Zotero kullanarak, tez/makale yazarken harcadığınız emeği ve süreyi %90 azaltabilirsiniz! (%90'ı tamamen bilimsel verilere dayanarak buldum...)
Başta zor görünse #zotero'da zorunlu özellikleri öğrenmeniz 30 dakikanızı alır. 16 GIF ile hızlıca anlatmaya çalışayım. Flood👇 @zotero
1/16 Zotero Genel Ayarlar 🎚
Bunlar benim tavsiye ettiğim ayarlar, biraz kurcalayıp isterseniz kendi ayarlarınızı oluşturun. Ama bunları yapıp gerisini kurcalamasanız da yeterli olur.
2/16 Zotero Eşitleme Ayarları ☁
Zotero'yu istediğiniz bilgisayarda kullanabilmek için mutlaka bir Zotero hesabı oluşturmanız gerekiyor.
3/16 Zotero Referans Stili Seçme ✒
Zotero'da yüzlerce farklı referans stili var ve bunlardan bir kısmı yüklü geliyor. Örneğin en popüler olan APA ve Chicago stilleri yüklediğiniz anda mevcut.
4/16 Zotero'ya Yeni Referans Stili Ekleme 🧐
Eğer aradığınız referans stili Zotero'da yoksa, şansınızı deneyip ek stillere bakabilirsiniz. Burada binlerce stil olsa da Türk üniversitelerinin stillerinin sayısı maalesef çok az. İÜSBE mevcut 😎
5/16 Zotero Chrome Eklentisi Kurma 🛠
Zotero chrome eklentisi sayesinde, internette gördüğünüz herşeyi tek tıkla Zotero'ya ekleyebilirsiniz! #akademikteknoloji
6/16 Zotero-Word Entegrasyonu ⌨
Zotero bir referans programı, biz tezimizi/makalemizi Word ile yazmaya devam edeceğiz, dolayısıyla Word'e bir Zotero eklentisi otomatik olarak kuruluyor. Otomatik kurulmazsa aşağıdaki gibi kolayca kurabilirsiniz.
7/16 Zotero Kitap Ekleme (Manuel) 📚
Gelelim esas kısma. Zotero'ya eser eklemenin birçok yolu var, bunlardan ilki tüm bilgileri tek tek girmek. Eser türü olarak kitap, makale, yargı kararı, kanun/mevzuat gibi birçok seçenek var.
8/16 Zotero Makale Ekleme (Manuel) ✍
Makale eklemek de kitapla aynı; ancak girmeniz gereken daha farklı bilgiler olduğu için bir kez daha göstermek istedim.
9/16 DOI ile Makale Ekleme 👨💻
Geldik Zotero'nun büyülü kısmına! Özellikle yüzlerce atıf olan tezlerde 7-8 numaralı twitlerde olduğu gibi eserleri tek tek girmek işkence olabilir. Eğer atıf yapacağınız makalenin DOI numarası varsa tek yapmanız gereken Zotero'ya bunu girmek.
10/16 ISBN ile Kitap Ekleme
Makaleler için DOI varsa, kitaplar için de ISBN numarası var. Türkçe kitaplar için her zaman çok iyi çalışmıyor; ancak yabancı eserlerde çok başarılı.
11/16 Chrome Eklentisi ile Eser Ekleme 🤯
DOI numarası ve ISBN numarası olmayan eserler için de bir yöntem var. Chrome eklentisi sayesinde internette bulduğunuz bir eseri tek tıkla Zotero'ya ekleyebilirsiniz! DOI ve ISBN numarası olan eserlerde de kullanılabilir.
12/16 Word'de Atıf Yapma
Zotero'ya eser ekleyerek tezi bitiremezsiniz, Word'ü açıp yazmak da gerekiyor... Word'de tezinizi yazarken Zotero'ya eklediğiniz eserlere tek tıkla atıf yapabilirsiniz. Artık tek tek dipnot yazmak yok! Eseri seçtikten sonra sayfayı da yazabilirsiniz.
13/16 Tek Tıkla Bibliyografya Oluşturma 📰
Dipnotlarla uğraşmadığımız gibi, artık kaynakçaya tek tek eser girmekle de uğraşmıyoruz. Yazarken atıflarımızı yapıyoruz, Zotero atıf yaptığımız eserlerden kaynakçayı otomatik oluşturuyor.
14/16 Word'de Referans Stilini Değiştirme
Tezinizi ya da makalenizi bir stille yazarken, Word üzerinden başka bir stile geçmeniz mümkün. Bir stille yüzlerce atıf yapmış olsanız bile tek tıkla hepsini örneği APA'ya dönüştürebilirsiniz!
15/16 Zotero'da Klasör Oluşturma 📁
1-2 kolaylaştırıcı bilgiyle bitirelim, bunları kullanmak zorunlu değil. Zotero'ya eser eklediğinizde, tüm yeni eserler "Kitaplığım" klasörüne kaydedilir. Kendi klasörlerinizi oluşturmak isterseniz 👇
16/16 Klasöre Eser Ekleme 🗃
Kendi klasörlerinizi oluşturduktan sonra, istediğiniz eserleri kitaplıktan klasöre taşıyabilirsiniz.
Bu 16 twiti yapmayı öğrendiğinizde, tezinizin şekle ilişkin kısmının önemli kısmını kolayca yapmayı öğrenmiş olacaksınız. Sadece bunları bilerek de tezinizi pekala yazabilirsiniz. Bunlar dışındakileri de paylaşmaya devam ederiz.
RT yapın, herkese ulaşsın 🥳 #AcademicTwitter
@cyaylazade hocam sana atıf yapmak bizden, bizi RT yapmak senden
Share this Scrolly Tale with your friends.
A Scrolly Tale is a new way to read Twitter threads with a more visually immersive experience.
Discover more beautiful Scrolly Tales like this.