در این رشته توییت به طور خلاصه و ساده توضییح میدم که چرا ما به کشوری #ورشکسته در زمینه آب تبدیل شدیم.
با یک مقاله که حدودا یک ماه پیش در ژورنال Scientific Reports انتشارات #Nature در مورد کمبود آبِ ایران(با تحلیل داده های بیست ساله #NASA و #DLR) چاپ شده شروع میکنم.1/
#مهسا_امینی
این مقاله داده های سری زمانی ماهواره ای رو از سال 2001 تا 2019 در کشور ایران بررسی کرده. بعد از تحلیل داده ها متوجه یک گسترش کشاورزی (27000 کیلومتر مربع) و تشدید قابل توجه کشت (48000 کیلومتر مربع) در این سالها شدند.
2/
در این بازه زمانی یک کاهش قابل توجهی در ذخیره کل آب رو مشاهده کردند و متوجه ارتباط مستقیمش با استفاده ناپایدار از آب های زیرزمینی (عمدتاً برای آبیاری کشاورزی) شدند. جالب اینکه این کاهش بسیار زیاد ذخیره آب به کاهش بارندگی، تبخیر...(عکس پایین Meteorological Water) ربطی نداشته.
3/
بعد دیدن که کمبود آب باعث از بین رفتن کشاورزی یا کاهش شدت کشت به ویژه در زمینهای زراعی (سابق با آبیاری شدید) در مناطق (فوق خشک) ایران شده.
یکی از مشاهداتشون هم این بود که حتی پوشش گیاهیِ طبیعی در دشت های غربِ زاگرس هم به صورت گسترده تخریب و به زمین های بایر تبدیل شدند.
4/
از اینجا به بعد تحلیل های خودم رو مینویسم.
تا اینجا متوجه شدیم که ما در یک بازه شروع به افزایش کشت کردیم و حتی زمین های زیادی رو تحت کشت بردیم، این باعث شد که منابع آب رو تموم کنیم. تموم شدن آب باعث بایر شدن بسیار زیاد زمین ها شد. حالا دلیل این افزایش کشت رو مینویسم.
5/
بحث #خودکفایی از شعار های اوایل انقلاب بود که به دلیل جنگ حدودا یک دهه به تعویق افتاد و شروعش از اوایل دهه دوم بعد از انقلاب بود. اولین بار در سال 83 رئیس جمهور وقت (خاتمی) اولین خودکفایی در تولیدات گندم رو بعد از 40 سال جشن گرفت.
6/
در این سال دولت با افتخار اعلام کرد که قبل از انقلاب ما کلا 13 سد داشتیم ولی ما 35 سد رو به بهره برداری رسونده. ولع اولین ها، بهترین ها و خودکفایی در سیستم حکمرانی کشور برای مثال در بخش کشاورزی باعثِ:
1-حفر چاههای نیمه عمیق و عمیق بدون توجه به اقلیم منطقه برای کاشت محصول خاص،
7/
2- سد سازی های بسیار زیاد و کنترل روان آبها،
3- آبی کردن زمین هایی که قبلا به صورت دیم کشت میشدند،
4- فشار زیاد به زمین های کشاورزی برای تولید بیشتر (با کود های شیمیایی و آب)
و
5- کشت بی برنامه محصولات کشاورزی شد.
8/
اما برداشت بی رویه از آب های زیر زمینی برای تولید بیشتر محصول کشاورزی (و صنعتی) باعث شد که سفره های آب زیر زمینی بیشتر از ورودیشون خروجی داشته باشند. وقتی سفره ها خالی و خشک شدند دچار فروریختگی شدند و این شد که ما در بیش از ۳۰۰ دشت و ۱۸ استان پدیده و بحرانِ فرونشست داریم .
9 /
نرخ متوسط این فرونشست در ایران حدودا ۲۰ سانتیمتر است و مثل یک بمب عمل نکرده در حال پیشروی در زیر شهرهای بزرگ مثل تهران، اصفهان و … است. یعنی ممکنه در یک روز عادی یک محله یا خیابان بدون هیچ نشانه قبلی و اخطاری فرو بریزه (مثل زلزله)، یا بناهایی مثل سی و سه پل تخریب بشه.
10/
در کنار ازدیاد برداشت آب استفاده از کودهای شیمیای گرچه موقتا باعث افزایش محصولات کشاورزی شد، اما در عین حال باعث افزایش سرطان (بدلیل ورودشون به چرخه غذایی) و از بین رفتن باکتری های مفید خاک شد. یعنی از خاک بیشتر از توانش محصول برداشت شد و غیر قابل کشت شد.
۱1/
غیر قابل کشت شدن بخش زیادی از زمین های ایران و کمبود آب (خالی شدن سد ها و خشک شدن رودخانه ها) به زودی باعث مهاجرت جمعیت زیادی از فلات مرکزی به سمت شمالغرب و شمال ایران خواهد شد (که الان هم شروع شده).
12/
مهاجرت به شمال کشور یعنی تخرییب جنگل های بیشتر برای ویلا سازی. اتفاقی که در کنار تمرکز جمعیت در شمال کشور منجر به شیوع پاندمی های زیادی مثل کرونا خواهد شد. چون ویروس های موجود در این جنگل ها (در حیوانات) فرصت بهتری برای انتقال به انسان بدست میارن.
13/
nature.com/articles/d4158…
جمهوری اسلامی با یک شعارِ اشتباهِ #خودکفایی و با باور به مدیریت جهادی/الهی (که معتقد است خدا خودش مشکل آب را حل میکند و نه علم) باعث ورشکستگی آبی شد. برای مثال در عکس زیر، حجتی وزیر سابق کشاورزی در کرمانِ خشک مشغول کشتِ آبی است که البته حکومت عاشقِ اینگونه مدیریت هاست.
14/
پایان.
برای مطالعه بیشتر:
nature.com/articles/s4159…
Share this Scrolly Tale with your friends.
A Scrolly Tale is a new way to read Twitter threads with a more visually immersive experience.
Discover more beautiful Scrolly Tales like this.