Nils Lager Profile picture
Incoming PhD Econ at @handels_sse. School choice and education. Spend my days between MPhil program at @OxfordEconDept and @OUIHCMensBlues.

May 24, 2023, 22 tweets

Skriver med @jonasvlachos och @ghellersahlgren i dagens @DNDebatt om varför skolor rättar elever så olika. Huvudboven är det målrelaterade betygssystemet som idag helt saknar förankring i något jämförbart mått på kunskap mellan skolor. Tråd! 🧵

dn.se/debatt/dagens-…

@jonasvlachos @ghellersahlgren @DNDebatt Förra veckan skrev Lars Strannegård, rektor vid @handels_sse, på @DNDebatt om att “alltför många skolor sätter för höga betyg” och att lärosätet därför “överväger [..] att överge det nationella antagningssystemet". dn.se/debatt/gladjeb…

@jonasvlachos @ghellersahlgren @DNDebatt @handels_sse Problemen lyftes även fram i måndagens ledare på samma tidning. Strannegårds larm borde bara ses som överraskande i mån att det kommer först nu! dn.se/ledare/betygsf…

@jonasvlachos @ghellersahlgren @DNDebatt @handels_sse Ofta pekas konkurrens och skolmarknad i allmänhet ut som orsaken till glädjebetygen och bristen på jämförbarhet. Idén bygger på de incitament som finns på skolmarknaden i att locka elever med (efterfrågade) generösa betyg (även om alla önskar rättvisa betyg på systemnivå).

@jonasvlachos @ghellersahlgren @DNDebatt @handels_sse Det finns många enskilda skandalfall av friskolor som fått stor uppmärksamhet i media. Forskning har även visat att det finns en systematisk skillnad i hur skolor skiljer sig i sin betygssättning beroende på skolform.

@jonasvlachos @ghellersahlgren @DNDebatt @handels_sse Denna skillnad har minskat över tid, delvis pga höjda betygssnitt i kommunala skolor, förtjänstfullt analyserat av @JohanErnestam. web.archive.org/web/2020112617…

@jonasvlachos @ghellersahlgren @DNDebatt @handels_sse Men forskningen har alltid samtidigt pekat på att skillnaderna i betygssättning mellan friskolor och kommunala skolor inte kan förklara en stor del av den variationen i betygssättning mellan skolor! skolverket.se/download/18.1c…

@jonasvlachos @ghellersahlgren @DNDebatt @handels_sse Huvudproblemet ligger i att dagens betygssystem inte har någon trovärdig mekanism för att kunna leverera betyg som är jämförbara mellan skolor. Först, lite historia! [tl;dr: Dagens betygssystem var aldrig tänkt att vara lämpliga för urval till högre studier].

@jonasvlachos @ghellersahlgren @DNDebatt @handels_sse Att uppnå likvärdighet i betygssystemet diskuterades utförligt av skolmannen Frits Wigforss (finansminister Ernsts bror) i den betygsutredning som ledde fram till det relativa betygssystemet (SOU 1942:11), med utgångspunkten att ett betygsmått bör vara jämförbart mellan skolor.

@jonasvlachos @ghellersahlgren @DNDebatt @handels_sse Mellan 1994-1996 ersattes det relativa betygssystem (som använts över 30 år) med ett målbaserat system för att öka transparens och få mer konstruktivt klassrumsarbete. Då släpptes koppling mellan slutbetyg och NP-betyg som använts för att normera den relativa betygssättningen.

@jonasvlachos @ghellersahlgren @DNDebatt @handels_sse Det var inte tänkt att kunskapskraven skulle utvecklas bli detaljerade betygsmatriser som i hög grad styr arbetet i klassrummet. Detta har medföljt att svenska skolan idag inte "teach for the test", utan "teach for the kunskapskrav". Se Ingrid Carlgren 2016 på #snskunskap.

@jonasvlachos @ghellersahlgren @DNDebatt @handels_sse Poängen var aldrig heller att de skulle bli centrala för antagning. Istället trodde man att Högskoleprovet skulle bli centralt för urval till högre studier. Dessutom såg man inte framför sig betygens roll för antagning till gymnasiet. skolverket.se/getFile?file=7…

@jonasvlachos @ghellersahlgren @DNDebatt @handels_sse Men även idag är betygen på många sätt relativa. För en given prestation är det därför svårare att få ett högt betyg på en skola med många högpresterande elever än på en skola med många lågpresterande elever.

@jonasvlachos @ghellersahlgren @DNDebatt @handels_sse Skillnaden i hur skolor väljer sin normalfördelningskurva över elever skiljer sig dock dramatiskt åt mellan skolor, enligt Skolverkets egna analyser.

@jonasvlachos @ghellersahlgren @DNDebatt @handels_sse Vi delar Riksrevisionens bedömning att dessa stora avvikelser behöver tas hand om, men att det inte räcker med uppbiffad Skolinspektion eller hårdare granskningar -- utan att en bredare betygsreform behövs.

@jonasvlachos @ghellersahlgren @DNDebatt @handels_sse Vi menar att denna relativa betygssättning som redan idag i någon mån existerar behöver systematiseras från central nivå genom normering kopplat till externt rättade nationella prov. Detta har analyserats väl av @JonasSandqvist och gänget på Skolverket.

@jonasvlachos @ghellersahlgren @DNDebatt @handels_sse @JonasSandqvist Olika modeller för att koppla NP-betyg till slutbetyg har sina för- och nackdelar. En utredning bör väga dessa mot varann, men måste också hitta särskilda lösningar för betyg utan NP samt för enheter med mkt små eller särskilda elevgrupper.

@jonasvlachos @ghellersahlgren @DNDebatt @handels_sse @JonasSandqvist Det är viktigt att systemet vinner bred legitimitet. De protester som utlöp efter att elever "rättades ner" i England under pandemin visar vikten av att systemet uppfattas rättvist.
bbc.com/news/uk-northe…

@jonasvlachos @ghellersahlgren @DNDebatt @handels_sse @JonasSandqvist Dessa protester spred sig runtom på flera skolor. Lärdom är att finna en avvägning i transparens och lättbegriplighet i systemet med mål som likvärdighet och effektivitet.

@jonasvlachos @ghellersahlgren @DNDebatt @handels_sse @JonasSandqvist Men alternativet är att som idag ha ett system där skolors betyg helt enkelt inte är jämförbara mellan skolor. Exemplet nedan är fr Skolverkets rapport. Säg att elev på Skola A nedan (med genomsnittlig generositet) har GPA 19.0.

@jonasvlachos @ghellersahlgren @DNDebatt @handels_sse @JonasSandqvist Om denna elev skulle byta till en av de mest generösa skolorna skulle hen (mkt löst räknat) kunna öka sin meritpoäng till nära 21.85. Istället för att bli nekad till juristprogrammet i Uppsala och Lund kan hen nu komma in på landets båda främsta juristutbildningar.

@jonasvlachos @ghellersahlgren @DNDebatt @handels_sse @JonasSandqvist För att återupprätta antagningssystemets legitimitet behöver dagens betygssystem i grundskola och gymnasium reformeras för att stoppa betygsinflationen och göra betygen jämförbara mellan skolor vid antagning.

Share this Scrolly Tale with your friends.

A Scrolly Tale is a new way to read Twitter threads with a more visually immersive experience.
Discover more beautiful Scrolly Tales like this.

Keep scrolling