KKM verilerinde değişimler & maliyet standart, bu hafta pas geçelim. Yerine bize ayrılan zamanı #analitik bilançoya aktaralım.
1. TCMB net döviz pozisyonunda $4 milyar artış, -60 direncini zorluyor:) Bu "net alım". Borç-harç-swap ekstra geldiği için brütteki yükseliş daha fazla.
2. Özel bankalara döviz girişi olduğunu ima eder biçimde; son bir ayda yerli banka swapları $6 milyar artış göstermiş (bu rakam net pozisyona eklenerek brüt rezervi yükseltiyor).
3. Swaplardaki işbu artışın piyasaya saldığı TL likiditesi, repo miktarındaki çift kat düşüşle terse geçiyor... Hazine mevduatı düşüşü sayesinde dengeye yaklaşıyor. Lakin MB'nin "net alıcı" olduğu için net³ fonlamada biraz düşüş bekleriz. Bunu görüyoruz muyuz? Evet. Çıplak gözle.
4. Yabancı swaplarında hareket yok...
5. Bunu "SDR sepetinde olmayan" (Katar, BAE, Rus vb) paralar cinsi döviz rezervindeki ataletten teyit edebiliyoruz. Son giriş Şubat sonunda BAE swap'ından olmuştu.
6. Günlük net pozisyon değişimlerinde net şekilde girişler görülüyor... yüklü düşüş olan günler geride kaldı.
7. Acaba Hazine ile olan döviz işlemleri mi bunda etkili? diye baktığımız tablo da ekstra ses vermiyor. Değişimler dış dünya kaynaklı. İhracatçılar ve turizmciler sahnede (mi?)
8. Piyasaya verilen TL fonlamasına çok benzer tutarda açık pozisyon sürdüğü için; orantı da %100 civarında devam. (Bunu ancak Hazine TL hareketleri ve ZK değişimleri kalıcı etkiler)
Son not: TCMB'nin elindeki EUR ve USD miktarını bilmiyoruz. Hem parite hareketi, hem de altın fiyatı yukarıdaki grafiklerde bir miktar etkiye sahip. Lakin trendlerin yönünü bozacak büyüklükte olamayacağı için dikkate almadık...
Hesaplardan çıkarılan özet video ile kapatalım 🥳
Share this Scrolly Tale with your friends.
A Scrolly Tale is a new way to read Twitter threads with a more visually immersive experience.
Discover more beautiful Scrolly Tales like this.