Ali Cenk Gözen Profile picture
eş, baba | @fintables araştırma | @sabanciu siyaset bilimi | @lisesaintbenoit 228' | “en iyi kârı, bilgiye yapılan yatırım getirir."
Oğuz Profile picture 1 subscribed
Sep 28 25 tweets 20 min read
Yabancı kurum raporlarını konuştuğumuz bir haftayı geride bırakıyoruz. Globalde bütün riskli varlıkların olumlu fiyatlandığı bir süreç yaşanıyor.

Çin’in açıkladığı teşvik paketi, önümüzdeki dönem için global canlanmaya işaret ediyor.

Cumartesi okumaları derine inelim.

(1/25) Image Cumartesi okumalarına bir cumartesi gelişmesiyle başlayalım.

Türkiye, 2025 yılından itibaren bütçe açığını daraltma hedefi doğrultusunda şirketler için %10 asgari kurumlar vergisi uygulamasına geçiyor. Bu düzenlemeyle birlikte, kurum kazançları üzerindeki kesintiler ve muafiyetler göz önüne alınmadan önce vergi oranı %10'un altına düşemeyecek.

Mali konsolidasyonun bir parçası olan bu adım, geçtiğimiz yılki seçimlerin ardından başlatılan politika değişiklikleri kapsamında değerlendiriliyor. Hükümet, 2025 yılı bütçe açığı tahminini GSYH'nin %3,4’ünden %3,1’e düşürürken, 2024 yılı için bütçe açığının %4,9 seviyesinde olacağı öngörülüyor. Ayrıca, Yap-İşlet-Devret ve Kamu-Özel İş Birliği modeliyle inşa edilen projelerden elde edilen kazançlar için vergi oranı %30 olarak belirlendi.

Gayrimenkul gelirlerinin en az %50'sinin temettü olarak dağıtılması şartıyla fonlara sağlanan kurumlar vergisi muafiyeti korunurken, şirketlerin gayrimenkul satışlarından elde ettikleri kazançlara yönelik vergi muafiyeti kaldırıldı.

Resmi Gazete:

(2/25)resmigazete.gov.tr/eskiler/2024/0…Image
Sep 21 25 tweets 20 min read
Fed’in beklenti üstü faiz indirimi küresel risk iştahını destekliyor.

PPK’da faiz değişmedi ancak önümüzdeki döneme ilişkin pozitif beklentiler var. Yabancı kurumların çoğu faiz indirimini kasımda bekliyor.

Yoğun bir cumartesi okumaları var bu hafta.

(1/25) Image @federalreserve, pandeminin başlangıcı olan 2020 Mart ayından bu yana ilk kez faiz indirerek, sıkılaşma döngüsünü sonlandırdı ve gösterge faiz oranını yarım puan düşürdü. Fed, politika faizini 50 baz puan indirerek %4,75-%5 aralığına çekti.

Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) üyesi Michelle Bowman, 25 baz puan indirim lehine oy kullanarak, 2005’ten bu yana bir faiz kararı konusunda ayrışan ilk Fed üyesi oldu. Fed’in yarım puanlık beklenti üstü indirimi, ABD Merkez Bankası'nın ABD ekonomisi ve işgücü piyasasındaki herhangi bir zayıflamayı önceden engellemek istediğini gösteriyor.

Fed Başkanı Jay Powell, basın toplantısında, "ABD ekonomisi iyi bir durumda ve kararımız, bunu korumak amacıyla alındı" ifadelerini kullandı. Powell ayrıca, enflasyon yapışkan kalırsa faiz indirimlerinin hızının yavaşlayabileceğini de vurguladı. Fed'in son projeksiyonlarına göre, 2024 sonuna kadar politika faizinin %4,25 ila %4,5 aralığına düşmesi bekleniyor. Bu da yıl içinde iki çeyrek puanlık (25 baz puan) indirim ya da bir büyük yarım puanlık (50 baz puan) indirim olabileceğine işaret ediyor. Fed’in yüksek banttan yaptığı indirim, bundan sonra piyasaların ekonomik aktiviteye ilişkin verilere daha duyarlı olmasına sebep olacak. 50 puanlık faiz indiriminin arkasında Fed’in işgücü verilerini duyarlılığı geliyor.

Geçtiğimiz ay Jackson Hole’da konuşan Powell, "Fiyat istikrarına doğru ilerleme kaydederken güçlü bir iş gücünü desteklemek için elimizden gelen her şeyi yapacağız" demişti. Bundan sonraki süreçte işgücü verileri, perakende satışlar, enflasyondaki ana eğilimi gösteren çekirdek enflasyon; resesyon için ilk bakılacak ilk yerler olacak.

(2/25)Image
Sep 14 24 tweets 19 min read
Piyasalarda güçsüz seyir devam ederken, perşembe ve cuma günü alıcıların ilgi gösterdiği 2 seans izledik.

Türkiye, gözünü doğrudan yatırımlara çevirdi. Sanayi ve istihdam verileri sıkılaşma yönünde net bir görüntü vermiyor.

Cumartesi okumaları ile detaylara girelim.

(1/24) Image Türkiye, kısa süreli portföy girişlerinin ardından doğrudan yatırım arayışına başlıyor.

@FT'nin haberine göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'ye yönelik yatırımları canlandırmak amacıyla bu ay New York'ta ABD'nin önde gelen iş dünyası liderleriyle bir dizi toplantı gerçekleştirmeye hazırlanıyor. Bu toplantıların ana organizatörü Türkiye-ABD İş Konseyi (TAİK) ve planlar hakkında bilgi sahibi bazı kaynaklara göre, Erdoğan ve beraberindeki heyet, Eylül ayının son haftasında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'yla aynı zamana denk gelen en az dört etkinlikte yatırımcılarla bir araya gelerek Türkiye'ye yönelik ilgiyi artırmayı hedefleyecek. TAİK'in Financial Times'a verdiği bilgilere göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan, 23 Eylül'de Fortune 100 listesinde yer alan 20 büyük şirketin yöneticileriyle bir yuvarlak masa toplantısına ev sahipliği yapacak. Konuya yakın bir kaynağa göre, bu toplantıya Wall Street bankaları @jpmorgan ve @GoldmanSachs'tan üst düzey yöneticiler de katılacak. Ayrıca, 24 Eylül'de Goldman Sachs, Manhattan'daki merkezinde Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan'ın konuşmalarının yer alacağı bir Türk yatırım konferansına ev sahipliği yapacak. Bu etkinlikte, Borsa İstanbul’da listelenen şirketlerin de yatırımcılarla yan etkinlikler düzenlemesi bekleniyor.

@business'in haberine göre, Türkiye Varlık Fonu da yatırımcıların taleplerine bağlı olarak online toplantılar yapmayı düşünüyor. Bu görüşmelerde, İstanbul Finans Merkezi ile birlikte Türkiye Varlık Fonu, üst düzey bir heyet tarafından temsil edilecek.

(2/24)Image
Aug 31 19 tweets 16 min read
Piyasalar güç toplamaya çalışırken, Merkez Bankası’ndan KKM dönüşleri için TL mevduat özendirici önlemler geldi.

Salı günü enflasyonu öğreneceğiz, temmuz ayına göre bir miktar yavaşlama bekleniyor.

Detaylara bakalım.

(1/19) Image KKM dönüşlerinden dövize olan talep, geçen haftanın en önemli konusuydu.

Perşembe gecesi TCMB’den bu konuyla ilgili önemli adımlar geldi. TCMB, parasal aktarım mekanizmasını güçlendirmek ve TL mevduatı teşvik etmek amacıyla zorunlu karşılık uygulamasında önemli değişiklikler yaptı.

Yapılan değişikliklere göre mevduatın TL cinsinden artışını teşvik etmek için, gerçek kişi TL mevduat payı yüzde 45 ila 50 arasında bulunan bankalar için aylık artış hedefi 0,8 puana yükseltildi. Bu oranı yüzde 60'ın üzerine çıkarmayı başaran bankalar için ise artık bir artış hedefi uygulanmayacak, ancak yüzde 60 seviyesinin üzerinde kalmaları gerekecek. KKM hesaplarının TL'ye dönüşünü hızlandırmak ve desteklemek amacıyla, tüzel kişi KKM hesapları da TL'ye geçiş ve yenilenme hedefleri hesaplamasına dahil edildi. TL mevduat için tutulması gereken zorunlu karşılık tutarına, TL'ye geçiş oranına bağlı olarak uygulanan faiz oranının üst sınırı, politika faiz oranının yüzde 84'üne çıkarıldı. Ayrıca, TL zorunlu karşılıklarda bloke edilen tesis oranı 5 puan artırıldı.

TCMB, para politikası metinlerinde TL mevduatını destekleyecek ilave adımlar atılabileceğine dair mesajını yinelerken, gerekli görüldüğünde bu yönde yeni tedbirlerin alınabileceğini belirtti.

Son haftalarda döviz kurlarında yaşanan hareketlilik ile birlikte, yabancı para mevduatında hafif bir artış görülse de Türk Lirası (TL) mevduatın payı yükselmeye devam ediyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) verilerine göre, 16 Ağustos itibarıyla standart TL mevduat ilk kez 9 trilyon TL’yi aşarak toplam mevduat içindeki payını yüzde 52,65’e çıkardı. Bu oran, 2018 Mayıs ayından bu yana görülen en yüksek seviye oldu. KMM payındaki düşüş ise sürüyor. Aynı hafta KKM’nin toplam mevduat içindeki payı yüzde 10’un altına inerek, ilk uygulamaya alındığı Mart 2022’deki seviyelere geriledi.

(2/19)Image
Aug 24 23 tweets 22 min read
Düşen likidite, yüksek faizin risk iştahını düşürmesi ile birlikte şirketlerin kaldıraç yükünü artırması, reel sektörden şikayet seslerinin yükselmesi, jeopolitik riskler, bakanın istifa dedikoduları…

Fiyatlamada baskı sürüyor, cumartesi okumaları ile detaya inelim.

(1/23) Image Geçtiğimiz haftadan beri özellikle sosyal medyada çıkan haberlerde Bakan @memetsimsek'in istifa edeceği dedikoduları gündeme geldi.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, hakkında çıkan istifa iddiaları üzerine yaptığı açıklamada, görevinin başında olduğunu bir kez daha vurguladı. Sosyal medya hesabından bir açıklama yapan Şimşek, "Anlaşılan yapılan resmi açıklamalar yetmemiş, bir de buradan yazayım. İstifa etmedim. Dolaşıma koyulan senaryolar doğru değildir" ifadelerini kullandı. Ekonomi yönetiminin bir ekip ruhuyla çalıştığını belirten Şimşek, büyük ve zor bir sorumluluğun farkında olduklarını ve bu bilinçle her gün daha iyiye ulaşmak için çalıştıklarını söyledi.

Şimşek, "Ekonomik istikrar ve reform programımız başarıyla işliyor ve hedeflediğimiz sonuçları almaya başladık" dedi. Açıklamasında, Merkez Bankası rezervlerinin iyileştiğini, Kur Korumalı Mevduat'tan (KKM) çıkışların hızla devam ettiğini ve bütçe dengesinin iyileştirilmesi için gerekli tedbirlerin alındığını vurgulayan Şimşek, enflasyonda belirgin ve kalıcı bir düşüşün başladığını ifade etti.

Cumhurbaşkanı'nın desteğini her zaman hissettiklerini dile getiren Şimşek, "Cumhurbaşkanımızın liderliğinde aziz milletimizin refahını kalıcı olarak artırmak tek hedefimizdir. Görevimizin sorumluluğu ve bilinci omuzlarımızdayken, uydurma hikayelerin yayılmasına asla izin veremeyiz" dedi. Şimşek, bu söylentileri çıkaranların iyi niyetli olmadığını belirterek, "Lütfen aldanmayın!" diye ekledi.

@spkgovtr, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in istifa ettiği iddialarıyla ilgili olarak yatırımcıları yanlış yönlendiren sosyal medya hesaplarına karşı soruşturma başlattı. SPK'nın internet sitesinde yer alan açıklamada, hafta sonu sosyal medyada yayılan asılsız istifa haberlerinin, Borsa yatırımcılarını yanıltarak zarara uğramalarına sebep olduğu belirtildi ve bu hesaplarla ilgili gerekli incelemelerin başlatıldığı ifade edildi.

Açıklamada, Borsa İstanbul pay piyasasında yapılan işlemlerin SPK tarafından anlık olarak takip edildiği ve piyasa bozucu hareketlere karşı denetim mekanizmasının sürekli olarak işlediği vurgulandı. Ayrıca, 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu'nun 107’nci maddesi uyarınca, sermaye piyasası araçlarının fiyatlarını, değerlerini veya yatırımcıların kararlarını etkilemek amacıyla yalan, yanlış veya yanıltıcı bilgi veren, söylenti çıkaran veya bu tür bilgileri yayan kişilerin 3 yıldan 5 yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılacağı hatırlatıldı.

(2/23)Image
Aug 17 20 tweets 17 min read
Global piyasalarda toparlanma dikkat çekerken, BIST’teki baskı devam ediyor. Bilanço sezonunda olmamız oynaklığı artırıyor.

Sıkı para politikasının reel sektöre negatif etkileri hissediliyor; işgücünde 4 yılın ardından ilk kez bozulma var.

Detaylara girelim.

(1/20) Image Global piyasalarda baskı kalkıyor.

Globalde hisse senetleri, kasım ayından bu yana en iyi haftasını geçirdi. Resesyon endişeleri ortadan kalktıkça oynaklığın azaldığını görüyoruz. S&P 500 endeksi, dört haftalık düşüş serisini kırarak haftayı %3,9 artışla kapattı ve Cuma günü %0,2 artışla Kasım ayından bu yana en güçlü performansını gösterdi.

Japonya’da hisse senetleri dün %3 yükselerek haftalık %7,9 kazanç elde ederken, Stoxx Europe 600 haftalık bazda %2,4 yükseldi. Gelişmiş piyasa hisselerinden oluşan MSCI Dünya endeksi de Kasım ayı başından bu yana en iyi haftasını geçirdi. Bu hafta globalde gördüğümüz toparlanma, ABD ekonomisinin beklenenden daha iyi durumda olduğunu gösteren verilerden kaynaklanıyor. Çarşamba günü açıklanan enflasyon rakamları, tüketici fiyat endeksindeki yıllık artışın Mart 2021'den bu yana ilk kez %3'ün altına düştüğünü gösteriyor. Perşembe günü ise güçlü ABD perakende satışları ve beklenenden düşük yeni işsizlik başvuruları, yatırımcıların güvenini artırdı. Wall Street'in ‘korku sinyali’ olarak adlandırılan Vix volatilite endeksi, Ağustos başında satış dalgası sırasında dört yıllık zirvesi olan 65'e ulaşmasının ardından 15'in altına indi. Risk iştahı artınca ABD 2 yıllık tahvillerinin getirileri, dünü %4,05'te kapatarak, 5 Ağustos'taki son düşük seviyesinden 0,39 puan yukarı yükseldi.

Maalesef aynı toparlanmayı içeride göremiyoruz. BIST-100 endeksi haftayı -%0,86 düşüşle 9,821.96 puandan kapattı. Bankacılık sektöründe toparlanma görsek de genele yayılan bir iyileşme henüz yok. Dünyada düşen metal fiyatları ve zayıf gelen Erdemir bilançosunun ardından XMANA (Metal Ana) endeksi %4,03 geri çekilirken, Mpox endişeleriyle XULAS (Ulaştırma) endeksi %2,92 değer kaybetti.

(2/20)Image
Aug 10 22 tweets 18 min read
Global piyasalarda oynaklık çok yüksek.

Endeksler önce resesyonu sert bir şekilde fiyatlarken, daha sonrasında gelen açıklamalar ve iyimser verilerle toparladı. Bizim piyasalarımız da bu ortamdan nasibini aldı.

Cumartesi okumaları ile detaylara inelim.

(1/22) Image Geçen hafta gibi tümden gelelim ve dışarıyla başlayalım.

Global piyasalar, 5 Ağustos’ta ABD ekonomisinin yavaşlaması konusunda endişelerin artması ve küresel fonların borçlanma kaynağı olan Japon Yeni’nde kapatılan carry trade pozisyonları ile 2024’ün en kötü gününü geçirdi. Fırtınanın merkezinde Japonya yer aldı. Japonya’da Topix endeksi, 1987’deki 'Kara Pazartesi' çöküşünden bu yana en büyük satış dalgasıyla karşılaştı ve yüzde 12’den fazla düştü. Satış dalgası, ABD ve Avrupa piyasalarına da yayıldı. S&P 500 yüzde 3, Nasdaq yüzde 3,4 değer kaybetti.

Geçtiğimiz hafta cuma günü açıklanan ABD istihdam raporu, beklentinin üzerinde yavaşlamaya işaret ederken, dünyanın en büyük ekonomisinin resesyona gireceğine dair endişeleri artırdı. Yüksek borçlanma maliyetlerinin şirketler ve tüketiciler üzerindeki etkisi daha belirgin hale geldikçe, piyasalardaki oynaklık yükseldi. Şirketlerin bilançolarında tüketici harcamalarındaki yavaşlama göze çarparken, ekonomik aktiviteye ilişkin şüpheler derinleşti.

Global piyasalarda yaşanan türbülans Borsa İstanbul’a da sirayet etti. BIST 100 endeksi, pazartesi gününe iki kez devre keserek başlarken, sürekli işlemler 10:55’te başlayabildi. Haftalık bazda baktığımızda BIST-100 yüzde 5,40 düşerek 9907,38 puandan kapandı. En sert düşüş CDS’lerde görülen yükselişle birlikte bankacılık endeksinde oldu. Bankacılık endeksi yüzde 11.72 değer kaybetti.

Hafta içi gelen ABD’de işsizlik başvuruları verisi sonrası ekonomik yavaşlama korkuları hafiflerken, S&P 500, perşembe günü 2022'den bu yana en iyi gününü geçirdi. Bu yükseliş, bir hafta önce başlayan sert satış dalgası sırasında yaşanan kayıpların bir kısmını geri alımasına sebep oldu. ABD’de işsizlik başvuruları son bir ayın en düşük seviyesine gerilerken, önceki tarım dışı istihdam verisinin aksine işgücündeki güçlü seyri oraya koydu.

@InvescoUS strateji uzmanı Kristina Hooper, "Geçen hafta piyasaları alt üst eden şey istihdam raporuydu. Bu yüzden bu hafta piyasaları yatıştıran şeyin bir işgücü piyasası verisi olmasının bir anlamı var" dedi. ABD Çalışma Bakanlığı verilerine göre, mevsimsellikten arındırılmış işsizlik başvuruları 3 Ağustos ile biten haftada 233 bin oldu. Bir hafta önce açıklanan veri 250 bin, ekonomistlerin beklentisi ise 240 bindi. Buna karşın geçen hafta gelen tarım dışı istihdam, Temmuz ayında sadece 114 bin istihdama işaret ederken ve veriler 175 binlik beklentinin oldukça altındaydı. Bunun üzerine hisse senedi, kripto gibi riskli varlıklarda sert satışlar görülürken, yatırımcılar ABD tahvillerine hücum etmişti.

Görsel: VIX Korku Endeksi'nin hareketi. Pandemiden bu yana en yüksek yeri gördü.

(2/22)Image
Jul 20 21 tweets 16 min read
Yoğun bir haftayı geride bırakıyoruz.

Dün gece tam 11 yıl aradan sonra Moody’s kredi notumuzu yükseltti. İçeride haber akışları genel olarak pozitif devam ederken, globalde ABD seçimleri etkisiyle sıcak günler yaşıyoruz.

Detaylara inelim.

(1/21) Ian Whadcock / The Economist ABD merkezli kredi derecelendirme kuruluşu @moodysratings, Türkiye'nin kredi notuna ilişkin son kararını yayımladı.

Moody's, Türkiye'nin kredi notunu B3 seviyesinden iki kademe yükselterek B1 seviyesine çıkararak 11 yıl sonra Türkiye’nin kredi notunu artırdı. Bu güncelleme sonunda, Moody's'in Türkiye için belirlediği kredi notu, diğer iki önemli kredi derecelendirme kuruluşu S&P ve Fitch ile aynı seviyeye geldi. Ayrıca, Türkiye'nin kredi notu görünümünü pozitif olarak belirledi.

Moody's, kredi notundaki bu artışın temel itici gücünün ekonomi yönetimindeki iyileşmeler ve ortodoks para politikasına kararlı dönüş olduğunu belirtti. Raporda, pozitif görünümün ülkenin kredi notu üzerinde yukarı yönlü risk dengesini yansıttığı ifade edildi. Türkiye'nin yabancı para cinsinden kredi notu tavanı B2'den Ba3'e, yerel para cinsinden kredi notu tavanı ise Ba3'ten Ba1'e yükseltildi. Kuruluş, Türkiye'nin siyasi risklerinin bir derecelendirme kısıtlaması olmaya devam ettiğini ve ılımlı politika duruşunun ülkenin yüksek dış kırılganlığını önemli ölçüde azalttığını vurguladı.

Moody's, enflasyon ve iç talebin ılımlı bir seyir izlemeye başlamasının, önümüzdeki aylarda ve 2025 yılında enflasyonist baskıların önemli ölçüde azalacağına dair güvenlerini artırdığını belirtti. Bu gelişmelerin, Türkiye'nin başlıca makroekonomik dengesizliklerinin azaltılması açısından ilk gözle görülür sonuçları verdiğini ifade etti.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Moody's'in Türkiye ekonomisine yönelik değerlendirmesine ilişkin, "Uyguladığımız program sayesinde ülke kredi notumuzu 11 yıl sonra yükselten Moody’s, görünümü pozitif olarak korudu" değerlendirmesinde bulundu.

(2/11)Image
Jun 1 23 tweets 14 min read
Ekonomide iletişim bombardımanıyla geçen bir ayı geride bırakıyoruz. Pazartesi en kritik veri olan TÜFE verisini öğreneceğiz.

Yavaşlama, sıkılaşma, normalleşme yeni kelimelerimiz bundan sonra.

Yeni ayın ilk cumartesi okumalarını yapalım.

(1/23) Image Dün büyüme verisini aldık.

Türkiye ilk çeyrekte güçlü tüketimle %5,7 büyüdü. Ekonominin büyümesi bir ekonomi için önemlidir ancak bizim isteğimiz şu an da bu değil. Büyümeden ödün vermek acı ancak tüketimle büyüyen bir ekonomi olduğumuzdan 2-3 çeyrek bundan taviz vermek zorundayız.

İlk çeyrek performansı olarak en çok dikkat çeken sektör inşaat sektörü oldu. Sektör, ilk çeyrekte yüzde 11,1 büyüdü. Tarımda yüzde 4,6 büyüme, sanayide yüzde 4,9 büyüme görüldü. Hizmetler tarafında büyüme yüzde 4,3 oldu.

İlk çeyrekte büyümenin ana motoru tüketim oldu. Bunu ithalat verilerinden de takip ettik. Ancak ikinci çeyrek için bu trendin normalleşmesi bekleniyor. Daha ılımlı bir tablo göreceğiz. Kart harcamaları reel olarak zayıflıyor, imalatçıların yurt içi sipariş beklentileri geriliyor. Tek problem nisan ayında da tüketim malları ithalatı artmaya devam etti. Mayıs verilerinde durum biraz daha net ortaya çıkacak.

(2/23)Image
May 25 20 tweets 10 min read
Faiz sabit bırakıldı, PPK metni şahindi. Yabancı raporlar yağmaya devam ediyor. Yapı Kredi'nin satış dedikodusu bankacılık endeksini sürüklüyor. Rezervlerde rekor üstüne rekor kırıyoruz.

Olumlu haber akışı devam ediyor, cumartesi okumalarıyla detaylara inelim.

(1/20) Image Merkez Bankası politika faizi olan 1 haftalık repo faiz oranını art arda iki toplantıda yüzde 50 seviyesinde sabit tuttu.

Metinde hizmet enflasyonundaki katılığa vurgu yapılarak sıkılaşmanın devamı mesajı verildi. Parasal sıkılaşmanın gecikmeli etkilerini de göz önünde bulundurarak politika faizinin sabit tutulmasına karar vermekle birlikte, enflasyon üzerindeki yukarı yönlü risklere karşı ihtiyatlı duruşunu yineledi.

(2/20)Image
May 18 20 tweets 10 min read
Türkiye'nin geri dönüş hikayesi satın alınıyor.

2013-2023 çıkış döneminin ardından yabancı yatırımcılar tekrardan Türk varlıklarına ilgi gösteriyor.

Haber akışı oldukça pozitif bir haftaydı. Cumartesi okumalarımızı moralli yapıyoruz.

(1/20) Image Türk varlıklarına ilgi rekor seviyede. Özellikle tahvil tarafına çok ciddi bir giriş var. 10 Mayıs haftası verilerine göre Türk tahvillerine haftalık bazda son 11 yılın en büyük girişi gerçekleşti.

Geçen hafta 761 milyon $ tahvil girişi görülürken, bu hafta 2,83 milyar dolarlık tahvil alımı gerçekleşti. Yabancılar ihalelere fazlasıyla ilgi gösteriyor ve talep rekorları geliyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı, geçen hafta 5 yıl vadeli TÜFE'ye endeksli tahvil, 9 yıl vadeli tahvil, 2 yıl vadeli tahvil ve 11 ay vadeli bononun ihracı gerçekleştirdi.

Bu ihalelerde toplamda 48,2 milyar TL'lik borçlanma gerçekleşti.

(2/20)Image
May 11 20 tweets 9 min read
Yoğun bir gündem ve haber akışı içindeyiz. Özellikle yurt dışı kaynaklı.

Haftanın en önemli gelişmesi II. Enflasyon Raporu toplantısıydı ve yıl sonu beklentilerine dair yukarı yönlü revizyon yapıldı.

Rutin cumartesi okumalarımızı yapalım.

(1/20) Illustration by Katie Raso Yılın ikinci enflasyon raporu toplantısı, perşembe günü Merkez Bankası İdare Merkezi’nde düzenlendi. TCMB Başkanı Fatih Karahan, 2024 yıl sonu enflasyon tahmininlerini 2 puan artışla yüzde 38’e revize ettiklerini açıkladı.

Enflasyonda beklediklerinden daha yüksek bir seyir olduğunu vurgulayan Karahan, zirvenin mayıs ayında yüzde 75-76 seviyesinde görüleceğini söyledi. 'Sıkılaşma' vurgusu basın toplantısının ana fikrini oluşturdu. Fatih Karahan, dünyada merkez bankacılığı için çok kritik bir ifade olan "ne pahasına olursa olsun" ifadesini kullandı. Karahan, "Haziran'dan itibaren yaşayacağımız dezenflasyon sürecinde, enflasyonu, belirlediğimiz ara hedeflerle uyumlu olacak şekilde düşürmek için ne gerekiyorsa yapmaya devam edeceğiz. Enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda ise, para politikası duruşumuzu sıkılaştıracağız. Bundan sonra da enflasyon görünümünde bozulma olması halinde ek sıkılaşma yapmaya hazırız" ifadelerini kullandı.

TCMB'nin rezerv ve kur hedefi yok. Başkan yardımcısı Hatice Karahan, rezervler konusunda uluslararası normları referans aldıklarını söyledi. Swap hakkında gelen sorulara Fatih Karahan, yetkinin TCMB'de olmadığını söyledi.

(2/20)Image
Jan 27 18 tweets 6 min read
Haftanın iki önemli gelişmesi Merkez Bankası'nın faiz kararı ve ABD'den gelen F-16 haberiydi.

Sanki yeni bir faza geçiyoruz; dışarıdaki algımızın 2013 öncesine döndüğü, yabancı girişlerinin artabileceği bir faz.

Cumartesi okumalarımızı yapalım.

(1/18) Yeyei Gómez / New York Times Beklentilere paralel 250 baz puan artış gördük.

Metindeki en önemli kısım, çerçeve içine aldığım kısımdı. MB, şu andaki faiz seviyesinin yaratacağı etkileri izlemek istiyor. Son cümle de aşırı bir rehavetin ortaya çıkması durumundaki uyarı sinyali.

(2/18) Image
Dec 23, 2023 18 tweets 6 min read
Hacimlerin çok düştüğü bir dönemden geçiyoruz.

Sebepleri tartışılabilir ancak likidite kuruduğunda fiyat, değerden kopmaya başlıyor. Biz yatırımcıların amacı fiyat-değer makasından yararlanmaksa, enseyi karartmak olmaz.

Cumartesi okumalarını unutmayalım.

(1/17) https://unsplash.com/photos/white-printer-paper-beside-white-ceramic-mug-on-brown-wooden-table-fM35dYst3Rs Haftaya Moody’s raporuyla başladık. Uluslararası derecelendirme kuruluşu, olumlu senaryoda bile toparlanmanın zaman alacağını düşünüyor.

Not kararı gelmemişti hatırlarsak, muhtemelen bir t anında not kararını alacağız. Cari denge ve bütçe düzeldikçe, illa ki not artacak.

(2/17) https://www.paraanaliz.com/2023/ekonomi/moodysten-turkiye-raporu-g-74282/
Dec 16, 2023 20 tweets 7 min read
Bu haftaya ters köşe bir final yakışırdı, dün geceki gibi.

Yoğun veri yağmuru altında, çok da hareketli bir piyasa vardı. Moody’s kararı önemliydi ama hikayenin sıcak kalması kötü değil.

Cumartesi okumalarına göz atalım.

(1/20) Image Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Türkiye'nin kredi notuna ilişkin yapacağı değerlendirmeyi pas geçti.

“Resmi” sitesinde yapılan açıklamada, Türkiye'nin kredi notuna ilişkin değerlendirme yapılmadığını duyurdu.

(2/20) Image
Dec 9, 2023 14 tweets 5 min read
Ayın ilk haftası ve dolayısıyla bol verili, bol gelişmeli bir cumartesi okuması var bu hafta.

Borsa tarafında momentum kaybı devam etse de önümüzdeki dönem için umutsuz olacak bir haber akışı yok. Sıkılaşma döneminin sancılarını yaşıyoruz.

Detaylarına girelim.

(1/14) Image Pazartesi TÜFE verisiyle başladık haftaya.

Alınan sıkılaşma tedbirlerinin yansıması belki daha ciddi olabilirdi ancak malum kış aylarındayız ve artık yeni bir maliyet kalemimiz var: Doğal gaz.

Konut tarafındaki enerji kaynaklı artışla birlikte %3.28 geldi enflasyon.

(2/14) Image
Dec 2, 2023 14 tweets 5 min read
Yabancı kurum raporlarının öne çıktığı, torba yasa dedikodularıyla dalgalandığımız bir haftayı geride bıraktık.

Piyasamız güçsüz ve güçsüz olduğunda görünüm yükseltilmesi bile momentum yaratmıyor.

Cumartesi okumalarına bakalım.

(1/14) Image Haftaya BofA’nın iyimser bankacılık raporuyla başladık.

%30 sürdürülebilir öz sermaye getirisi ile Türk özel bankaların iyi değer sunduğunu vurgulayan rapor, sorunlu alacakların artacağı ortamda bankaların sermaye yapılarının güçlü olduğunu söylüyor.

(2/14) Image
Nov 25, 2023 21 tweets 7 min read
Mevduat faizlerinde 2003 yılına döndüğümüz, uzun bir süre sonra reel faize geçtiğimiz bir haftayı geride bırakıyoruz.

Cumartesi okumalarının bu haftaki yıldızı şüphesiz Merkez Bankası.

Not defterimizi karıştıralım.

(1/21) Image TCMB, 250 baz puan beklentinin aksine 500 baz puan faiz yükselterek, politika faizini %40'a çıkardı.

Haziran ayında %8.50 olan faiz bugün %40. Sadece 5 aylık bir sürede 3150 baz puan faiz artışı yapıldı.

Ciddiyeti daha net göremeyiz sanırım.

(2/21) Image
Nov 11, 2023 18 tweets 6 min read
Bilanço dönemini geride bıraktık, artık önümüzdeki dönemin planlarını yapma zamanı. Cumartesi okumaları yol haritamızı oluştururken başvurmamız gereken adreslerden biri.

Bakalım bu hafta neler öne çıktı?

(1/18) Image Bankaların fonlama ihtiyacında yaşanan doygunluk yüzünden mevduat faizlerinde bir süredir hareket görmüyorduk ancak atılan son zorunlu karşılık adımından sonra TL mevduat faizinde 2.8 puanlık artış var.

%44.5 seviyelerine geldik.

(2/18) Image
Nov 6, 2023 9 tweets 3 min read
Biraz havacılık ve turizm konuşalım.

Hem @eurocontrol haftalık raporuna bakalım hem de turizm sektörü temsilcilerinin açıklamalarına. Son gelen haftalık rapor 16-22 Ekim raporu.

Avrupa’da haftalık bazda uçuş sayılarında yıldan yıla %8 artış var.

(1/9) Image Türkiye hem havacılığın referans senesi 2019’a, hem de geçen seneye göre uçuş sayılarını artıran 5 ülkeden biri konumunda.

Günlük ortalama 3,246 kalkış ve iniş gerçekleşiyor.

(2/9) Image
Nov 4, 2023 20 tweets 7 min read
Ayın ilk cumartesi okuması.

Verilerin yığıldığı, haber akışlarının yoğun olduğu bir haftayı geride bıraktık. Gelen verilerin yanında TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan’ın basın toplantısı haftanın en önemli gelişmesiydi.

Not defterimize göz gezdirelim.

(1/20) Image TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan, yılın son enflasyon raporunun sunumunda para politikası patikasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Erkan, 2 saate yakın süren basın toplantısında dezenflasyon sürecine ilişkin bilgiler verdi.

(2/20) Image