Kim Bazak Profile picture
VP BizDev @MarketAcross. Web3 Marketer, and possibly the worst trader alive

Nov 26, 2022, 22 tweets

בזמנים ששוק הקריפטו למטה, חברות ריכוזיות כמו #FTX קורסות, על אחרות כמו #Genesis יש חרב מעל הראש - צריכים לזכור שיש כאן מלך אחד ושמו #Bitcoin

#ביטקוין הוא המטבע הכי וותיק והכי מבוזר, עם יכולות בסיסיות של העברת ערך ושמירת מאזן חשבונאי בלבד.

1/ אז מה בכל זאת נותן לביטקוין ערך? 🧵

2/ קודם נגדיר מהו כסף, ומהו "כסף טוב".

כסף הוא מדיום להעברת ערך, וכדי שהוא יהיה שמיש הוא צריך לעמוד בתנאי בסיסי, להיות "שומר ערך" (Store of Value). בלי התנאי הזה, המדיום לא שמיש כי הוא מאבד את האמון הבסיסי שבזמן עתידי נוכל להשתמש בו.

בעבר היו צדפים, זנבות סנאים וגם.. כסף וזהב

3/ כסף מייצג vs כסף פיאט

כסף מייצג הוא סוג של כסף שאינו עשוי ישירות ממתכות יקרות (בניגוד לעבר הרחוק), אלא, מגובה בהן (לרוב בזהב). הדולר היה כזה והיה ניתן לפדות אותו ישירות מול זהב בבנק הפדרלי, המצב השתנה ב1971 עם התפרקות הסכם 'ברטון וודס', אירוע שהפך את רוב הכסף בעולם לכסף פיאט

4/ כסף פיאט

השם "פיאט" הגיע מלטינית והפירו הוא "כך ייעשה", והוא מונפק ע"י הממשלה או השלטון המקומי. השלטון קובע את כמות המטבעות ואת ערכן, ומחייב את האזרחים בתחום השלטון להשתמש בו (למסחר וככלי לתשלום מיסים).

אין התחייבות לשמירת ערך מחוץ לגבולות השלטון.

רוב הכסף בעולם הוא פיאט.

5/ חוץ משמירה על ערך ישנם 6 מרכיבים שחיוניים כדי שכסף ייחשב ל"מוצלח"

1. *נדירות* - היצע הכסף הוא מרכיב חיוני בשמירה על יציבותו. ככל שנייצר יותר ממנו, כך עולה הסיכון לחוסר יציבות בגלל אינפלציה (ירידה בכוח הקניה) או "היפר-אינפלציה" כמו שרואים בוונצואלה, זימבבואה, לבנון ועוד..

6/ 2. *ניתן לחלוקה*

כדי שכסף יוכל לשמש אמצעי תשלום טוב הוא צריך להתחלק ליחידות קטנות כדי לאפשר קניה/מכירה של מגוון רחב של מוצרים ושירותים ומאפשר יכולת תמחור מדויקת יותר.

7/ 3.*שימושיות* - לפני הכסף כולנו היינו סוחרים בברטר אחד מול השני (סחר חליפין), אבל יש גבול לכמות הדגים שאני מוכן לקבל בשבוע, לכן חשוב שהרבה אנשים יהיו מוכנים לקבל את הכסף שלכם כאמצעי תשלום מלכתחילה.

8/ 4. *קל לשינוע* - כסף טוב הוא כזה שקל לשנע אותו בין המשתתפים השונים בכלכלה, וגם אל מחוץ לגבולותיה.

5. *עמידות* - כסף צריך להיות עמיד, לדוגמא הארנק נפל למים? לא הייתם רוצים שזה יהיה הסוף של השטרות שלכם, נכון?

9/ 6. *לא ניתן לזיוף* - ככל שכסף ניתן לזיוף בקלות יותר, כך נפגע האמון של השחקנים בתוך הכלכלה בכסף, וכפועל יוצא, פוחתת האפקטיביות שלו כאמצעי תשלום. כסף צריך להיות כמה שיותר עמיד לזיופים.

10/ נשארתם עד פה? RESPECT.

עכשיו נחזור ל #ביטקוין - לפי סאטושי נקומוטו, ביטקוין הוא "גרסה שיתופית לחלוטין של כסף אלקטרוני, שתאפשר לשלוח תשלומים מקוונים ישירות מאחד לשני מבלי לעבור דרך מוסד כספי".

לפי סאטושי יש כמה בעיות במערכת הפיננסית הנוכחית >>

11/ 1. דרוש אמון בין הצדדים, ללא אמון, נדרש גוף שיתווך על האמון, דבר שמייקר את עלות העסקה ומונע עסקאות קטנות ו"אגביות".

2. העסקאות ניתנות לביטול, לפעמים יש שירותים ומוצרים שלא ניתנים לביטול, אך העסקה כן. מה ששוב, יוצר בעיות אמון ומחייב עסקים לדרוש יותר מידע על הלקוח (KYC) >>

12/ זה יוצר בעיות משניות כמו העובדה שעסקים צריכים לנהל מאגר מידע על הלקוחות, מאגר שעולה כסף ליצור, לנהל וכמובן לאבטח. כל העלויות האלה מתגלגלות לצרכן שעכשיו משלם יותר על מוצרים ושירותים.

ויש לקוחות שלא מוכנים לחשוף את המידע על עצמם בשביל עסקאות לא מספיק חשובות, או בכלל.

13/ ביטקוין הוא סוג של כסף מזומן דיגיטלי. כלומר, בדיוק כמו מזומן - לא ניתן לשלם לשני אנשים עם אותו השטר במציאות, ככה גם בביטקוין פתרו את בעיית "הבזבוז הכפול" שאפיינה כסף דיגיטלי. עסקת ביטקוין שבוצעה והושלמה, לא ניתנת לביטול או שחזור, בדיוק כמו מזומן.

הפתרון לזה הוא >>

14/ שימוש במסד נתונים שנקרא בלוקצ'יין (שרשרת בלוקים). לא ניכנס עמוק, אבל זהו רישום חשבונאי של כלל השחקנים ברשת, והוא ממשיך לגדול ע"י מנגנון הסכמה שמקובל על כלל השחקנים - ללא שימוש בגוף שלישי שיעשה את זה עבורנו.

15/ אבל האם ביטקוין יכול לשמש ככסף? בואו נבדוק.

*נדירות* - היצע הביטקוין מוגבל ל21 מיליון ולעולם לא יווצרו יותר מטבעות. (נכון להיום יש בערך 19 מיליון, וכל 10 דקות נוצרים עוד 6.25 מטבעות, מספר שכל 4 שנים נחתך בחצי) - אז כן, ניתן לקבוע שמטבעות ביטקוין הם נדירים >>

16/ *ניתן לחלוקה*

בניגוד לדולר שמתחלק ל100 סנטים ושקל ל100 אגורות - ביטקוין אחד מתחלק ל100,000,000 יחידות קטנות שנקראות סאטושי. זה אומר שאפשר לתמחר דברים בצורה מדוייקת, גם במחירים נמוכים מאוד.

17/ *שימושיות*

נכון לעכשיו יש המון גופים פיננסים שהחליטו לקבל ביטקוין או אפילו להחזיק חלק מהרזרבה שלהם בביטקוין כמו MicroStrategy. כנ"ל מדינות שהכריזו עליו כ"הילך חוקי" כמו אל סלוודור. ונראה שהמגמה הולכת ועולה.

ברוב העולם תמצאו אנשים/גופים שישמחו לקבל מכם את הביטקוין שלכם >>

18/ *קל לשינוע* - אפשר לשלוח ביטקוין מכל נקודה לכל נקודה בעולם ובזול יחסית בלי תלות בכמות, עם פינאליות עסקה של 10 דקות בממוצע. גם לקחת אותו איתך, רק צריך טלפון עם חיבור לאינטרנט, ארנק חומרה או אפילו פיסת נייר שכוללת את הSeed phrase של הארנק.

בקיצור - קל וזול. >>

19/ *עמידות* - ביטקוין עולה בעמידות על כל כסף פיזי אחר, הוא לא נרטב, לא נהרס בלהבות ולא נשחק עם הזמן. מה שכן, כל כסף דיגיטלי גם הוא חסין מנזקים פיזיים אחרים.

*לא ניתן לזיוף* - בניגוד למה שחושבים, שכסף דיגיטלי הוא פחות בטוח, פריץ וניתן לשכפול בקלות >>

20/ אז לא, ביטקוין לא ניתן לזיוף או לשכפול וכתובת ארנק של ביטקוין היא *כמעט* בלתי ניתנת לפריצה. איך אנחנו יודעים את זה? גם כי מספיק אנשים בדקו את זה, וגם כי 13 שנה מנסים לפרוץ את הרשת וללא הצלחה (אחרת לא היו שומרים מאות מיליארדי דולרים בביטקוין).

21/ אז מה ביטקוין מנסה להיות? כסף? או זהב דיגיטלי? האמת שזה לא משנה מה סאטושי רצה או מה אני חושב - בסוף השוק יחליט מה תפקידו של ביטקוין לפי התכונות שלו ולפי הביקושים השונים.

ביטקוין הוא קוד עצמאי לחלוטין שמנוהל בידי קהילה. אין לו קברניט ואין אף אחד לקבוע מה הוא "אמור להיות" >>

22/ פעם הבאה שמישהו אומר שלביטקוין אין ערך כי הוא סתם מטבע דיגיטלי מומצא, תזכרו שהוא - מבוזר, נדיר, ניתן לחלוקה, שמיש, קל לשינוע ולא ניתן לזיוף.

התכונות של ביטקוין הן מה שמקנה לו את הערך, וכמובן העובדה שכל אחד עם חיבור אינטרנט יכול להיות שחקן פעיל בכלכלה ללא תלות בצד שלישי.

Share this Scrolly Tale with your friends.

A Scrolly Tale is a new way to read Twitter threads with a more visually immersive experience.
Discover more beautiful Scrolly Tales like this.

Keep scrolling