قارن Profile picture
یکی بی‌زیان مرد درمانگرم⚕

Nov 18, 2022, 22 tweets

#رشتو🧵
خلاصه‌ای از کتاب "استبداد: بیست درس از قرن بیستم"

نویسنده در این کتاب بیست درس درباره‌ی استبداد به ما می‌ده. درباره این‌که حکومت استبدادی چه ویژگی‌هایی داره، که هم معیاری برای سنجش حکومت فعلی هر جامعه باشه و هم در خلال تغییرات اجتماعی مثل انقلاب‌ها به برآمدن استبداد حساس باشیم و هم درباره این‌که حالا با استبداد چیکار کنیم؟

درس #اول: پیشاپیش اطاعت نکنید
بسیاری از نیروهای استبدادی در ابتدا از طریق روش‌های دموکراتیک سوار جامعه می‌شن. وظیفه شماست که زود اعتماد نکنید و خیلی سریع تمام قدرت و اختیارتون رو دست هر فرد یا گروه حتی اگه از دریچه دموکراسی اومده واگذار نکنید.

درس #دوم: از نهادها دفاع کنید
استبداد بعد از اینکه عرصه سیاسی رو تسخیر کنه حتما به فکر تسخیر، تغییر شکل و یا تخریب نهادهای موثر اجتماع میفته. از رسانه آزاد گرفته تا اصناف. از استقلال نهادها تا جایی که می‌تونید دفاع کنید که سنگری هستند برای جنگ با استبداد.

درس #سوم: حواستان به کشور تک‌حزبی باشد
لحظات پرشور انقلاب یا نقاط چالش‌برانگیر اجتماعی فرصت‌هایی هستند که یک حزب بتونه تمام قدرت رو تسخیر کنه و به رقیبانش برچسب بزنه و حذفشون کنه. حواستون باشه! نقطه‌ی خطر! تا جایی که می‌تونید از تکثر حزبی حمایت کنید.

درس #چهارم: در مورد چهره جهان احساس مسئولیت داشته باشید.
درباره نمادها. سعی کنید از نمادهایی استفاده کنید که جامع باشه و اکثریت افراد رو در بر بگیره. نمادهایی که تاکید بر برجسته کردن یک گروه خاص داره می‌تونه در ادامه منجر به حذف همه‌ی گروه‌های دیگه بشه.

درس #پنجم: اصول اخلاق صنفی-حرفه‌ای را از یاد نبرید.
همه‌ی ما جدای وظیفه شهروندی باید وجدان صنفی داشته باشیم. و شاید به عنوان شهروند جرات نکنی اعتراض کنی ولی بذار وجدان شغلیت شجاعت کنه. به عنوان پزشک حق نداری به اعدام کمک کنی. به عنوان وکیل نباید مدافع شیطان بشی. به عنوان معلم...

درس #ششم: حواستان به شبه‌نظامیان باشد.
وقتی هر گروه سیاسی برای خودش تفنگدار و چماق‌به‌دست شبه‌نظامی استخدام کنه یعنی آماده‌ام که اگه از صندوق رای و گفت‌وگو موفق به تسخیر عرصه نشدم از خشونت و حذف رقیب استفاده کنم. علامت خطر! حواستون باشه قبل از این‌که کار از کار بگذره.

درس #هفتم: اگر مجبورید مسلح باشید، فکورانه عمل کنید.
خطاب به نیروهای مسلح! اسلحه برای دفاع از کشور و قانون و مردمه. به امانت دست شماست. اگه ازتون خواستن که اعدام کنید و سرکوب کنید وجدان داشته باشید و نه بگید. اگه شجاعت نه گفتن نداری پس بهتر بود نظامی نشی. نظامی ترسو به‌دردنخوره.

درس #هشتم: متمایز شوید
همرنگ جماعت نباشید! بالاخره یکی باید روی دیوار استبداد یه ترک بندازه. مطمئن باش که هر یه فرد متمایز، هر یه شجاعت یه جماعتی رو بیدار می‌کنه. دنبال توده راه افتادن شاید آسون‌ترین کار باشه اما همیشه بهترین نیست.

درس #نهم: با زبان‌تان مهربان باشید.
شما به اندازه‌ی وسعت دایره کلماتتون فکر می‌کنید. اگه شبانه‌روز پای تلویزیون و صحبت آدم‌های تکراری بشینید دامنه کلمات، زبان و فکرتون محدود می‌شه. به جاش کتاب بخونید و با نظرات متنوع و گسترده آشنا بشید. اینطوری فریب دادنتون سخت‌تر می‌شه.

درس #دهم: به حقیقت باور داشته باشید.
برای منافع سیاسی خودتون دروغ نگید و به حقیقت خیانت نکنید. شاید در ابتدا جلو بیفتید ولی اگه تخریب حقیقت بشه روال همیشگی دیگه سنگ روی سنگ بند نمی‌شه و بهترین دروغگوها همیشه برنده می‌شن. تکلیف جامعه‌ای هم که به دست بهترین دروغگوها باشه مشخصه.

درس #یازدهم: تحقیق کنید
به جای ویدیوهای دو دقیقه‌ای و خبرهای فوری تک‌خطی دنبال مقالات تحقیقی طولانی و کتاب باشید. نذارید مغزتون قدرت تحلیلش رو از دست بده و بازیچه دست فیک‌نیوز و رسانه‌های آبکی شاخدار بشه. حتی خودتون در مورد موضوعات مختلف از منابع متعدد تحقیق کنید.

درس #دوازدهم: با دیگران چهره‌به‌چهره شوید و گپ بزنید
نفع استبداد در اینه که شما ایزوله باشید. حتی اگه تمام مردم دشمن استبداد باشن باید مثل میلیون‌ها جزیره‌ی تنها باشن. چون اگه به هم وصل بشن؟ بوم! با بقیه حرف بزنید و ارتباط برقرار کنید. می‌فهمید که تنها نیستید و بی‌شمارید.

درس #سیزدهم: سیاست جسمانی را به کار ببندید
۲۰ میلیون توییت قوی‌تره یا ۱۰ هزار نفر توی خیابون‌های تهران؟ نشون بدید که ربات و لشگر هشتگ نیستید! ما انسانیم، بدن داریم و دارای حقیم.

درس #چهاردهم: پایه‌های زندگی خصوصی را محکم کنید.
امنیت گوشی موبایل، ایمیل، اکانت‌های مجازیتون خیلی مهمه. استبداد دنبال راهیه که بهش نفوذ کنه تا از زندگی خصوصیتون علیهتون آتو بگیره و یا تهدید و تخریب کنه. خیلی مراقب باشید و دائم امنیت مجازی رو به روز کنید.

درس #پانزدهم: در کارهای خیر مشارکت کنید.
به سازمان‌هایی که نزدیک به نظر شما هستن پول بدید و تقویتشون کنید. اینطوری هم نهادها و جامعه مدنی رو تقویت می‌کنید و هم برای افرادی فایده دارید.

درس #شانزدهم: از همتایان‌تان در کشورهای دیگر بیاموزید.
همیشه فکر می‌کنم یه برزیلی در مورد ایران چی می‌دونه؟ در بهترین حالت بره چندتا مقاله نیویورک تایمز بخونه؟ تصویری از نظر ما غلط. پس ما هم خیلی بعیده از رسانه بفهمیم تو برزیل چخبره. بهتره یه دوست برزیلی پیدا کنیم و ازش بپرسیم!

درس #هفدهم: حواس‌تان به کلمات خطرناک باشد.
تروریسم کلمه خطرناکیه برای مثال. حساس باشید که چه‌کسی و برای چه موضوعی استفاده می‌کنه چون عواقب داره. برای مثال همین امروز ج.ا به معترضان می‌گه تروریست. چرا؟ چون سرکوب خشن کنه، ازشون انسانیت‌زدایی کنه و به هوادارانش توجیه قتل عام بده.

درس #هژدهم: وقتی که محال از راه می‌رسد، آرامش خود را حفظ کنید.
مثلا یه حمله تروریستی شده. هزار نفر کشته و ما حسابی عصبانی‌ایم. استبداد می‌تونه از این عصبانیت استفاده کنه و اون وسط چارتا بی‌گناه رو هم "به این بهونه" اعدام کنه. آرامش خودتونو حفظ کنید تا خشمتون آلت دست استبداد نشه.

درس #نوزدهم: میهن دوست باشید.
این وطن خونه‌ی ماست. چیزی جز همین خونه نداریم. بدون این "ایران" همه آواره و بی‌وطنیم. دوسش داشته باشیم و ازش حفاظت کنیم.

درس #بیستم: تا می‌توانید شجاع باشید.
چیزی ندارم که اضافه کنم. هزار هزار ایرانی شریف در این ۴۴ سال این جمله رو به بهترین شکل اثبات کردن. ولی من این #رشتو رو با یاد کسی تموم می‌کنم که برای من تا ابد نماد بی‌بدیل شجاعت و آزادگیه. پهلوان #نوید_افکاری .

Share this Scrolly Tale with your friends.

A Scrolly Tale is a new way to read Twitter threads with a more visually immersive experience.
Discover more beautiful Scrolly Tales like this.

Keep scrolling