1\ בסוף השבוע חשפה איראן טיל בליסטי חדש מתוצרת עצמית - ה״חוראמשהר-4״.
#פידצבא
הרושם שנוצר בשנים האחרונות הוא שאיראן חושפת חימושים חדשות לבקרים, כמות החימושים גדולה, אבל שהטכנולוגיה שלה איננה בשורה אחת עם יכולות התקיפה וההגנה המערביות המתקדמות.
האמנם? ⬇️
2\ החוראמשהר-4 הוא דור חדש במשפחת טילים הקרויה על שם עיר במערב איראן ושכינויה ״עיר הדמים״. חוראמשהר זכתה בכינוי המפוקפק בעקבות קרב עקוב מדם בו נכבשה על-ידי העיראקים בספט׳-נוב׳ 1980, במלחמת איראן-עיראק.
האיראנים כבשו חזרה את חוראמשהר ב-24 במאי 1982 - מכאן נקבע מועד חשיפת הטיל. ⬇️
3\ על-פי חומרים גלויים, טיל החוראמשהר מבוסס על טכנולוגיה צפון-קוריאנית, בעיקר זו של טילי ה-Hwasong-10 ו-Hwasong-12 אם כי הגרסה האיראנית קטנה יותר.
החוראמשהר-4 הוא טיל בליסטי דו-שלבי בעל טווח מוצהר של כ-2,000 ק״מ עם רש״ק גדול יחסית (1.5 טון). ⬇️
4\ לפיכך יש לחוראמשהר-4 יכולת תיאורטית לשאת רש״ק גרעיני (שכנראה טרם פותח) ממערב איראן לכל נקודה בישראל.
איראן קיימה ניסויים מוצלחים עם טילי חוראמשהר כבר ב-2017 ושוב ב-2020, כמו גם ניסויים כושלים של טילים בין לבין, כך שעד כאן אין שום דבר חדש.
איזו ״בשורה״ מביא עמו החוראמשהר-4? ⬇️
5\ החוראמשהר-4 מונע בדלק היפרגולי (נוזלי) חדש, שתופס פחות נפח ושניתן לשמור אותו במיכלי דלק בטמפרטורת החדר במשך שנים רבות. תכונה זו מאפשרת הכנה קצרה מאד לשיגור (כ-12 דק׳). כתוצאה מכך מתקצרת גם ההתרעה המודיעינית מההחלטה לשגר ועד השיגור בפועל והשרידות של הטיל והמשגר גדלים. ⬇️
6\ בנוסף, מבנה הטיל עשוי מחומרים חזקים יותר.
אולם התכונות החדשות החשובות יותר של הטיל היא יכולת ניווט ותיקון מסלול מחוץ לאטמוספירה, כמו גם מהירות הטיסה הגבוהה (לכאורה) בתוך האטמוספירה, תכונות שהופכות את היירוט של החוראמשהר-4 למאתגר יותר ומגדילות את החסינות שלו לשיבושי ל״א. ⬇️
7\ הטיל מגיע למהירות מקסימלית של 16 מאך מחוץ לאטמוספירה (8 מאך בתוך האטמוספירה) ולפיכך הטווח התיאורטי שלו גדול מ-2,000 ק״מ.
על אף שהוא טס במהירות היפרסונית, אין מדובר בטיל ״היפרסוני״ (הסבר בציוץ המקושר). ⬇️
8\ יכולת הניווט הלווינית של הטיל מחוץ לאטמוספירה מאפשרת עדכון של מערכת הניווט האירנציאלית בשלבים מאוחרים של מסלול הטיסה ותיקון מסלול הטיסה בהתאם - בדומה לטילים בליסטיים מתקדמים.
הטיל מסתחרר בקצב גבוה וחוזר לאטמוספירה בזווית תלולה - אלה מאפשרים לו דיוק גבוה יחסית (כ-30 מ׳ CEP). ⬇️
9\ ניתוח של מבנה הטיל מלמד שמקטע ההנחייה גדול יותר מהגרסאות הקודמות, יש מי שרומז שהנפח הנוסף נועד למוץ (אמצעי הטעייה נגד טילי הגנ״א מונחי מכ״מ).
בנאום שנשא שלשום מפקד הכוח האווירי של משמרות המהפכה, ציין הגנרל חאג׳יזאדה ש״שמונים מטרות ייפגעו מטיל חוראמשהר-4 יחיד״. ⬇️
10\ הכוונה היא ככל הנראה לכך שמקטע הרש״ק יכול להכיל עד 80 תתי-חימושים פשוטים יחסית בגודל דומה לזה של רש״קי גראד 122 מ״מ.
היכולת הזו אינה דומה ליכולות המעצמתיות המתקדמות של תתי חימושים מונחים המותקנים בטילים בליסטיים בין-יבשתיים ושמסוגלים לפגוע בדיוק רב במטרות שונות (MIRV). ⬇️
11\ איראן היא אחת מ-31 מדינות בעולם האוחזות בטילים בליסטיים והיחידה בעולם בעלת טילים לטווחים העולים על 2,000 ק״מ ללא יכולת גרעינית. הארסנל שלה כולל בין 16 ל-19 סוגים שונים של טילים כאלה (!) לטווחים של 130 ק״מ עד למעל 6,000 ק״מ, רובם מתוצרת עצמית, לא כולל רקטות וטילי שיוט. ⬇️
12\ על-פי הצהרות של בכירים איראניים, המדינה עוסקת כעת בפיתוח יכולות ביות אלקטרואופטיות ומכ״מיות, כמו גם יכולות שינוי מהירות והתחמקות מגילוי על-ידי מכ״מ.
בנוסף איראן מנסה לפתח גרסה מתקדמת של הטיל חאג׳ קאסם (על שם סולימאני) עם יכולת גלשן היפרסוני.
בתמונה - השוואה ל-DF-17 הסיני. ⬇️
13\ האם הטכנולוגיה של איראן, על-פי פרסומים גלויים בלבד, עומדת בשורה אחת עם היכולות הכי מתקדמות של המערב?
עדיין לא, אבל איראן מדביקה את הפערים בקצב מהיר וכבר עתה עומדות לרשותה יכולות משמעותיות - איכותיות וכמותיות - המציבות אתגר לא קטן לאויביה (לא רק לישראל).
Share this Scrolly Tale with your friends.
A Scrolly Tale is a new way to read Twitter threads with a more visually immersive experience.
Discover more beautiful Scrolly Tales like this.