#TUPRS adına çok iyi bir sene geçirdik. Salgın etkisiyle kötü geçen iki yılın üzerine 2022’de arayı kapattık. 2023 için ise kafalar karışık çünkü petrol fiyatları çok oynak ve belirsizlik devam ediyor.
Bugün biraz bunlardan konuşalım istedim. (1/10)
Geçtiğimiz sene savaş etkisi ve salgın kısıtlamalarının gevşemesiyle petrolde ciddi bir canlanma gördük. Özellikle havacılık sektörünün iyi gitmesi de burada önemli bir katalizör oldu.
Bir ara Brent Petrol'de 130$ fiyatları gördük. (2/10)
Yılın ikinci yarısında ise özellikle Rusya’nın gelir artışını önlemek için ABD’nin petrol üretici ülkelere baskıları, kendi acil durum stoklarını piyasaya arz etmesi ve Avrupa’da ekonomik göstergelerin bozulması gibi sebeplerle petrolde geri çekilmeler gördük. (3/10)
2023 için ise tam anlamıyla belirsizlik var. Avrupa’da mevsim mucizesi ile enerji fiyatları savaş öncesi seviyelerde ve bu ülke enflasyonlarını bir miktar rahatlattı. Ancak üretim tarafında sıkıntılar devam ediyor.
ABD için de faiz artışları etkisini gösteriyor. (4/10)
Ancak burada çok önemli bir ülke var. Dünyanın üretim üssü, Uzak Asya’nın en kalabalık ülkesi: Çin.
Dünya petrolünün %20’sini alan Çin etkisini azımsamamak gerek. Salgın kısıtlamaları gevşedi ve hükümet ekonomik büyümelerin devam etmesini istiyor. (5/10)
Çin'in artan talebi, ekonomileri yavaşlayan Avrupa ve Amerika'daki duraksayan tüketimi fazlasıyla telafi edebilir. @GoldmanSachs' göre, Çin'deki hızlı toparlanma Brent petrolünün varil fiyatının 100$'a çıkmasına sebep olabilir. (6/10)
Bugün çıkan @business haberine göre Çin’in petrol ithalatında ciddi artışlar var. Normalde Avrupa’ya gitmesi beklenen Kazakistan CPC Blend petrolünün Çin’deki ithalatçılar tarafından karşılandığını görüyoruz.
Önümüzdeki dönem için de siparişler dikkat çekiyor. (7/10)
Habere göre Çin, Karadeniz'deki bir limandan teslim almak üzere çoğu Kazak petrolü olmak üzere 5 milyon varil ham petrolü satın aldı.
Günlük akış açısından bu miktar, 2021'in başından bu yana alınan en yüksek miktar olarak dikkat çekiyor. (8/10)
Güçlü ve stabil fiyatlar #TUPRS için olumlu olacaktır. Hem bahsettiğim Çin etkisi hem de turizm için büyük beklentilerin olduğu bir sene olduğundan ben fiyatlarda güçlü bir seyir bekliyorum.
Umarım sene sonu bu tweeti alıntılarım. (9/10)
Son olarak, #TUPRS yatırımcılarının takip etmesi için iki hesap önermek istiyorum.
@ErkentBatuhan gösterge marjları periyodik olarak yayımlıyor ve şirketi iyi tanıyor. @cerebral_invest ise aylık @tupras yazılarıyla takip etmekten çok keyif aldığım bir diğer hesap. (10/10)
Share this Scrolly Tale with your friends.
A Scrolly Tale is a new way to read Twitter threads with a more visually immersive experience.
Discover more beautiful Scrolly Tales like this.