Na mijn draadje over wiskunde B ook nog maar even een draadje over vwo wiskunde A 2023-I. Wat is me opgevallen?
TLDR: Wiskundig gezien makkelijk examen, maar wat een leeswerk weer...
#eindexamens #examens
We zijn een goed A4-tje verder voordat we de eerste opgave tegenkomen. Even dubbelchecken of ik niet per ongeluk het examen Nederlands had geopend maar het was toch weer echt wiskunde A. Makkelijke opgave, tabel aflezen, formule invullen en klaar.
De opbouw naar opgave 2 en 3 is voorspelbaar. Je moet dezelfde formule gebruiken maar op verschillende manieren. Vervolgens moet je bij opgave 3 een lineaire formule opstellen en die invullen. Zou niet ingewikkeld moeten zijn.
Toenemend of afnemend dalend met behulp van een afgeleide. Bijna vaste prik, vaak hetzelfde trucje, zo ook hier. Dit is goed te oefenen. Weinig tekst, recht toe recht aan opgave.
Aan dit soort pagina's kan ik me zo ergeren. Ook als je ziet hoeveel tussenbladen er zijn en alles (alles op A3 ook). Arm regenwoud.
Dit is een leuke vraag, vind ik zelf als Whisky-liefhebber. Maar een vraag over Whisky in een VO-examen? Ik vind het maar vreemd. Vraag 5 is een halveringstijd berekenen. Zou zo moeten lukken.
Vraag 6 is wat tricky. Meerdere exponentiële verbanden achter elkaar aan. Als je dat goed ziet is het alleen nauwkeurig rekenwerk.
En daar gaan we weer. Wat een lap tekst! Is dat nou echt nodig? Niet echt, maar schijnbaar vinden de makers van wel. Niet een hele spannende opgave wiskundig gezien, maar wel veel leeswerk (=kost veel tijd).
Een sommatieteken! Die hebben we al een tijdje niet meer gezien op een examen. Wel een aardige vraag. Als je weet hoe dat sommatieteken werkt is het een eitje, maar hoeveel leerlingen weten dit? Gelukkig maar 2 punten.
Je knippert twee keer met je ogen en we zijn weer een A4 verder voordat de volgende opgave verschijnt. De vraag is wiskundig gezien niet ingewikkelder dan 3F-rekenniveau. Maar wat een zoek- en leeswerk is dit.
Overzichtelijk en niet te ingewikkeld combinatoriekprobleem bij opgave 10. Beetje gezochte context, maar vooruit.
Opgave 11 vind ik een aardige opgave. Sinusoïde zonder al te veel instinkers. Dit kun je goed oefenen. Tekst is ook overzichtelijk. Hier kun je punten scoren!
Ah, die hadden we nog niet gehad. Een pagina met tekst en grafieken. A4 vol, zonder vraag. De vragen staan op de achterkant (lekker heen en weer bladeren)
Opgave 12 en 13 vind ik prima vragen. Vragen een wat dieper inzicht in sinusoïden. Eindelijk een beetje inhoud! Opgave 1 t/m 10 hadden prima op een havo-examen wiskunde A gekund.
Kijk, het kan wel met weinig tekst. Opgave 14 is prima. Beetje goed lezen en je komt hier zo uit mits je je goed hebt voorbereid op exponentiële functies. Opgave 15 is ook prima, beetje aflezen en een beetje rekenen.
Beetje logaritmische schaalverdeling bij opgave 16 en 17. 16 is een formule gelijkstellen met GR, eitje. 17 is een goed leerbaar trucje in het herschrijven.
Sport en puntentelling is altijd een dankbaar onderwerp bij wiskunde A vwo. 18 is heel makkelijk, 19 vraagt een beetje inzicht maar is daarna goed uit te voeren.
Recht toe, recht aan herleiden. Maar wat voegt die tekst hier nu toe? Ehm, helemaal niks... Niet de meest ingewikkelde herleiding, je moet even goed weten hoe een derdemachtswortel werkt.
Afgeleide bij 21 is niet moeilijk. De vraag naar de praktische betekenis vind ik wel aardig hier. Die is nog best complex. Zit maar 1 puntje in dus geen ramp als je die mist. (ik voorzie wel weer veel discussie met de tweede corrector)
7 punten voor de onderzoeksvraag (altijd de laatste vraag van het examen). Ook wel weer veel tekst, maar hier is de tekst tenminste functioneel. Prima vraag, interessante context. Wiskundig gezien niet super spannend.
Kortom: eigenlijk puur wiskundig gekeken een heel makkelijk examen. Als je goed bent in Nederlands en je kunt een beetje rekenen haal je hier een prima cijfer op. Maar wat is er nou eigenlijk meer getoetst? Leesvaardigheid of wiskundevaardigheid? Ik vrees het eerste.
Zie hier mijn draadje over wiskunde B vwo:
Share this Scrolly Tale with your friends.
A Scrolly Tale is a new way to read Twitter threads with a more visually immersive experience.
Discover more beautiful Scrolly Tales like this.