Ο #Μητσοτάκης είναι μια πάρα πολύ ενδιαφέρουσα περίπτωση πολιτικής περσόνας. Στο παρελθόν, πολλοί τον υποτιμήσαμε. Κάναμε λάθος. Στο παρόν θρεντ 🧵, αναπτύσσω την θέση ότι ο "Κούλης" είναι ένας αξιοσέβαστος αντίπαλος.
Ο Μητσοτάκης είναι φορέας ενός (φαινομενικά) εξωφρενικού παράδοξου: Μετά από 4 χρόνια στο τιμόνι, παραμένει ο ο πιο δημοφιλής πολ. αρχηγός. Και ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ, είναι ο μόνος πρωθυπουργός στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας ο οποίος έγινε υβριστικό σύνθημα!
Και για άλλους πρωθυπουργούς έχει ειπωθεί π.χ. ότι είναι προδότες, "τζέφρυ", καθάρματα, κ.ο.κ.. Το "γαμιέσαι" όμως είναι πολύ βαρύτερο από τα παραπάνω, τόσο λόγω της οξύτητας της ίδιας της λέξης, όσο και της ευρύτατης διάχυσης του συνθήματος.
Πώς εξηγείται αυτό το παράδοξο; Κτγμ έχει να κάνει με την επικοινωνιακή στρατηγική που επέλεξε με τους συμβούλους του, και ακολουθεί πιστά από το 2016 έως και σήμερα.
Το brand Μητσοτάκης, δεν είναι φτιαγμένο για να αρέσει σε εσάς ή σε εμένα. Είναι μετρημένο, κομμένο και ραμμένο, πολύ προσεκτικά, για να αρέσει σε ένα συγκεκριμένο 1/3 της κοινωνίας, το οποίο (σωστά) οι επικοινωνιολόγοι έκριναν ότι αρκεί για να φέρει εκλογικές νίκες.
Είναι σίγουρο πως οι "άνθρωποι του προέδρου" μέτρησαν και ανέλυσαν πολύ προσεκτικά τα κοινά τους για να καταλήξουν σε συγκεκριμένες προτάσεις. Η δουλειά τους είναι μνημείο επαγγελματισμού, δεδομένου του πόσο "φτωχό" (επικοινωνιακά) ήταν το αρχικό υλικό.
Δεν αρκεί όμως ένα σωστό σχέδιο. Ούτε η εξαγορασμένη δουλοπρέπεια των ΜΜΕ. Πρέπει να το υπηρετήσει σωστά ο ίδιος ο φορέας του brand. Δείτε εδώ: ακόμα και δυο τυχαίες φωτογραφίες να συγκρίνει κανείς, αντιλαμβάνεται ότι ο Μητσοτάκης του 2012 δεν έχει καμία σχέση με αυτόν του 2023.
Ο Μητσοτάκης είναι μεθοδικός. Ακούει. Και βελτιώνεται. Δλδ, είναι ένας αξιοσέβαστος αντίπαλος. Μα -θα πείτε- είναι ακραία διεφθαρμένος, αλαζόνας, ιδεοληπτικός, απατεώνας, κλπκλπκλπ. Μπορεί. Ακόμα κι έτσι, τα παραπάνω τον κάνουν *περισσότερο αντίπαλο*. Όχι λιγότερο άξιο σεβασμού.
Ένα μόνο πρόβλημα υπάρχει. Οι σύμβουλοι έχουν υποτιμήσει ΠΟΣΟ ΠΟΛΥ μισείται ο Μητσοτάκης, στα υπόλοιπα 2/3 της ελληνικής κοινωνίας που δεν χωράνε στα "προνομιακά κοινά" τους.
Καθώς το επιτελείο του Μητσοτάκη δίνει υπερβολική έμφαση στα data, δεν "έπιασε" εγκαίρως, ή αδιαφόρησε για την οξύτητα του αρνητικού συναισθήματος. Για τον "ποιοτικό" χαρακτήρα του αντι-μητσοτακισμού, δηλαδή.
Όταν το συναίσθημα φτάνει σε παροξυστικά peaks, όπως τις προηγούμενες εβδομάδες, με δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να βρίζουν εν χορώ και σε ζωντανή μετάδοση τον πρωθυπουργό, οι "υγειονομικές ζώνες" γύρω από τα προνομιακά κοινά καταρρέουν: Ο βασιλιάς, αίφνης, είναι γυμνός.
Κλείνω με ένα ακόμα "παράδοξο": Όλοι οι εν ενεργεία πρωθυπουργοί έχουν fan club - ένα κομμάτι του εκλογικού κοινού που τους θεωρεί γενικώς "καταλληλότερους". Το fan club του "νυν" είναι πραγματικά μεγάλο. Κινδυνεύει όμως, όταν θα γίνει "πρώην" (όλοι κάποτε γίνονται πρώην) >>
>> να βρεθεί κυριολεκτικά ολομόναχος. Το γιατί, νομίζω αναδύεται από όσα αναφέραμε προηγουμένως. Τέλος 🧵.
Share this Scrolly Tale with your friends.
A Scrolly Tale is a new way to read Twitter threads with a more visually immersive experience.
Discover more beautiful Scrolly Tales like this.