Veel mensen zien de #boerenopstand, die extreemrechts wil verbreden tot een #Burgeropstand, het verzet tegen #klimaatcrisis, corona met lede ogen aan.
Er is sprake van een diepe crisis in de democratie.
Vergelijking met de situatie in de Weimar-republiek dringt zich op
Toch zijn die protesten niet het kernprobleem. Ze zijn het symptoom voor de erosie van het politieke midden, de verharding in de politieke arena, het populisme, een falende overheid.
En daar komt de vergelijking met de Weimarer-republiek.
Ik citeer Benjamin Carter Hett...
...Benjamin Carter Hett analyseert in zijn studie "De dood van de democratie" over de teloorgang van de eerste democratische republiek in Duitsland de opkomst van het populisme gerepresenteerd door de NSDAP van Hitler
Carter Hett noemt niet 1933, de benoeming van Hitler tot rijkskanselier, als het begin van de dood van de republiek van Weimar, maar 1928.
In dat jaar koos en kwart van het electoraat voor "periferiepartijen".
Partijen die de feiten willens en wetens ontkenden.
Ook nu zien we in Nederland dat partijen en persoenen die diepgaande problemen als de klimaatcrisis, corona, stikstof, het gevaar van Rusland ontkennen ongeveer 25 procent van het electoraat aan zich weten te binden.
Ook nu zien we dat een appel aan de rede wordt weggehoond.
Rijkskanselier Brüning, aldus Carter Hett "probeerde altijd redelijke argumenten voor te leggen aan mensen die nooit redelijk zouden zijn, die eigenlijk totaal geen belangstelling hadden en voor rede of logica".
Hierin ligt het democratisch gevaar voor Nederland.
In de politieke versplintering, het ontkennen van feiten en logica door politici als Wilders, Baudet, Van der Plas, Eerdmans en hun journalistieke zegslieden.
Nederland is nog geen Republiek van Weimar.
Maar het is nu wel 1928.
Share this Scrolly Tale with your friends.
A Scrolly Tale is a new way to read Twitter threads with a more visually immersive experience.
Discover more beautiful Scrolly Tales like this.