1/19 In de soep van vandaag introduceren we het hoofd van de katholieke Kerk tevens bisschop van Rome, Jorge Mario Bergoglio ofwel paus Franciscus. Hij staat bekend om zijn lof aan het Russisch imperialisme waarbij hij nalaat de genocidale oorlog in Oekraïne te veroordelen.
2/19 Zoals bekend is de Paus het hoofd van de Katholieke Kerk, die positie geeft hem veel religieuze invloed en politieke macht. Zo speelde hij een sleutelrol in het verbeteren van de relaties tussen de VS en Cuba.
3/19 Franciscus is ook een voorstander van het globaal decriminaliseren van homoseksualiteit, daarnaast deed hij ook een handreiking naar de LHTBQ gemeenschap. Ook pleit hij voor maatregelen tegen klimaatopwarming.
4/19 Vanuit dat licht bezien is het vreemd hoe Paus Franciscus zich opstelde naar de Russische invasie oorlog. Toegegeven, Franciscus bezocht de Russische ambassade in Rome om de aanval te veroordelen, ook belde hij met Zelenskyy. Maar kort daarna...
5/19 ...raakt hij het spoor bijster. In Maart 2023, een dag nadat 80 raketten en drones dood en verderf zaaien in Oekraïense steden, stelt hij dat de oorlog is begonnen vanwege verschillende imperiale belangen.
6/19 In mei 2022 suggereert hij dat de Russische invasie toch wel uitgelokt is. Hij vervolgt “Ik ben tegen het reduceren van deze complexe situatie in een situatie van een goed en fout kamp.” Ook is het de NAVO die volgens Franciscus ‘rammelde aan de Russische poort.’
7/19 In Augustus 2022 omschrijft Franciscus de dood van Darya Dugina, de dochter van Alexander Dugin, als een onschuldig slachtoffer van de oorlog. Het is tegen het zere been van Oekraïne dat stelt dat Dugina als ideologe van het Russisch imperialisme verre van onschuldig is.
8/19 In november 2022 geeft Franciscus een interview aan christelijke magazine America. Dat bevraagt hem over zijn ogenschijnlijke gebrek aan directe kritiek op Rusland. Franciscus koos er immers voor tot algemeen staakt tot vuren en het stoppen van gebruik van mercenairs..
9/19 .....in plaats van de Russische aanvallen. Zo stelt hij “Misschien zitten de meest wrede personen wel aan Russische zijde maar zij zijn geen erfgenaam van de Russische traditie. Het zijn Tsjetsjenen, Boerjatten enzovoort...”
10/19 Deze uiterst racistische uitlatingen pleiten het Kremlin in gedeelte vrij van haar wreedheden in Oekraïne. Het suggereert dat soldaten uit de grote steden anders handelen. Ook plaats hij vraagtekens bij “Het recht van het Westen tot wapenleveringen aan Oekraïne.”
11/19 In augustus stuurt de paus een videoboodschap naar de All Russian Meeting van de katholieke jeugd in Sint Petersburg: “Jullie zijn de erfgenamen van het grote Rusland van heiligen, heersers en het grote Rusland van Peter de Grote...
12/19 ...Katerina II, dat rijk van een geciviliseerde cultuur met diepe menselijke waarden” Het is een narratief dat Poetin graag gebruikt om zijn oorlog in Oekraïne goed te praten. Opnieuw zien we de paus de plank mis slaan met statements die zich slecht verhouden tot de oorlog.
13/19 In 2016 zoekt het Vaticaan toenadering tot de orthodoxe Kerk. Zo ontmoet Franciscus Patriarch Kirill in Havana (Cuba). Het is de eerste keer dat leiders van beide Kerken elkaar ontmoeten.
14/19 Het mondt uit in een grote promotiecampagne voor Kirill en het Kremlin. Rusland voert op dat moment al oorlogen in Oekraïne en Syrië. Sommigen beschouwen de ontmoeting als een indirecte legitimering voor Poetins imperiale oorlogen.
15/19 Het is algemeen bekend dat Patriarch Kirill ofwel Vladimir Mikhailovich Gundayayev niet bepaald een heilige is. Dat bewijzen zijn voormalig lidmaatschap aan de KGB, fortuin van 4 miljard dollar en zijn extravagante paleis in Gelendzhik wel.
16/19 Het leeuwendeel van Kirills rijkdom werd vergaard middels corruptie en zwendel. Zijn Kerk kreeg midden jaren negentig het privilege tot belastingvrije import van sigaretten. Kirill rapporteerde bij de belasting inkomsten van miljoenen maar streek miljarden op.
17/19 In alle eerlijkheid zijn er ook momenten waarop Franciscus de oorlog streng veroordeeld heeft. Hij waarschuwde de oorlogsgezinde Kirill om niet Poetins ‘misdienaar’ te worden. Hij stelde eveneens dat Oekraïne het recht heeft zich te verdedigen.
18/19 Die statements verloren echter waarde toen hij besloot om de Russische imperiale geschiedenis te loven. Ook de uitspraken over een door de NAVO uitgelokte oorlog spelen Poetins propagandamachine enorm in de kaart.
19/19 Daar waar zijn uitspraken over het verdedigingsrecht van Oekraïne vrij snel vergeten zijn zit dat anders met zijn pro Russische statements. Die zullen nog jaren uitgemolken worden en dienen als legtimering van een ‘rechtschapen oorlog’ voor het Kremlin.
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
1/25 In deze draad gaan we het hebben over Etienne Auge. Als professor aan de Erasmus universiteit kwam hij recent met een stuk over 'propagandatechnieken' rond de oorlog in onze media. Het stuk ramelt aan alle kanten. archive.is/smArv
2/25 Auge begint met een 'ja maar paling', het is een term geintroduceerd door @hubertsmeets voor analisten die eerst obligaat toegeven dat de oorlog onrechtmatig is en Poetin een dictator om vervolgens het Westen (mede) de schuld te geven.
3/25 Verder komt Auge met vier voorbeelden waarbij in zijn ogen 'oorlogspropaganda' bedreven wordt. Wat opvalt is Auge wat passages uit de geschiedenis aanhaalt maar op vlak van recente gedchiedenis slecht op de hoogte lijkt.
1. Even een stukje Oekrainse geschiedenis....want dit is veel voorkomende misvatting door iemand in de commentsectie van @oorlog_monitor
2. Om te beginnen bij het begin, na de WOI werden er wat verdragen gesloten. De wens tot onafhankelijkheid voor de Oekrainers werd genegeerd. Het land werd opgedeeld tussen Polen en de USSR.
3. Vergeten is vaak dat de Polen en Russen zich na WOI niet bepaalde netjes gedroegen jegens de Oekrainse bevolking.
1. "Maar hoe moet het dan wel?", "Komt er een derde wereldoorlog?" en "Is Brekelmans ineens radical veranderd in opzet?" Vragen en opmerkingen van @LinksIHNieuws , @martijntjesmits en @multipolartime en ik zal ze maar in een keer adresseren in een draad
2. Om bij het begin te beginnen. De VS heeft Oekrainse president Kravchuk in '93 zwaar onder druk gezet om haar kernwapens af te staan, een gunst aan Rusland. Daaropvolgend werd het Budapest memorandum getekend. Een verdrag waarbij de VS, China, Rusland, VK, Frankrijk,....
3. ...garantstellers van de Oekrainse soevereiniteit. Rusland ondernam tussen '91 en 2008 echter 8 pogingen haar territorium te verkrijgen. Bovendien werd in 2003 pro Oekrains
Joesjenko presidentskandidaat vergiftigde door vrijwel zeker de FSB.
1/25 In deze vatniksoep zullen we het hebben over Sergei Rudolgin, deze cellist en goede vriend van Poetin speelt een sleutelrol in de witwasmachine van het Kremlin. Hij verdiende er de bijnaam Poetins Portemonnee mee.
2/24 Sergei Roldugin zag het levenslicht in Siberie maar groeide door de militaire loopbaan van zijn vader op in Letland. Zijn militaire dienst vervult hij in Sint-Petersburg waar hij eerder aan het conservatorium al begonnen was met een studie.
3/25 Rodulgin studeert in 1975 af als cellist. Roldugins broer volgt een opleiding aan het KGB instituut en zo leert de rebel Sergei Vladimir Poetin kennen.
Beiden zijn vanaf dat moment in '77 onafscheidelijk. "Ik zie hem als een broer" aldus Roldugin.
1/7 Tja je hebt van die mensen en als ze het over Oekraine hebben er eigenlijk louter desinfo naar buiten komt. SP politicus Bastiaan van Apeldoorn is zo'n voorbeeld. Bij de Nieuwe Wereld was het weer eens raak.
2/7 "Je ziet in het kader van de oorlog de Russischtalige minderheden worden steeds meer gediscrimineerd. Er zijn allerlei wetten afgekondigd die in strijd zijn met zou verwachten van een democratische rechtsstaat. Als ze bij de EU willen dan wordt dat nog heeeel erg lastig."
3/7 Bastiaan van Apeldoorn die altijd zijn mond vol heeft over het internationaal recht vergeet even dat Oekraine al lang bezig was met de toelatingscriteria van de EU aangaande beschermen van rechten van minderheden. Daarvoor werd de Venice Commission in het leven geroepen.
1/25 Het wordt eens tijd een draad te maken van de Russische oorlogsvoering in Oekraine. Maar wie goed lijkt ziet je eigenlijk kunt spreken over een 5 fase model. Een goede blik op deze oorlog vereiste het goed begrijpen hoe we in deze fases terecht zijn gekomen.
2/25 DE OPPORTUNISTISCHE FASE (1991 - 2003). Rusland heeft altijd de behoefte gehad Oekrains grondgebied in te nemen. Dit gebeurde al vrij direct na haar onafhankelijkheid.
3/25 Onderdeel waren bijvoorbeeld pogingen binnen Oekraine van met name etnisch Russische splintergroepen om republieken te stichten (Rusland steunde dit passief). De Odesa Republiek bijvoorbeeld. Deze initiatieven werden snel de kop in gedrukt door de Oekrainse nationalisten.