1️⃣ BİST hisse senetlerine yatırım yapan fonların son beş yıllık getirilerini analiz etmeye ve akla karayı birbirinden ayırmaya çalıştım. Bu akışta bulgularımı sizle paylaşmak istiyorum. Son 5 yıldır işlem gören fonları dikkate aldım.
2️⃣ Bu nedenle muazzam başarı sergileyen HDH, HMK, NNF gibi Hedef portföy fonlarını, OPI, OPH gibi Osmanlı Portföy fonlarını maalesef değerlendirme dışı bıraktım. Ancak peşinen söyleyeyim bu iki şirketin hisse fonları çok güzel getiri sağlamış.
3️⃣ 5 yıldır işlem gören 47 tane TL hisse senedi fonunun verilerine eriştim TEFAS’tan. Bu arada dikkatimi çekti, özellikle 2020’den itibaren Türk hisse senetlerine yönelik kurulan fon sayısı çok hızlı artmış, an itibarıyla 200’ün üzerinde fon mevcut.
4️⃣ 5 yıldır var olan fonların Ekim 2018’den Ağustos 2023’e 59 adet aylık getirisini hesapladım. Bu noktada yapılabilecek en basit şey en yüksek ortalama getiriyi sağlayan fonu şampiyon ilan etmek olurdu.
5️⃣ 47 fon içinde en yüksek ortalama aylık getiri sağlayan fon Marmara Capital MAC fonu (ortalama 5.37%). Inveo Portföy GMR fonu da 5.14% ile ikinci sırada. Ancak yüksek getiriyi istikrarlı olarak sağlayan fonları tespit etmek için getirilerin oynaklığını da dikkate almak gerekli.
6️⃣ Bu noktada CAPM (Capital Asset Pricing Model) denklemleri tahmin ettim. Burada her bir fon için paylaştığım beta değeri fonun BİST 100’deki hareketlere ne ölçüde tepki verdiğini gösterirken alpha değeri ise fonun her ay BİST100’ü ortalama ne kadar geçtiğini verir.
7️⃣ Beta değeri düşük olan bir fon piyasa dalgalanmalarından daha az etkilenen, daha istikrarlı getiri sağlayan bir fondur diyebiliriz. Alpha değeri yüksek olan bir fon da BİST100 endeksinin bariz üzerinde getiri sağlamış demektir.
8️⃣ Biz mümkünse düşük beta ve yüksek alpha veren fonları başarılı sayarız. Tabi burada küçük bir not düşmek isterim, tüm getirileri enflasyondan arındırdım, yani reel getirilerle çalıştım.
9️⃣ 47 fon içerisinde en yüksek alpha yaratan fonların Hedef Portföy HPF, Marmara Capital MAC ve Inveo Portföy GMR olduğunu görüyoruz. Bunlardan ilki ve üçüncüsü aynı zamanda düşük beta da sağlanmaları sebebiyle ekstra hoşumuza gidiyor.
1️⃣0️⃣ En düşük alpha sağlayanlar ise YK Portföy YEF, İş Portföy TIE ve Strateji Portföy FYF olmuş. Düşük alpha sağlayan fonların Bist-30, Bankacılık endeksi ve Temettü-25 endeksi fonları olduğuna özellikle dikkatinizi çekmek isterim.
1️⃣1️⃣ Son 3 yılda küçük hisselerin çok ciddi ralli yaptığı ortamda bu sonuçlar hiç şaşırtıcı olmadı. Ama bu hep böyle gidecek anlamına da gelmez. Listede endeks fonları haricinde alt sıralarda kalanlar Ata Portföy AYA ile İstanbul Portföy ACK fonları.
1️⃣2️⃣ Şimdi aynı listeyi bir de betalara göre sıralayalım. En istikrarlı getiri sağlayan fon Strateji Portföy FYF olmuş. Zaten fonun adı “mutlak getiri hedefli serbest fon”. Adının hakkını vermiş. Ama üzücü olan tarafı istikrarlı bir şekilde enflasyonun altında getiri sağlamış..
1️⃣3️⃣ Diğer taraftan 2. sıradaki Hedef Portföy HPF fonu hem düşük beta hem yüksek alpha ile mükemmel bir iş çıkarmış. Qİnvest IAS fonu da yine çok iyi performans sağlamış.
1️⃣4️⃣ En oynak getiri performansı sağlayanlarda ise Strateji Portföy ST1, İş ve Ak Portföy banka endeksi fonları ve Marmara Capital MAC fonunu görüyoruz. MAC çok yüksek getiriyi yüksek oynaklıkla sağlamış, olsun.
1️⃣5️⃣ Peki hem oynaklık hem de yüksek getiriyi bir arada nasıl değerlendirebiliriz? Bunun için en basitinden bir grafik çizmek mümkün. 47 adet fonun tamamının alpha ve beta değerlerini böyle bir grafik üzerinde göstereyim (bir sonraki twitte).
1️⃣6️⃣ Grafikte sol ve üstte olan fonlar en tercih edilesi olanlar. Sol alttaki FYF, istikrarlı ve düşük performanslı. Solda en üstteki nokta HPF ve onun biraz altındaki IAS. Hem sağda hem de aşağılarda pek çok fon var. Bunlar hem kel hem fodul diyebiliriz 😂
1️⃣7️⃣ Grafik dışında bu iş için kullanabileceğimiz çeşitli performans ölçütleri var. En yaygın kullanılanlarından biri Jensen’s alpha. Fon getirisinin risksiz tahvil getirisini aşan kısmından bist100’ün risksiz tahvil getirisini aşan kısmının beta katını çıkararak buluyoruz.
1️⃣8️⃣ Böylece yüksek oynaklığı cezalandırıyoruz. Bir diğer performans ölçütü Treynor metriği. Burada da fon getirisinin risksiz tahvil getirisini aşan kısmını betaya bölerek oynakligi cezalandırmış oluyoruz.
1️⃣9️⃣ Son olarak Sharpe oranı, Treynor gibi ancak betaya bölmek yerine risksiz faizi aşan getirilerin standart sapmasına bölüyoruz. Betayı yani CAPM katsayılarını burada hiç kullanmıyoruz. Daha net bir metrik.
2️⃣0️⃣ Jensen’s alpha ile Treynor ölçütlerine göre en iyi risk-getiri dengesi sağlayan fonlar Hedef Portföy HPF, Marmara Capital MAC, Inveo Portföy GMR, İstanbul Portföy ACC ve Qİnvest Portföy EID olmuş. 👏🏻
2️⃣1️⃣ En düşük performans verenler ise Bist-30, ile bankacılık endeks fonları olmuş. Endeks fonları haricinde zayıf not alanları kötüden iyiye doğru söyle sıralayabiliriz Strateji Portföy FYF, Ata Portföy AYA, Deniz Portföy DAH, Ziraat Portföy TZD ve Kare Portföy KYA.
2️⃣2️⃣Bu akışta size hem hisse senedi fonlarının geçmiş getirilerini analiz etmeye çalıştım hem de fon ya da benzeri yatırım alternatiflerini değerlendirirken sadece gerçekleşen getiriye değil diğer ölçütlere de bakmak gerektiğini düşündürmeye çalıştım. Oynaklık ve istikrar önemli.
2️⃣3️⃣ Son olarak ilk ve son sıralar haricinde kalan fonların verilerini de tablo olarak paylaşayım. Bankaların PY şirketi iştiraklerinin fonları butik PY şirketlerinin fonlarına kıyasla geri kalmış. Bu da banka iştiraki olanların biraz daha ihtiyatlı çalışmasından kaynaklanıyor.
Share this Scrolly Tale with your friends.
A Scrolly Tale is a new way to read Twitter threads with a more visually immersive experience.
Discover more beautiful Scrolly Tales like this.