Richard Forsgård Profile picture
Marie Curie Postdoctoral Fellow at Nutrition-Gut-Brain Interactions Research Centre @orebrouni. 🇫🇮 living in 🇸🇪. Opinions/views entirely my own.

Feb 15, 2022, 11 tweets

Muutama twiitti tästä tutkimuksesta, koska tämä on vaan niin makea (pun intended) tutkimus🤩

Eli miten erotamme sokerin keinotekoisista makeutusaineista ja miksi monet meistä valitsevat mieluummin sokerin makeutusaineen sijaan?

🍬🧵👇

Aikaisemmissa tutkimuksissa on havaittu, että 🐭 pystyy erottamaan sokerin vedestä, vaikka sillä ei olisi makureseptoreja. Eli suolistossa on siis oltava jokin mekanismi, joka välittää tietoa suolistoon tulevasta sokerista. Enter neuropod cells!

Neuropodit ovat suoliston soluja, jotka muodostavat suoraan yhteyksiä suoliston hermostoon ja kiertäjähermoon (vagus). Ne löydettiin "vasta" vuonna 2015 ja ne näyttäisivät välittävän nopeasti tietoa suolen sisällöstä (kuten sinne tulevasta sokerista!) aivoihin.

Mitä tutkimuksessa sitten tehtiin?

Ensiksi tutkijat näyttivät, että suolistoon tuleva sokeri ja keinotekoiset makeutusaineet aiheuttavat vagus-hermon aktivaation ja tämä tosiaan tapahtuu neuropodien välityksellä: kun neuropodien toiminta estettiin, vagus ei aktivoitunut.

Seuraavaksi tutkijat osoittivat, että neuropodit eivät vain välitä tietoa "makeasta", vaan signaalin välittäjäaine on eri riippuen siitä, aiheutuuko aktivaatio sokerista vai makeutusaineesta. Eli ne erottavat nämä signaalit toisistaan! Onko tällä vaikutusta myös preferenssiin?

Now to the good part: tutkijat kehittivät pienen, joustavan, suolistoon asennettavan kuituoptiikkaan perustuvan laitteen, jolla he pystyivät reaaliajassa hiljentämään neuropodien toiminnan, kun 🐭 annetaan valinta sokerin ja makeutusaineen välillä.

Näiden hiirten neuropodeihin oli geenitekniikan menetelmin istutettu "valokatkaisin": kun kuituoptiikalla suolistoon tuotetaan tietyn aallonpituuden valoa, neuropodien aktivaatio estyy.

Mitä sitten tapahtui?

Kun suolistoon tuotettiin kontrollivaloa, 🐭 valitsivat 90% sokerin makeutusaineen sijaan.

Mutta:

Kun neuropodien toiminta estettiin vaikuttavalla valolla, 🐭 valitsivat sokerin enää 58% makeutusaineen sijaan!

Neuropodit siis saavat 🐭 valitsemaan sokerin!

Sama toimi myös päinvastoin:

Kun neuropodeja hiljentämisen sijaan aktivoitiin toisen aallonpituuden valolla, 🐭 kuluttivat makeutusainetta niin kuin se olisi ollut sokeria! Eli 🐭 luulivat juovansa sokeria vaikka joivatkin makeutusainetta.

Eli kertauksena: vaikuttamalla soluihin suolistossa tutkijat pystyivät muokkaamaan eläinten käyttäytymistä ja makutottumuksia.

Aika varmasti näyttää, mitä tämänkaltaiset löydöt tarkoittavat ihmisten erilaisten syömisongelmien kannalta.

Tutkijat ovat tehneet tästä löydöksestä myös erittäin komean videon Youtubeen, joka kannattaa katsoa pelkästään sen visuaalisuuden vuoksi:

Share this Scrolly Tale with your friends.

A Scrolly Tale is a new way to read Twitter threads with a more visually immersive experience.
Discover more beautiful Scrolly Tales like this.

Keep scrolling