Έλληνες vs Κινέζων
Στο παρακάτω νήμα 🧵 θα αναλύσω εν συντομία πως και πότε οι δύο αρχαίοι πολιτισμοί, ο ένας του Δία και ο άλλος του Κομφούκιου, συναντήθηκαν στην Κεντρική Ασία προ χιλιάδων ετών.
Μια εν πολλοίς άγνωστη, πλην συναρπαστική, περιπέτρια του Ελληνισμού.
(1/9)
Μετά τον θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου και τους Πολέμους των Διαδόχων, οι σατραπείες της Βακτριανής και Σογδιανής στις ανατολικές εσχατιές ανεξαρτητοποιήθηκαν ως το Ελληνο-Βακτριανό Βασίλειο (ή "η χώρα των χίλιων χρυσών πόλεων" σύμφωνα με τον Αρριανό).
(2/9)
Ο Δημήτριος Α' ο Ανίκητος (200 - 167 π.Χ.) επέκτεινε τα όρια του βασιλείου του μέχρι την Κοιλάδα του Ινδού και το Ανατολικό Τουρκεστάν.
Ο Στράβων παραδίδει πως η ισχύς των Ελλήνων απλώθηκε "μέχρι Σηρών ...", δηλαδή μέχρι τους γνωστούς για τη σηροτροφία τους Κινέζους.
(3/9)
Eν συνεχεία δημιουργήθηκαν δύο διακριτά (και ενίοτε εχθρικά) κράτη - το Ελληνο-Βακτριανό και το Ελληνο-Ινδικό.
Και τα δύο βασίλεια υπέκυψαν εν τέλει στις εισβολές των Ιρανών νομάδων (Saka, Yuezhi, Kushan), που όμως συνέχισαν να τυπώνουν τα νομίσματά τους στα Ελληνικά!
(4/9)
Πρέπει να σημειωθεί εδώ η ισχυρή επιρροή του Ελληνισμού επί της τέχνης και θρησκείας.
Χάρη στην Τέχνη Ghandara ο Βούδας απεικονίζεται για πρώτη φορά ως άνθρωπος και όχι άνθος λωτού, ενώ ο Μένανδρος Ι μετέχει στη νέα βουδιστική θεολογία σύμφωνα με τις "Milinda Panha".
(5/9)
Στα τέλη του 2ου αιώνα π.Χ. η Δυναστεία των Χαν άρχισε μια άνευ προηγουμένου επέκταση υπό τον Aυτοκράτορα του Ουρανού - Han Wu Di.
Θα ήταν η πρώτη από τις τρεις δυναστείες στην μακραίωνη ιστορία της Κίνας (οι άλλες δύο οι Τανγκ και Τσινγκ) που θα εκστράτευαν τόσο δυτικά.
(6/9)
To 104 και 102 π.Χ. οι Κινέζοι εκστράτευσαν κατά των Dayuan (δηλαδή ... των Ιώνων) στην Κοιλάδα Ferghana.
Το Ελληνο-Βακτριανό Βασίλειο, αν και παρηκμασμένο και υποδουλωμένο στους Ιρανούς Saka, συνέχιζε να διατηρεί την αίγλη του χάρη στα λεγόμενα "ουράνια άλογα".
(7/9)
Οι Κινέζοι θεωρούσαν τα "ουράνια άλογα" (που "ίδρωναν αίμα" κατ' αυτούς) ως το Νο.1 αντίδοτο κατά των νομάδων Xiong Nu στον βορρά.
H πρώτη εκστρατεία απέτυχε, η δεύτερη όμως πέτυχε στην υποδούλωση της περιοχής και την εξασφάλιση 3.000 "ουράνιων αλόγων" ως φόρο υποτέλειας.
(8/9)
Συνιστώ το βίντεο του Kings and Generals για την πρώτη μάχη μεταξύ Ελλήνων και Κινέζων χιλιάδες χρόνια πριν τον Πόλεμο της Κορεάς.
Δυστυχώς αυτή η συναρπαστική περιπέτεια του Ελληνισμού στην Ασία παραμένει εν πολλοίς άγνωστη ...
(9/9)
#Ιστορία
Share this Scrolly Tale with your friends.
A Scrolly Tale is a new way to read Twitter threads with a more visually immersive experience.
Discover more beautiful Scrolly Tales like this.