. També han de veure concretament com els aprofitaments repercuteixen en benefici de la comunitat.

III-16/16 Tot plegat per garantir la continuïtat de l’aprovisionament dels serveis que els béns comuns naturals ofereixen als humans, sense que l’ús que se’n faci posi en perill la continuïtat de la vida de les comunitats vegetal/animal/humana en l’espai on es fa l’aprofitament

Les 3 Cs:
- Comunitat
- Conservació
- Clima

Share this Scrolly Tale with your friends.

A Scrolly Tale is a new way to read Twitter threads with a more visually immersive experience.
Discover more beautiful Scrolly Tales like this.

Keep scrolling