Amit Lidor | עמית לידור Profile picture
May 30, 2023 13 tweets 5 min read Read on X
1\ בסוף השבוע חשפה איראן טיל בליסטי חדש מתוצרת עצמית - ה״חוראמשהר-4״.
#פידצבא
הרושם שנוצר בשנים האחרונות הוא שאיראן חושפת חימושים חדשות לבקרים, כמות החימושים גדולה, אבל שהטכנולוגיה שלה איננה בשורה אחת עם יכולות התקיפה וההגנה המערביות המתקדמות.
האמנם? ⬇️ Image
2\ החוראמשהר-4 הוא דור חדש במשפחת טילים הקרויה על שם עיר במערב איראן ושכינויה ״עיר הדמים״. חוראמשהר זכתה בכינוי המפוקפק בעקבות קרב עקוב מדם בו נכבשה על-ידי העיראקים בספט׳-נוב׳ 1980, במלחמת איראן-עיראק.
האיראנים כבשו חזרה את חוראמשהר ב-24 במאי 1982 - מכאן נקבע מועד חשיפת הטיל. ⬇️ Image
3\ על-פי חומרים גלויים, טיל החוראמשהר מבוסס על טכנולוגיה צפון-קוריאנית, בעיקר זו של טילי ה-Hwasong-10 ו-Hwasong-12 אם כי הגרסה האיראנית קטנה יותר.
החוראמשהר-4 הוא טיל בליסטי דו-שלבי בעל טווח מוצהר של כ-2,000 ק״מ עם רש״ק גדול יחסית (1.5 טון). ⬇️ Image
4\ לפיכך יש לחוראמשהר-4 יכולת תיאורטית לשאת רש״ק גרעיני (שכנראה טרם פותח) ממערב איראן לכל נקודה בישראל.
איראן קיימה ניסויים מוצלחים עם טילי חוראמשהר כבר ב-2017 ושוב ב-2020, כמו גם ניסויים כושלים של טילים בין לבין, כך שעד כאן אין שום דבר חדש.
איזו ״בשורה״ מביא עמו החוראמשהר-4? ⬇️ Image
5\ החוראמשהר-4 מונע בדלק היפרגולי (נוזלי) חדש, שתופס פחות נפח ושניתן לשמור אותו במיכלי דלק בטמפרטורת החדר במשך שנים רבות. תכונה זו מאפשרת הכנה קצרה מאד לשיגור (כ-12 דק׳). כתוצאה מכך מתקצרת גם ההתרעה המודיעינית מההחלטה לשגר ועד השיגור בפועל והשרידות של הטיל והמשגר גדלים. ⬇️ Image
6\ בנוסף, מבנה הטיל עשוי מחומרים חזקים יותר.
אולם התכונות החדשות החשובות יותר של הטיל היא יכולת ניווט ותיקון מסלול מחוץ לאטמוספירה, כמו גם מהירות הטיסה הגבוהה (לכאורה) בתוך האטמוספירה, תכונות שהופכות את היירוט של החוראמשהר-4 למאתגר יותר ומגדילות את החסינות שלו לשיבושי ל״א. ⬇️
7\ הטיל מגיע למהירות מקסימלית של 16 מאך מחוץ לאטמוספירה (8 מאך בתוך האטמוספירה) ולפיכך הטווח התיאורטי שלו גדול מ-2,000 ק״מ.
על אף שהוא טס במהירות היפרסונית, אין מדובר בטיל ״היפרסוני״ (הסבר בציוץ המקושר). ⬇️
8\ יכולת הניווט הלווינית של הטיל מחוץ לאטמוספירה מאפשרת עדכון של מערכת הניווט האירנציאלית בשלבים מאוחרים של מסלול הטיסה ותיקון מסלול הטיסה בהתאם - בדומה לטילים בליסטיים מתקדמים.
הטיל מסתחרר בקצב גבוה וחוזר לאטמוספירה בזווית תלולה - אלה מאפשרים לו דיוק גבוה יחסית (כ-30 מ׳ CEP). ⬇️ Image
9\ ניתוח של מבנה הטיל מלמד שמקטע ההנחייה גדול יותר מהגרסאות הקודמות, יש מי שרומז שהנפח הנוסף נועד למוץ (אמצעי הטעייה נגד טילי הגנ״א מונחי מכ״מ).
בנאום שנשא שלשום מפקד הכוח האווירי של משמרות המהפכה, ציין הגנרל חאג׳יזאדה ש״שמונים מטרות ייפגעו מטיל חוראמשהר-4 יחיד״. ⬇️ Image
10\ הכוונה היא ככל הנראה לכך שמקטע הרש״ק יכול להכיל עד 80 תתי-חימושים פשוטים יחסית בגודל דומה לזה של רש״קי גראד 122 מ״מ.
היכולת הזו אינה דומה ליכולות המעצמתיות המתקדמות של תתי חימושים מונחים המותקנים בטילים בליסטיים בין-יבשתיים ושמסוגלים לפגוע בדיוק רב במטרות שונות (MIRV). ⬇️ Image
11\ איראן היא אחת מ-31 מדינות בעולם האוחזות בטילים בליסטיים והיחידה בעולם בעלת טילים לטווחים העולים על 2,000 ק״מ ללא יכולת גרעינית. הארסנל שלה כולל בין 16 ל-19 סוגים שונים של טילים כאלה (!) לטווחים של 130 ק״מ עד למעל 6,000 ק״מ, רובם מתוצרת עצמית, לא כולל רקטות וטילי שיוט. ⬇️
12\ על-פי הצהרות של בכירים איראניים, המדינה עוסקת כעת בפיתוח יכולות ביות אלקטרואופטיות ומכ״מיות, כמו גם יכולות שינוי מהירות והתחמקות מגילוי על-ידי מכ״מ.
בנוסף איראן מנסה לפתח גרסה מתקדמת של הטיל חאג׳ קאסם (על שם סולימאני) עם יכולת גלשן היפרסוני.
בתמונה - השוואה ל-DF-17 הסיני. ⬇️ Image
13\ האם הטכנולוגיה של איראן, על-פי פרסומים גלויים בלבד, עומדת בשורה אחת עם היכולות הכי מתקדמות של המערב?
עדיין לא, אבל איראן מדביקה את הפערים בקצב מהיר וכבר עתה עומדות לרשותה יכולות משמעותיות - איכותיות וכמותיות - המציבות אתגר לא קטן לאויביה (לא רק לישראל).

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Amit Lidor | עמית לידור

Amit Lidor | עמית לידור Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @AmitLidor

Jul 6
1\ לחה״א האמריקאי יש כ-130 מפציצים אסטרטגיים מהדגמים B-1, B-2 ו-B-52.
לעומת זאת, יש לו כ-700 מטוסי תובלה, מתוכם כ-230 מטוסי תובלה אסטרטגית C-17 גלובמאסטר III.
#פידצבא
לו חה״א האמריקאי היה מקנה למטוסי התובלה שלו יכולת הפצצה, היו נפתחות עבורו אפשרויות מבצעיות חדשות. ⬇️ Image
2\ ולכן זה בדיוק מה שהוא עושה.
התכנית המוכרת ביותר לשיגור חימושים ממטוסי תובלה היא Rapid Dragon, במסגרתה פותחה מערכת הטלה מתאי המטען של C-130 ו-C-17.
מודול יחיד של Rapid Dragon יכול להכיל 6 חימושים ב-C-130 ו-9 חימושים ב-C-117 (ניתן להכניס מס׳ מודולים בכל מטוס). ⬇️ Image
3\ סוגי החימושים עבורם נבנתה המערכת הם JDAM-ER / XR, LRASM ובעיקר JASSM-ER, טיל השיוט העיקרי של הכוחות המזוינים האמריקאים בשנים הבאות.
ה-Rapid Dragon מקנה למטוסי התובלה יכולת תקיפה בטווחים שבין 50 ק״מ ל-2,000 ק״מ, הרחק מהטווח היעיל של מערכות ההגנ״א של האויב. ⬇️ Image
Read 8 tweets
May 11
1\ בחלוף שנתיים וחצי מהציוץ הזה, הגנרל אולכסנדר פבילוק, מפקד כוחות היבשה האוקראינים אומר: ״טקטיקה שונה שולטת בשדה הקרב. הרחפנים שינו את הגיאוגרפיה והטקטיקה. החי״ר עסוק בלהתחפר. כרגע הרחפנים הורגים יותר חיילים משני הצדדים מכל אמצעי אחר, כולל ארטילריה וחה״א״. ⬇️
#פידצבא
2\ ״הכטב״מים יצרו מצב שהצדדים רואים הכל בטווחים של 10 ק״מ ואף 30 ק״מ, לא ניתן לרכז כוחות מבלי להתגלות״.
האם אנחנו כבר עדים למהפכה בשדה הקרב?
שאלה מעניינת ואם כן - אנחנו עדיין בראשיתה. ⬇️ tsn.ua/en/ato/drones-…
3\ לפני כחודש עלה פרק בפודקאסט @WarOnTheRocks עם @KofmanMichael ו-@RALee85 שחזרו מביקור בחזית באוקראינה. הם מספרים במשך שעה על תפקיד הכטב״מים במלחמת רוסיה - אוקראינה. ⬇️ open.spotify.com/episode/4p4cb4…
Read 12 tweets
Apr 27
1\ האבק שוקע וניתן אולי להבין אילו טילים בליסטיים שיגרו אלינו האיראנים בליל ה-13 באפריל (לפי מקורות גלויים).
#פידצבא
מתוך כ-330 חימושים, לא כולל חימושים מתימן ומלבנון, שוגרו לעבר ישראל כ-120 טילים בליסטיים. חלק כשלו בשיגור \ מעוף, חלק יורט וכ-7 מהם חדרו את ההגנות ונפלו בישראל. ⬇️ Image
2\ מהו טיל בליסטי?
זהו טיל שהחלק הארי של מסלול המעוף שלו בליסטי, בטילים בגודל בינוני ומעלה רוב המסלול מחוץ לאטמוספירה והם דו-שלביים (או יותר). החלק הגדול של הטיל הוא המאיץ - גליל המכיל דלק (מוצק או נוזלי), מנוע רקטי ומערכות ניהוג לצורך ייצוב המסלול בהתאם לנתוני מערכת ההנחייה. ⬇️ Image
3\ המנוע של טיל בליסטי בדרך כלל בוער עשרות שניות עד מס׳ דקות והוא נועד להאיץ את המטען שהטיל נושא. מרגע שהמנוע מסיים לבעור השלב שני מתנתק והטיל עושה את דרכו למטרה על-בסיס האינרציה וכח הכבידה.
החלק הקטן של הטיל הוא הראש הקרבי (רש״ק) שמכיל את חומר הנפץ, הרסס ואת מערכת המרעום. ⬇️
Read 17 tweets
Apr 17
1\ היום, אתמול ובמהלך החודשים האחרונים תקף החיזבאללה מטרות בצפון באמצעות מל״טים מתאבדים איראניים מדגם ״אבאביל T״ (סיס בפרסית).
#פידצבא
הכלי הזה נמצא בגרסאות שונות בידי חיזבאללה מראשית המילניום.
בסרטון: הפגיעה בערב אל-עראמשה היום. ⬇️
2\ ה״אבאביל״ הוא מל״ט ותיק. חברת ייצור כלי הטיס האיראנית HESA החלה לפתח את מל״טי ה״אבאביל״ במהלך מלחמת איראן-עיראק. מדובר במל״ט רב-תכליתי עם גרסאות איסוף, מל״ט מטרה וגרסת מתאבד (OWA UAV).
עם השנים גדל המל״ט - ״אבאביל 2״ ואח״כ 3, 4, 5… - בהתאמה גדל טווח הפעולה וכושר הנשיאה. ⬇️ Image
3\ ה״אבאביל T״ של החיזבאללה (גרסה מוקדמת וגדולה יותר של החיזבאללה נקראה ״מירסאד-1״) הוא וריאציה של ה״אבאביל 2״ עם שתי כנפיים אנכיות (גרסה 3 בתצורה שונה לחלוטין, עם כני נסע. את הגרסאות 4 ו-5 איראן שומרת לעצמה).
בתמונה: זנב של ״מירסאד-1״. ⬇️ Image
Read 11 tweets
Apr 6
1\ אין הרבה חומר גלוי על השאהד 101 (או בשמו המקורי ׳מוראד 5׳), המל״ט המתאבד שעל-פי פרסומי מיליציית ההתנגדות העיראקית שימש לתקיפת ההאנגר של חיל הים באילת השבוע.
#פידצבא
יחד עם זאת מניתוח סרטונים ותמונות אפשר ללמוד מספר דברים על המל״ט הזה. ⬇️ Image
2\ הסיבה שאין חומר גלוי על השאהד 101 היא, יש להניח, רצונם של האיראנים לטשטש את מעורבותם בפעילות של ארגוני הטרור שתחת חסותם. ברצותם, האיראנים הרי יודעים לפרסם את מרכולתם…
ה-101 הוא מל״ט מתאבד (OWA UAV) קטן מתוצרת איראנית, כזה ששימש בעבר למתקפות על בסיסים אמריקאיים בתוך עיראק. ⬇️
3\ ה-101 משוגר באמצעות מאיץ רקטי נתיק, שיטת שיגור נפוצה של האיראנים (גם השאהד 136 משוגר כך) והיא מתאימה לחימושים מסוג זה משום שאינה מחייבת משגר קטפולטה או גג של טנדר.
על סמך תמונות שהתפרסמו בעיראק ובהן אנשים בסביבת המל״ט, נראה שמדובר בכלי ששוקל 20 עד 30 ק״ג (MTOW, כולל דלק). ⬇️ Image
Read 11 tweets
Mar 15
1\ בשנתיים שחלפו מאז פרוץ מלחמת רוסיה אוקראינה אימצו הצדדים טכניקות ותפיסות שנועדו להסתגל ולהגיב למהלכים של הצד השני.
#פידצבא
חלק מתהליכי הלמידה הללו נוגעים גם לפיתוח אמל״ח. השאהד 136 האיראני של 2024, למשל, איננו אותו שאהד 136 מ-2022 - שרשור. ⬇️ Image
2\ ישנן דוגמאות רבות לאבולוציה הטכנו-מבצעית הזו, למשל הפגיעה במערכים העורפיים של הרוסים עם הגעת ה-HIMARS, הרחקת המערכים העורפיים אל מחוץ לטווח ה-GMLRS, כניסתם של החימושים הגולשים, עלייתם של המל״טים הטקטיים הקטנים במשימות Stand-In מול פערי השרידות של הגדולים (למטה) ועוד. ⬇️
3\ כידוע, בקיץ 2022 החלו האיראנים לספק לרוסים חימושים לטווח ארוך - המפורסם שבהם הוא הכטב״מ המתאבד (OWA UAV) שאהד 136. השאהדים אפשרו לרוסים לתקוף מטרות נייחות ממרחק של 2,000 ק״מ, בעלות נמוכה יחסית, תוך הצפת מערכות ההגנ״א האוקראיניות. מאות מטרות נתקפו כך מראשית המלחמה. ⬇️ Image
Read 15 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Don't want to be a Premium member but still want to support us?

Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal

Or Donate anonymously using crypto!

Ethereum

0xfe58350B80634f60Fa6Dc149a72b4DFbc17D341E copy

Bitcoin

3ATGMxNzCUFzxpMCHL5sWSt4DVtS8UqXpi copy

Thank you for your support!

Follow Us!

:(