از رفتار #بی‌بی‌سی و به طور مشخص #انگلستان در قبال جمهوری اسلامی و رنجی که در این دوره به واسطه ج.ا بر مردم ایران میره سر در نمیاری؟ تعجب می‌کنی که چه دلیلی پشت این حمایت انگلیس از جاعش وجود داره؟
این #رشته_توییت برای روشن شدن ذهن تو و برای ثبت در تاریخ است.
آنچه که نمی‌دانی...
با وجود بی‌طرفی ایران در #جنگ_جهانی_اول، در طول این جنگ ضربات و خسارات جبران‌ناپذیری بر پیکر میهن و ملت ما وارد آمد.
ورود بی‌محابای قوای بیگانه و نیروهای متخاصم به خاک ایران، در فقدان یک دولت قوی، متمرکز و کارآمد، هرج و مرج و ناامنی و بی‌ثباتی را دامن زد و به تشدید ضعف دولت مرکزی
و وخامت حال و وضع اقتصادی و اجتماعی مردم ایران انجامید. در نتیجه ایرانِ بی‌طرف که با هیچ کشوری در جنگ نبود، تقریبا به اندازه یک کشور در حال جنگ، خسارت و خرابی تحمل کرد.
در میان آن همه نابسامانی و بدبختی، بروز #قحطی بزرگ و فراگیر در #ایران مزید بر علت شد. قحطی‌ای که علاوه بر
خشکسالی چند ساله، حضور نیروهای بیگانه به ویژه انگلستان در تشدید آن موثر و بلکه از علل اصلی آن بود و در نتیجه آن شمار زیادی از مردم ایران، در ابعادی باور نکردنی به ورطه‌ی مرگی هولناک افتادند.
عجیب‌تر از همه نقش #بریتانیا در این فاجعه است. قحطی بزرگ در زمانی اتفاق افتاد که
سراسر ایران در #اشغال_نظامی_انگلیس بود ولی انگلیسی‌ها نه تنها هیچ کاری برای مبارزه با قحطی و کمک به مردم ایران نکردند بلکه عملکرد آنها اوضاع را وخیم‌تر کرد و سبب مرگ میلیون‌ها نفر از ایرانیان شد.
درست در زمانی که مردم ایران به دلیل قحطی و گرسنگی نابود می‌شدند، ارتش بریتانیا
مشغول خرید مقادیر عظیمی غله و مواد غذایی از بازار ایران بود و با این کار خود، هم افزایش شدید قیمت مواد غذایی را سبب می‌شد و هم مردم ایران را از این مواد محروم می‌کرد.
جالب‌تر اینکه انگلیسی‌ها مانع واردات مواد غذایی از آمریکا، هند و بین‌النهرین (عراق کنونی) به ایران شدند.
به علاوه، در زمان چنین قحطی بزرگی، انگلیسی‌ها از پرداخت پول درآمدهای نفتی ایران سر باز زدند.
هیچ تردیدی نیست که انگلیسی‌ها از قحطی و #نسل‌کشی به عنوان وسیله‌ای برای سلطه بر ایران استفاده می‌کردند. چنین اقداماتی را قطعا باید #جنایت_جنگی و #جنایت_علیه_بشریت به شمار آورد.
بدون تردید #قحطی_بزرگ ۱۹۱۷ تا ۱۹۱۹ #بزرگ‌ترین_فاجعه_تاریخ_ایران و فراتر از تمامی وقایع پیش از آن است. طی دو سال نزدیک به ۴۰٪ از جمعیت ایران یعنی قریب به ۱۰ میلیون نفر به سبب گرسنگی، سوتغذیه و بیماری‌های ناشی از آن از صحنه روزگار محو شدند.
هیچ کشوری خسارتی در این ابعاد را در نگاه مطلق و یا نسبی تحمل نکرده است. با اینکه #قحطی_بزرگ_ایران از بزرگ‌ترین قحطی‌های دوره معاصر و از بزرگ‌ترین نسل‌کشی‌های #قرن_بیستم است اما ناشناخته باقی مانده است.
تاریخ ایران را در دوره جنگ جهانی اول نمی‌توان بدون درک آنچه که در سال‌های
۱۹۱۷ تا ۱۹۱۹ رخ داد دریافت. قطعا برجسته‌ترین واقعیت‌ها درباره #نسل‌کشی_ایرانیان طی این سال‌ها پنهان مانده است، واقعیتی که غیر قابل انکار است.
در نوامبر ۱۹۱۴ تا پایان ۱۹۱۵ انگلیسی‌ها، ترک‌ها(ی عثمانی) و روس‌ها بی‌طرفی ایران را نقض کردند. بریتانیا و روسیه برای تقسیم جدید ایران به
توافقی پنهانی رسیدند و ایرانی‌ها نیز با کمک آلمانی‌ها برای بیرون راندن روس و انگلیس منفور شجاعانه تلاش کردند.
در مرحله دوم (دسامبر ۱۹۱۵ تا مارس ۱۹۱۷) ایران بار دیگر مورد تهاجم انگلستان و روسیه قرار گرفت. تلاش عثمانی به سرانجامی نرسید و روسیه و انگلستان بخش‌های وسیعی از خاک ایران
را به کنترل خود درآوردند.
در مرحله سوم (آوریل ۱۹۱۷ تا ژانویه ۱۹۱۸) #انقلاب_روسیه رخ داد. ارتش روسیه در ایران از هم پاشید و کشور را ترک کرد.
انقلاب روسیه، ورود ایالات متحده به جنگ جهانی اول به نفع متفقین در بهار ۱۹۱۷ و موفقیت انگلستان در
بین النهرین (از جمله خارج شدن بغداد از دست ترکان عثمانی در مارس ۱۹۱۷) اوضاع را در ایران کاملا تغییر داد و وضعیتی به وجود آورد که انگلستان توانست تمام خاک ایران و بخش وسیعی از خاور نزدیک را به تصرف درآورد.
مرحله چهارم از ژانویه ۱۹۱۸ آغاز شد که طی آن نیروهای انگلیسی به
غرب، شمال و شرق ایران حمله کردند و مناطقی را که پیش‌تر در اختیار روس‌ها بود به اشغال خود درآوردند. ازهمان آغاز کار، بریتانیا خبر تهاجم به غرب ایران را به شدت پنهان می‌داشت به گونه‌ای که #دنسترفورس به نیروی «هیس-هیس» معروف شده بود.
در این برهه، انگلیسی‌ها کشور را اشغال کردند و درست در همین زمان بود که ایران به بزرگ‌ترین فاجعه تاریخ خود یعنی قحطی ۱۹۱۹-۱۹۱۷ دچار شد.
همان‌طور که خواهید خواند، حدود ۸ تا ۱۰ میلیون نفر (تقریبا نیمی از جمعیت کشور در آن زمان) در این #قحطی تلف شدند. ایران هنگامی بزرگ‌ترین فاجعه را
تحمل می‌کرد که در اشغال نظامی انگلیس بود.
انگلیس از قحطی و گرسنگی برای نسل‌کشی ایرانیان و تسلط کامل بر این کشور استفاده می‌کرد و تعداد زیادی از مردم ایران (نیمی از جمعیت کشور) در اثر سیاست‌های ضدبشری و مهلک انگلستان طی کمتر از دو سال در اثر گرسنگی و بیماری از بین رفتند.
این اقدام را می‌توان با اطمینان مصداق عینی جنایت علیه بشریت تلقی کرد. #ایران بزرگ‌ترین قربانی جنگ جهانی اول بوده و از بدترین نسل‌کشی‌های دوره معاصر لطمه دیده است.
تکرار می‌کنم که بدون درک آنچه که در ۱۹۱۹-۱۹۱۷ بر سر ایران آمده، نمی‌توان #تاریخ_معاصر_ایران را دریافت.
نقطه آغازین این پژوهش، گزارشی است که کاردار آمریکا در ایران، آقای #والاس_اسمیت_موری (Wallace Smith Murray) درباره وضعیت خواروبار و آذوقه در ایران داده است. آقای موری در شرح وضعیت آذوقه و خواروبار به موضوع #قحطی۱۹۱۷ اشاره کرده و می‌نویسد که یک سوم جمعیت ایران در اثر
گرسنگی و بیماری‌های ناشی از سوتغذیه از میان رفته‌اند.
برای من باور کردنی نبود. من در گزارش‌های پیشین اشاراتی درباره این قحطی دیده بودم و دریافته بودم که قحطی سختی بوده است اما تلفات در این مقیاس بحث دیگری است.
این موضوع مرا بر آن داشت تا اسناد #وزارت_خارجه_آمریکا را
درباره ایران در دوره ۱۹۱۹-۱۹۱۴ به دقت جستجو کنم. نتیجه این کار یک #افشاگری تمام عیار بود. این اسناد بسیار ارزشمند است و پیش از این مورد استفاده قرار نگرفته است.
متاسفانه دریافتم که گزارش آقای موری مبنی بر اینکه یک سوم جمعیت ایران از بین رفته‌اند، با اغماض و کمتر از واقع بوده است.
واقعیت بسیار بدتر از آن و حقیقتا تکان‌دهنده است.
همان‌طور که در گزارش‌های دیپلماتیک آمریکایی‌ها آمده، شمار جمعیت ایران در ۱۹۱۴ حدود بیست میلیون نفر (که به سادگی به اثبات می‌رسد) بوده است. با یک روند طبیعی، این شمار باید در ۱۹۱۹ دست کم به ۲۱ میلیون می‌رسید، اما شمار واقعی
در ۱۹۱۹، یازده میلیون بوده است که نشان می‌دهد، دست کم ده میلیون نفر در اثر قحطی و بیماری در ابعادی فاجعه‌آمیز از بین رفته‌اند.
شاخص دیگر در میزان تلفات قحطی، کاهش جمعیت #تهران است. در ۱۹۱۰ جمعیت تهران ۳۵۰ هزار نفر بوده است (بنا به نظر شوستر و منابع روسی).
از نتایج انتخابات ۱۹۱۷ نیز که در آن ۵۶۰۰۰ رای برای دوازده نامزد پیروز ثبت شده، در می‌یابیم که #جمعیت_تهران دست کم چهارصد هزار نفر بوده است.
در ۱۹۲۰ این شمار به ۲۰۰ هزار نفر کاهش یافته است. در مجموع تا ۱۹۵۶ شمار جمعیت ایران به بیست میلیون نفر، یعنی میزان جمعیت ایران در ۱۹۱۴ نرسید.
این اعداد به شدت تکان‌دهنده است و پرتو کاملا متفاوتی بر #تاریخ_ایران و منطقه می‌افکند.
از آنجا که این قحطی در ابتدا با جنگ . #اشغال_ایران توسط روسیه و انگلستان به وجود آمد و سپس با سیاست‌های ضدبشری انگلستان اوضاع بدتر و قحطی طولانی‌تر شد، تلفات وارده به کشور در اثر قحطی، خسارات
ناشی از جنگ جهانی اول تلقی می‌شود.
تلفات ایران به روشنی بسیار فراتر از تلفات #ارامنه در ترکیه و حتی بسیار فراتر از #نسل‌کشی_یهودیان توسط نازی‌هاست.
THE GREAT FAMINE AND GENOCIDE IN PERSIA 1917 - 1919
Mohammad Gholi Majd
ادامه داشته باشد؟

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Vatandard

Vatandard Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!