در ادامه مطالعات انجام شده بر روی تاریخ معاصر ایران، مخصوصا در سالهای قبل و آغازین تاسیس ساواک، گریزی به یکی از احزاب سیاسی مسلح ایران میزنیم.
#رشتو سوم: حزب مخفی ملل اسلامی
تاسیس ۱۳۴۱
بنیانگذار : سید محمدکاظم موسوی بجنوردی
۱/۱۰
خط مشی: مبارزه و اقدام مسلحانه
هدف: سرنگونی حکومت شاهنشاهی و استقرار حکومت اسلامی
نشریه: ماهنامه خلق، از بهمن ۱۳۴۳ تا زمان انهدام حزب، مهر ۱۳۴۴ در نه شماره
آرم و نشان: پرچم سرخ با ستارهای هشت ضلع
۲/۱۰
حزب ملل اسلامی، پیش از آنکه فعالیتهای نظامی و مبارزات مسلحانه خود را آغاز کند توسط شهربانی و ساواک کشف شد. شب بیستم مهر ۱۳۴۴، محمدباقر صنوبری یکی از اعضای حزب، در شهرری دستگیر و مورد بازرسی قرار گرفت.
در کیف همراه او مدارک حزبی و ماهنامه خلق بود.
۳/۱۰
رهبر و دیگر اعضای حزب پس از اطلاعِ از لو رفتنشان، به کوههای دارآباد در شمال تهران پناه بردند اما مخفیگاه آنها نیز کشف شد و در یک درگیری مسلحانه بین این تروریستها و ماموران، در شب ۲۴ مهر ۱۳۴۴ دستگیر شدند. این گروه ۵۵ عضو غالبا زیر ۲۵ سال سن داشت.
۴/۱۳
در تحقیقات معلوم شد که رهبری این گروه با محمدکاظم موسوی بجنوردی بوده است. دادگاه محمدکاظم موسوی بجنوردی متهم ردیف اول (رهبر گروه) را محکوم به اعدام و حسن حامدعزیزی و محمد سید محمودی قمی (متهمین ردیفهای دوم و سوم) را به حبس ابد و ۵۲ متهم دیگر را به ۳ تا ۱۵ سال حبس محکوم کرد.
۵/۱۰
دادستان دادگاه، به علت عدم تناسب جرم با مجازات، و همچنین متهمان برای تخفیف حکم تقاضای تجدیدنظر کردند و پرونده به دادگاه شماره ۲ تجدیدنظر اداره دادرسی ارتش ارسال گردید.
رأی صادره دادگاه بدوی در مورد محمدکاظم موسوی بجنوردی تایید شد و ۷ تن دیگر از متهمان به حبس ابد محکوم شدند. ۶/۱۰
متهمان از شاهنشاه فرجامخواهی نمودند که گزارش آن به عرض شاه رسید و ایشان به مناسبت تولد شاهپور علیرضا، با ۱ درجه تخفیف در مورد متهم ردیف اول، محمدکاظم موسوی بجنوردی را در ۱۴ اردیبهشت ۱۳۴۵ عفو نمود و او به ابد محکوم شد؛ دست به دامان همان شاهی که میخواستند سرنگونش کنند! ۷/۱۰
اعضای این گروه پس از پایان دوره محکومیتشان اعمال شوم و پلید خود را درجهت نابودی ایران و ایرانی از سر گرفتند. برخی به سازمان مجاهدین خلق پیوستند و برخی بعدتر در تشکیل حزبالله دخیل بودند. محمد کاظم موسوی بجنوردی پس از ۱۳ سال زندان در آبانماه ۱۳۵۷ با انحلال ساواک آزاد شد. ۸/۱۰
وی تا امروز در مناصب مختلف حکومت جمهوری اسلامی ایفای نقش کرده است: عضو کمیته مرکز حزب جمهوری اسلامی ، استاندار اصفهان ، نماینده اولین دوره مجلس شورای اسلامی؛ در سال ۱۳۶۲ مرکز دائرة المعارف اسلامی (مرکز پژوهشهای ایرانی و اسلامی) را تاسیس کرد. ۹/۱۰
او حامی محمد خاتمی در انتخابات ۱۳۷۶ بود و تا سال ۱۳۸۴ سمت مشاور امور فرهنگی و ریاست سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران را داشت. مرکز دائرة المعارف اسلامی در همان مکانی قرار دارد که وی در سال ۱۳۴۴ اسلحه بدست علیه حکومت شاهنشاهی دستگیر شد؛ یعنی تپههای دارآباد تهران.
۱۰/۱۰
Share this Scrolly Tale with your friends.
A Scrolly Tale is a new way to read Twitter threads with a more visually immersive experience.
Discover more beautiful Scrolly Tales like this.