1/19 In de soep van vandaag introduceren we het hoofd van de katholieke Kerk tevens bisschop van Rome, Jorge Mario Bergoglio ofwel paus Franciscus. Hij staat bekend om zijn lof aan het Russisch imperialisme waarbij hij nalaat de genocidale oorlog in Oekraïne te veroordelen.
2/19 Zoals bekend is de Paus het hoofd van de Katholieke Kerk, die positie geeft hem veel religieuze invloed en politieke macht. Zo speelde hij een sleutelrol in het verbeteren van de relaties tussen de VS en Cuba.
3/19 Franciscus is ook een voorstander van het globaal decriminaliseren van homoseksualiteit, daarnaast deed hij ook een handreiking naar de LHTBQ gemeenschap. Ook pleit hij voor maatregelen tegen klimaatopwarming.
4/19 Vanuit dat licht bezien is het vreemd hoe Paus Franciscus zich opstelde naar de Russische invasie oorlog. Toegegeven, Franciscus bezocht de Russische ambassade in Rome om de aanval te veroordelen, ook belde hij met Zelenskyy. Maar kort daarna...
5/19 ...raakt hij het spoor bijster. In Maart 2023, een dag nadat 80 raketten en drones dood en verderf zaaien in Oekraïense steden, stelt hij dat de oorlog is begonnen vanwege verschillende imperiale belangen.
6/19 In mei 2022 suggereert hij dat de Russische invasie toch wel uitgelokt is. Hij vervolgt “Ik ben tegen het reduceren van deze complexe situatie in een situatie van een goed en fout kamp.” Ook is het de NAVO die volgens Franciscus ‘rammelde aan de Russische poort.’
7/19 In Augustus 2022 omschrijft Franciscus de dood van Darya Dugina, de dochter van Alexander Dugin, als een onschuldig slachtoffer van de oorlog. Het is tegen het zere been van Oekraïne dat stelt dat Dugina als ideologe van het Russisch imperialisme verre van onschuldig is.
8/19 In november 2022 geeft Franciscus een interview aan christelijke magazine America. Dat bevraagt hem over zijn ogenschijnlijke gebrek aan directe kritiek op Rusland. Franciscus koos er immers voor tot algemeen staakt tot vuren en het stoppen van gebruik van mercenairs..
9/19 .....in plaats van de Russische aanvallen. Zo stelt hij “Misschien zitten de meest wrede personen wel aan Russische zijde maar zij zijn geen erfgenaam van de Russische traditie. Het zijn Tsjetsjenen, Boerjatten enzovoort...”
10/19 Deze uiterst racistische uitlatingen pleiten het Kremlin in gedeelte vrij van haar wreedheden in Oekraïne. Het suggereert dat soldaten uit de grote steden anders handelen. Ook plaats hij vraagtekens bij “Het recht van het Westen tot wapenleveringen aan Oekraïne.”
11/19 In augustus stuurt de paus een videoboodschap naar de All Russian Meeting van de katholieke jeugd in Sint Petersburg: “Jullie zijn de erfgenamen van het grote Rusland van heiligen, heersers en het grote Rusland van Peter de Grote...
12/19 ...Katerina II, dat rijk van een geciviliseerde cultuur met diepe menselijke waarden” Het is een narratief dat Poetin graag gebruikt om zijn oorlog in Oekraïne goed te praten. Opnieuw zien we de paus de plank mis slaan met statements die zich slecht verhouden tot de oorlog.
13/19 In 2016 zoekt het Vaticaan toenadering tot de orthodoxe Kerk. Zo ontmoet Franciscus Patriarch Kirill in Havana (Cuba). Het is de eerste keer dat leiders van beide Kerken elkaar ontmoeten.
14/19 Het mondt uit in een grote promotiecampagne voor Kirill en het Kremlin. Rusland voert op dat moment al oorlogen in Oekraïne en Syrië. Sommigen beschouwen de ontmoeting als een indirecte legitimering voor Poetins imperiale oorlogen.
15/19 Het is algemeen bekend dat Patriarch Kirill ofwel Vladimir Mikhailovich Gundayayev niet bepaald een heilige is. Dat bewijzen zijn voormalig lidmaatschap aan de KGB, fortuin van 4 miljard dollar en zijn extravagante paleis in Gelendzhik wel.
16/19 Het leeuwendeel van Kirills rijkdom werd vergaard middels corruptie en zwendel. Zijn Kerk kreeg midden jaren negentig het privilege tot belastingvrije import van sigaretten. Kirill rapporteerde bij de belasting inkomsten van miljoenen maar streek miljarden op.
17/19 In alle eerlijkheid zijn er ook momenten waarop Franciscus de oorlog streng veroordeeld heeft. Hij waarschuwde de oorlogsgezinde Kirill om niet Poetins ‘misdienaar’ te worden. Hij stelde eveneens dat Oekraïne het recht heeft zich te verdedigen.
18/19 Die statements verloren echter waarde toen hij besloot om de Russische imperiale geschiedenis te loven. Ook de uitspraken over een door de NAVO uitgelokte oorlog spelen Poetins propagandamachine enorm in de kaart.
19/19 Daar waar zijn uitspraken over het verdedigingsrecht van Oekraïne vrij snel vergeten zijn zit dat anders met zijn pro Russische statements. Die zullen nog jaren uitgemolken worden en dienen als legtimering van een ‘rechtschapen oorlog’ voor het Kremlin.
Share this Scrolly Tale with your friends.
A Scrolly Tale is a new way to read Twitter threads with a more visually immersive experience.
Discover more beautiful Scrolly Tales like this.