Marius Gonsholt Hov Profile picture
Sjeføkonom Handelsbanken Norge. Spiller blodthrash i Proselytism utenom arbeidstid.

May 4, 2023, 13 tweets

Godt levert i #dax18 i dag, @olavslettebo! En tråd med noen enkle grafer som illustrerer argumentene.

1/ Det enkleste først, som du jo påpekte: Andelen sysselsatte i offentlig forvaltning er «forbausende» stabil, når vi ser gjennom konjunkturene. Også en litt artig korrelasjon med produktivitetsveksten? (nei, jeg har ikke snudd y-aksen…).

2/ Så kan man uansett hevde at andelen byråkrater er for høyt, og at dette hemmer produktiviteten her hjemme. Men har vi særnorsk svak produktivitetsutvikling? Nei, den er helt på linje med OECD. Ville heller vært bekymret for Storbritannia og Eurosonen…

3/ Det som faktisk er særnorsk: Frem til 2013’ish, var veksten i konsumentreallønna fullstendig frikoblet fra produktivitetsveksten. Men produsentreallønna har fulgt produktiviteten hele veien; stabil lønnsandel.

4/ Forklaringen er enkel. Vi fikk rett og slett jækla godt betalt for det vi leverte mye av i denne perioden. Samtidig som vi importerte billig. Altså, en periode preget av vesentlig sterkere vekst i produsentprisene enn i konsumprisene.

Høy vekst i produsentprisene, stabil lønnsandel = Lønningene her hjemme vokste voldsomt, relativt til våre nære handelspartnere i f.eks eurosonen. Siden 2013 har imidlertid lønnsveksten vært mer harmonisert. Men da etter en relativ økning på 20-30 prosent i forkant

6/ Fordi vi var særskilt produktive? Nei, allerede besvart. Fordi: Vi fikk så godt betalt. Hva produserte vi mye av? Og som sørget for høy lønnsevne og dermed lønninger? Oljeinvesteringer!

7/ Men etter knekken fra 2013 er imidlertid oljeinvesteringene tilbake til samme nivå som i starten av 00, regnet som andel av økonomien. Det har krevd en omstilling, over til næringer som ikke kan skilte med den samme høye lønnsevnen.

8/ Hvordan smøre omstillingen i en situasjon hvor relative lønninger hadde økt 20-30% i forkant? Enten en hard nedtur, massearbeidsledighet og fall i lønningene på nettopp 20-30% Eller på mystisk vis heve produktiviteten tilsvarende mange %. Eller håpe valutamarkedet gjør jobben.

9/ Vi fikk for det meste sistnevnte. Som andel av økonomien er oljeinvesteringene i dag på samme nivå som i 00. Det er også realvalutakursen. Voilà. Realvalutakurs: Relative timelønninger per produsert enhet regnet i felles valuta.

10/ Figuren jeg har mekket er altså ikke mye ulik den du finner i siste rapport fra TBU, om konkurranseevnen. regjeringen.no/contentassets/…

11/ Konklusjon: Jeg ser den strukturelle svekkelsen av den nominelle valutakursen siste 10 år først og fremst som en forutsetning for omstillingen som har skjedd. Realkursen er normalisert.

12/ Og visst investeres det fortsatt i Norge, på samme måte som vi har sett gjennom mange år. Men sammensetningen er endret. Oljeinvesteringene er lavere, men bedriftsinvesteringene er på høyeste nivå siden kremårene før finanskrisen.

Share this Scrolly Tale with your friends.

A Scrolly Tale is a new way to read Twitter threads with a more visually immersive experience.
Discover more beautiful Scrolly Tales like this.

Keep scrolling