Pyydettiin toiveuusintana joskus keräämiäni Suomen Kuvalehden juttuja, jotka antavat vähän osviittaa miten paljon politiikka on 1980-luvulta liukunut oikealle.
Nykyään Vasemmistoliitto ei kehtaisi enää esittää esityksiä, mitä osa Kokoomuksesta joskus esitti.
Tässäpä ketju.
Elinkeinoelämän valtuuskunnan EVAn puheenjohtaja 1976: yritysten omistuksen siirtämistä työntekijöille, vaikka sitten lailla jolla pörssiyritykset pakko-ostettaisiin työntekijöille, olisi syytä edistää. (SK 39/76)
Suomen Kuvalehdessä puhuttiin joskus sosialismin rakentamisesta. Ele Alenius on muuten ajattelija jota kannattaa lukea: tiukka demokratian kannattaja ja piikki Kremlin lihassa, ainoa puoluejohtaja joka uskalsi julkisesti tuomita Tshekkoslovakian miehityksen 1968. (SK 11/77)
STTK esittää palkansaajarahastoja Suomeen, toisin sanoen: osa pörssiyritysten osakkeista de facto pakko-ostettaisiin työntekijöiden omistukseen. (SK 28/1978)
Kokoomuksessakin ymmärrettiin joskus, millaisia ongelmia taloudellisen vallan keskittyminen voi aiheuttaa. Ainakin kun puhutaan sosialismin nimissä tapahtuvasta keskittymisestä ja unohdetaan kapitalismin nimissä tapahtuva keskittyminen. (SK 36/1978)
Minkähänlainen huuto yritysvastaisuudesta tulisi, jos Suomen Kuvalehdessä painettaisiin tänään puheenvuoro otsikolla "Superyrittäjät ovat talouselämämme loisia"? Tässä yritysjohtaja Riekkinen, SK 15/1979.
Vuoden 1993 tienoilla Kokoomuksessa tapahtui vallanvaihto perinteisiltä konservatiiveilta markkinatalouden kaikenpuoliseen ylivertaisuuteen uskoville neoliberaaleille. Kokoomuksen entinen puheenjohtaja Ilkka Suominen oli skeptisempi.
Ja jos joku joskus kysyy, että mitä se "neoliberalismi" tai "sokea markkinausko" oli, tässä jutussa nobelisti Bengt Holmström antaa oikein mallisuorituksen.
"Kun kapitalistit päättävät investoinneista... he toimivat puolueettomasti kuin oikeuden tuomarit." Jep jep! (SK 17/1999)
Samasta jutusta. Taloustiede on neutraalia, kapitalisti on neutraali ja oikeudenmukainen, poliitikot ovat vain vaarallisia. (SK 17/1999)
Voinemme nyt jo 23 v myöhemmin todeta, miten hyvin tämä ideologia kantoi.
Nämä jutut tarttuivat haaviin kun joskus etsin energiakeskusteluja käsittelevää materiaalia. Ei siis ole mitenkään kattava tai edustava otos, ja olisi hauska jos joku kävisi näitä ja muita arkistoja tarkemminkin läpi. Saa lisäillä!
Share this Scrolly Tale with your friends.
A Scrolly Tale is a new way to read Twitter threads with a more visually immersive experience.
Discover more beautiful Scrolly Tales like this.