Yeni silsile (#FLOOD): Rus ordusunun yumuşak karnı... Çeçenistan, Afganistan ve Suriye'de görünen zaaf Ukrayna'da bir kez daha ortaya çıktı. Türkiye'nin Rusya ile doğrudan veya dolaylı olarak yapacağı her savaşta işe yarayacak bir koz bu... Nedir?
Rusya'nın Doğu Avrupa gibi düz bir bölgeyi işgal edebilmesi için hayati önem taşıyan şey kamyon lojistik desteği. Bu da kamyon sayısı + operasyon tipi ile sınırlı. Kkarayolu ağının 65 km/sa hıza izi verdiğini varsayarsak, tek bir kamyon 65 km kadar günde 3 sefer yapabilir. Neden?
Yükleme 1 saat, desteklenen birime gitmek 1 saat, boşaltma 1 saat ve üsse dönme 1 saat. Bu turu 3 kez tekrarlamak toplam 12 saat. + kamyon bakımı, yemek, yakıt ikmali vs. Mesafe 130 km olursa kamyon günde 2 sefer yapar; birlik 250 km ilerlediyse aynı kamyonla günde ancak 1 sefer.
Savaş ilerledikçe yolların bu şekilde uzaması ve lojistiğin zorlaşması, sivil hayattaki lojistik problemlerine benzer. Müşterisi sürekli artan bir firma düşünün. Eğer lojistik gücü paralel şekilde arttırAmaz ise sevkiyat gittikçe yavaşlar ve müşteriler firmayı terk eder.
Tabi bu varsayımlar, düz arazi için; engebeli arazide veya sınırlı/hasarlı altyapının olduğu yerde durum farklı. Bir ordunun 65 km'de harbi sürdürebilecek kadar yeterli kamyonu varsa, 130 km'de verim %33 düşer. 270 km'de %66 oranında düşer. yani ne demek bu?
Asker silahını doldurmak için mermi bulamayacak; tanklar çalışır halde olsa bile ateş edemeyecek; günde 3 öğün değil 2 veya 1 öğün yemek yenecek; yaralılar hastaneye taşınamayacak; düşman geri çekilse bile araçlarınız yakıt yokluğundan ilerleyemeyecek...
Yani lojistik bakımdan zayıf bir ordu, cephede küçülmüş gibi olur. Askerleri öldürülmüş, araçları takip edilmiş gibi savaşma kapasitesi azalır. Bu yüzden hızlı ilerleyen bir ordunun sürekli daha fazla kamyona ihtiyacı olacaktır.
Rus ordusunun lojistik ihtiyacını karşılamak için erzak depolarının 130 km ötesinde yeterli kamyonu yok. Ukrayna gibi (eni 800 km; boyu 1300 km) bir yerde verimli lojistik için, Rus ordusunun destek tugaylarının her birinde 400 olan kamyon tahsisini 3'e katlaması gerekirdi.
Rus muharip birliklerinin her biri kağıt üzerinde bir lojistik tugayına sahip. Tugay başına 50 römorklu toplam 150 kargo kamyonu ve 260 özel kamyon bulunan iki kamyon taburu var. Ama Rus ordusu roket topçu ateşini yoğun kullanır ve roket mühimmatı çok ağır. Ne kadar?
Her fırlatıcıyı yeniden doldurmak tam bir kamyon kapasitesi. Mekanize birliklerin sadece roket mühimmatını yenilemek için 90 kamyon gerekir yani lojistik tugay kapasitesinin %50'si. Buna topçu taburunu, hava savunma taburunu, keşif taburu ile tankları da ekleyin. Daha?
Havan topları, tanksavar füzeleri ve hafif silah mühimmatı, gıda, mühendislik, tıbbî malzeme vb.
Biz burada kolayca kamyon sayısını 2'ye 3'e katlanmaktan bahsediyoruz ama bir de lojistik hatlarının müdafaa edilmesi var. Siz kamyon sayınızı arttırdıkça düşmanın vurabileceği, nispeten savunmasız hedef sayısı artıyor.
Hatırlayın, Irak işgali sırasında Amerika'nın kaybettiği askerlerin %70'i lojistik hatlarını, bilhassa benzin ve su kamyonlarını korurken öldüler.
Irak veya Ukrayna gibi bir ülkeyi işgal ettiğiniz zaman tedarik zincirleriniz 1000 km'yi bulur. Savaşan askerlerinizin 10 misli lojistik askeri ve yeteri kadar kamyon yoksa o savaşı kaybedersiniz. Yedek lastikten sargı bezine kadar her ayrıntı zafer ya da yenilgi getirebilir.
Rus ordusunda yakıt ve su temini için, her lojistik tugayının bir taktik boru hattı taburu vardır. Bunlar Batılı muadillerinden daha düşük verime sahip ancak yeni araziyi işgal ettikten sonra üç ila dört gün içinde yerleştirilebilirler. O zamana kadar ne olacak?
O zamana kadar, operasyonel ikmal için yakıt kamyonları gerekir. Zırhlı araçlar, savaşta manevra yaparken veya sadece hareketsizken (rölanti) yakıt tüketir. ABD Ordusu yakıt tüketimi planlama için menzil değil, ikmal günü birimi kullanır.
Uzmanlara göre Rus ordusunun bir operasyonu 36 ila 72 saat sürerse, operasyonları desteklemek için taktik boru hatları kurulmadan önce en az bir kez komple yakıt ikmali yapması gerekir.
Lojistik tarih boyunca savaş sonuçlarını belirlemiştir. Osmanlı'nın muazzam bir tedarik teşkilatı, ordu mühendisleri ve zanaatkârları vardı. İskender de ordusunu karadan yürütürken ona denizden eşlik eden lojistik ordusu askerin yedek ayakkabısına kadar gerekli her şeyi taşırdı.
Çeçen savaşlarında Ruslar Grozny'ye günde 4.000 top mermisi atıyorlardı; lojistik olarak bu günde 50 kamyon mühimmat demek. 2008 Rus-Gürcistan Savaşında Rus kuvvetleri 12 saat içinde tüm mühimmatı harcadı. Yani her 12 saatte bir komple mühimmat tedariki demek bu.
Netice? Rus ordusu yabancı ülkeleri işgal etmek için değil Rusya'yı savunmak için formatlanmış bir ordu.Lojistik tren yollarına dayalı; trenden uzaklaştığı zaman ordunun hareket kabiliyeti çok zayıftır. Subaylardaki hakim zihniyet kıvrak değildir; 1930 model endüstriyel kafadır.
Tabii bu söylediklerimize bakarak Rus ordusunun eski Çekoslovakya (Prag 196868) ve Macaristan'ı işgali öne sürülebilir. Ancak Rusya'nın bu ülkeler üzerindeki hakimiyeti ordunun değil istihbaratın başarısıdır. Manipülasyon, propaganda, böl ve yönet...
Çeçenistan savaşları bir soykırımdı. Lojistik gerektiren Düzenli bir ordunun direnişi yoktu. Gürcistan'da ise Donbass'taki gibi ayrılıkçı güçlere destek verildi. Tedarik zincirleri, lojistik problemleri söz konusu olmadı.
Afganistan'ın işgalinde yine direnen bir düzenli ordu yoktu. Öncelikle müttefik komünist Afgan hükümeti Rus ordusunu davet etmişti . Daha sonra meydana gelen gerilla savaşı sırasında Rus ordusunun zayıf noktası yine lojistik beceriksizlik oldu...
Rus ordusu çelişkili bir yapı: Nükleer silahları, hipersonik füzeleri, ve Hazar denizi'nden Suriye'ye balistik füze atabilen savaş gemileri var. ABD ile Fransa gibi kimyasal ve biyolojik silah üretebiliyor. Ama lojistik konusunda çok geri.
Vesselâm :)
@threadreaderapp unroll
Share this Scrolly Tale with your friends.
A Scrolly Tale is a new way to read Twitter threads with a more visually immersive experience.
Discover more beautiful Scrolly Tales like this.