تصویری ترسناک از همگانی شدن فقر
۱/۹-مرکز پژوهشهای مجلس در گزارشی گفته #فقر طی یک دهه اخیر در حال فتح سریع زندگی طبقه متوسط است، یعنی خطر سقوط به زیر خط فقر با کوچکترین هزینه اضافی مانند بیماری وجود دارد و غیرفقرا هر روز بیشتر به فقر نزدیک میشوند.
rc.majlis.ir/fa/report/show…
۲/۹-طبق گزارش مرکز پژوهشهای مجلس نرخ فقر از سال ۸۵ با ۱۵ درصد روند فزایندهای داشــته و از سال ۹۷ به بعد بالای ۳۰ درصد رسیده. شکاف فقر که فاصله فقرا تا خط فقر را اندازهگیری میکند در سالهای ۹۹ و ۱۴۰۰ به بالاترین مقدار خود یعنی حدود ۲۷ درصد رسیده است.
۳/۹-غم انگیز اینکه اوضاع طوری شده که در دهه ۹۰ بر خلاف دهه ۸۰ حتی صرف داشتن شغل هم تفاوت قابل توجهی در بین فقرا و غیر فقرا ایجاد نمیکند و درصد شاغلان و غیرشاغلان دربین فقرا و غیرفقرا برابر است. این یعنی حتی اشتغال هم دیگر تضمین عبور از فقر نیست.
۴/۹-یک دهه تورمهای بالا (جز سالهای ۹۴ تا ۹۶) به همراه رشدهای اقتصادی پایین و منفی باعث شــد تا در مجموع نرخ فقراز ۱۹درصد سال ۹۰ به ۳۰/۴ درصد سال۱۴۰۰ برسد. در یک دهه گذشته بیش از ۱۱ میلیون نفر به جمعیت فقرای کشور افزوده شده و هم اکنون یک سوم ایرانیان زیر خط فقر هستند.
۵/۹-رشــدهای اقتصادی منفی علاوه بر اینکه باعث کاهش درآمد ســرانه ایرانیان شــده وفقر را افزایش داد، باعث شد تا ایران که ازسال ۲۰۰۸ به بعد در دسته کشورهای با درآمد بالاتر از متوسط قرار گرفته بود، با یک دهه کاهش در درآمد سرانه، به دسته کشورهای بادرآمد پایینتر ازمتوسط سقوط کند.
۶/۹-در سال ۱۴۰۰ خط فقرسرانه متوسط با رشد ۵۰٪ نسبت به سال ۹۹ به حدود یک میلیون و ۷۰۰ هزار تومان رسیده. خط فقر متوسط کشوری در سال ۱۴۰۰ برای یک خانوار ۴ نفره حدود ۴ و نیم میلیون تومان بود که در شهریور ۱۴۰۱ به ۷ و نیم میلیون تومان رسیده یعنی افزایش ۶۰ درصدی تنها در یک سال.
۷/۹-خانوارهای ایرانی در دهه۹۰ به طور پیوسته با کاهش کالری دریافتی مواجه بودهاند. این در حالیست که سهم خوراک از کل هزینه خانوار افزایش یافته اماهمزمان کالری دریافتی خانوارکاهش بوده؛ یعنی مردم هم از سایر هزینهها کاسته و به خوراک اختصاص داده و هم از میزان خوراک خود کاستهاند.
۸/۹-مصرف میانگین گوشت قرمز در سال ۱۴۰۰ نسبت به سال ۱۳۹۰ ۴۱ درصد کاهش یافته. این عدد برای گوشت مرغ ۱۰.۵ درصد و برای شیر ۴۶.۸ است. اما در مقابل مصرف تخم مررغ تنها در یک سال منتهی به ۱۴۰۰ حدود ۶ درصد افزایش داشته که یعنی مردم تخم مرغ را جایگزین دیگر پروتئینها کردهاند.
۹/۹-نقش باسوادی هم در میزان فقر خانوارها در حال کم شدن است. درسال ۱۳۸۵ نرخ باســوادی فقرا و غیرفقرا ۲۰ واحد درصد اختلاف داشته که درسال۱۴۰۰ این اختلاف کاهش یافته و به ۱۵ درصد رسیده است. این یعنی مزیتهایی مانند سواد هم در حال از دست دادن کارآیی خود برای جلوگیری از فقر هستند.
Share this Scrolly Tale with your friends.
A Scrolly Tale is a new way to read Twitter threads with a more visually immersive experience.
Discover more beautiful Scrolly Tales like this.