, 35 tweets, 6 min read Read on Twitter
Evet dostlarım ve kardeşlerim. Size bugün bazı dindar kesimlerin öve öve bitiremediği diğerlerinin ise ne olacak canım o da bir yoldur diye omuz silktiği demokrasiyi anlatmak istiyorum. Buyurun yaklaşın ve kulak verin. Bu işin kısa yolu yok maalesef. O yüzden Sabırla dinleyelim.
Öncelikle demokrasinin tanımlarına bakalım. Wikipedia ve TDK demokrasiyi şöyle tanımlar:
tr.wikipedia.org/wiki/Demokrasi

tdk.gov.tr/index.php?opti…
Burada demokrasi nedir sorusuyla beraber ne değildir sorusunun da cevabını alıyoruz. Demorkasi; "halkın yöneticisini seçmesi" değildir. Sadeleştirirsek Demokrasi; devletin ya da bir topluluğun, halkın/üyelerin isteği ve EGEMENLİĞİ doğrultusunda YÖNETİLMESİdir.YÖNETİM BİÇİMİDİR
Şimdi bu tanımlara göre bizi ilgilendiren kısımları vurgulayalım.

1. Demokrasi (sadece) seçim demek değildir. Yani bir ülkenin demokrat olması, o ülkeyi yönetecek kişinin seçilmesi ile sınırlı olması demek değildir. Kaldı ki bu seçim konusuna tekrar döneceğiz.
2. Demokrasi aynı zamanda bir yönetim biçimidir. Yani ülkenin anayasası hazırlanırken, demokrasi dikkate alınarak hazırlanmalıdır. Yani bir kanunun demokrasi ile çelişmemeli. Yani demokrasi kanunlar üzerinde etki sahibidir.
3. Demokrasi halkın egemenliği demektir. Yani hakimiyeti, yani kanun koyucu olması. Yani emirleri ve yasakları belirleyici olması demektir. 1 Tek kişi şu yasak diyorsa geri kalan herkes serbest diyorsa demokrasinin gereği olarak o serbesttir. Serbest olmalıdır.
Şimdi kardeşler. İnternette demokrasiyi aratırsanız sayfalar dolusu bilgiyler karşılaşırsınız. Her biri yaldızlı, her biri soft, ılık ılık anlatılan sayfalarca yazı. Bunların içerisinde çok meşhur dini oluşumlar da var.
Öyle ki Meşhur bir cemaatten "Müslümanların karşı çıkmaları bir yana şiddetle savunmaları gerektiği inancındayım." diyenlerine bile denk gelirsiniz. Ben basitlikten yanayım. Ve demokrasi basitçe bu anlattığım gibidir.
Şimdi bu tarifi alarak şöyle bir örnekle devam edelim. İslam'da içki haram, Allah yasaklıyor. Bu bir kanun. Allah'ın kanunu. Demokrasi der ki, İnsanlar içki içmek istiyor, insanlar içki serbest olsun diyorsa o zaman serbest olmalı. Bir Müslüman, içki içmekten alıkonulmamalı.
Bu tarif, Hoşumuza gitmedi değil mi. Özgürlük diyorduk, ipek gibi cümleler ile demokrasiyi tarif ediyorduk. Böyle güzel bir rüyanın üzerine oldu mu şimdi?! Yeni bir paragraf açmadan önce Demokrat(!) Müslümanların demokrasiye getirdiği delil(?)i de burada paylaşalım; Şura:38
Fesubhanallah! Akaid ve Fıkıh'a dayandırılmadan böyle konuşmak ne büyük tehlike ya rabbi! Bu kelimeler ağır gelmesin. Akaid ve Fıkıh her Müslüman'ın ABC si olmalıdır. Aksi halde insan bilmeden dinden çıkabilir. Bunlar bir yere kadar her Müslümana farz olan ilimlerdir.
Şimdi konuyu 4 şekilde ele alacağız.
1. İnsan, ne kadar özgürdür? İstişarenin sınırı nedir? Şura 38 her şeyde istişare m' demek?
2. İslam eksik midir? Neden başka bir sistemi yamayalım?
3. Herhangi birisi devlet başkanı seçilebilir mi? Yetkileri nelerdir?
4. İlgili ayetler.
1. İlk olarak insan Dünya'da özgür bırakılmıştır. Yapacaklarının bir sonucu olacaktır. Allah'ın kanunlarına göre hareket ederse O'nun rızası ile beraber ebedi cenneti, Eğer kanunları yok sayar, reddederse, O'nun gazabı ile beraber ebedi cehennemi kazanacaktır.
Bu minvalde aslında İnsan Allah'ın koyduğu kanunlar kadar özgürdür. Serbestçe yapabildiği iyi/kötü her bir ameli ahirette karşısına çıkacaktır. Hal böyleyken, yeryüzünde 7 milyar insan çıksa dese ki Zina serbest olsun. Allah'ın haram hükmü karşısında bir kıymeti yoktur.
Bilakis bu harama muhalefet eden, dünyadaki bütün insanların hayatını da kurtarsa, Allah'a şirk koşan birisi olarak cehennemlik olur. Zira Allah'ın onu yaratmasındaki en temel sebebe muhalefet etmştir. Allah şirk koşanları asla bağışlamaz (4-Nisa, 48) (5-Maide, 72)
İslam'da bir konu hakkında karar alınırken sırasıyla şu kaynaklara bakılır.
a. Kur'an ve Sünnet
b. İcma
c. Kıyas
İstişare ile helal haram konusunda karar ALINAMAZ. İstişare ile ancak "haram olmayan seçeneklerden hangisini seçelim?" sorusuna cevap aranabilir.
2.inci konu; Diyelim ki demokrasi, Kur'an'nın emirlerine muhalif olmayacak şekilde düzenlenmiş bir sistem olsun. Hatta koyduğu tüm kurallar İslam ile birebir aynı olsun.
Böyle olsa bile İslam; İslam'dır, Demokrasi; Demokrasidir.
Allah önümüze Kur'an gibi bir kitap Hz. Muhammed gibi bir örnek ve Diğer peygamberlerden emsal bırakmıştır. Bu kitap, bir medeniyet kurmak üzere gönderilmiştir. Hem de kıyamete kadar sürecek bir medeniyet. Böylesi bir medeniyetin hangi parçası insana bırakılabilir!?
Öte yandan İslam'da bir eksiklik mi var ki bunu demokrasi, laiklik, sosyalizm ve hatta feminizm gibi sistem ve ideolojiler ile kapayalım. Demokrasi özgürlük ise İslam nedir o zaman? Tam tersi midir? Bir Müslümanın bunu düşünmesi ne ferasetsizliktir.
3. Gelelim halife/devlet başkanına. Demokrasi seçim değil yönetim biçimidir demiştik. Seçim ise demokrasinin bir alt öğesidir. Peki seçelim, seçelim ama kimi seçelim? Evet dostlar, işkembe-i kübradan sallayanların aksine bu konuda da yine İslam'ın çizdiği sınırlar var. Şöyle ki;
Kıyasla; Müslümanların kendilerine bir imam seçmeleri vaciptir.
Bu imam (alimlerin ittifak ettiği üzere);
* Müslüman olacak
* Müctehid olacak (yani ileri derece fıkıh bilgisi)
* Savaş ve askeri meselelerde basiret sahibi olacak ++
* Cezaların tatbikine ve hak almaya muktedir olacak.
* Adil olacak
* Mükellef, Erkek ve Hür olacak
* Hükmünü sürdürmeye ve emrinden çıkanı yenmeye gücü yetecek.
Görüleceği üzere keyfi kanun olmadığı gibi keyfi imamet de mümkün olamamaktadır
4. Değerli kardeşlerim! bu konu içki, zina, faiz gibi en büyük günahlardan bile daha önemli, hayati bir konudur. Zira diğerleri affedilmese bile, dayanılmaz azaplar ve nihayet bir gün cennete ebedi olarak girilebilecek günahlar iken, bu; ebedi cehenneme götürecek şirk konusudur.
Bunun önemini vurgulamak için öncelikle İman ile ilgili bazı ayetleri paylaşalım.
A) Şirk; Bir tek puta tapmak mıdır? Kur’an’a Göre Allah’a Şirk Koşulanlar nelerdir.
1. Reisler, Aristokratlar ve Sapkın din adamları: ++
"Onlar, Allah’ı bırakıp bilginlerini (reislerini) ve rahiplerini rabler (ilahlar) edindiler ve Meryem oğlu Mesih’i de. Oysa onlar, tek olan bir ilaha ibadetten başka bir şeyle emrolunmadılar. O’ndan başka ilah yoktur. O, bunların şirk koştukları şeylerden yücedir.”9 (Tevbe, 9/31)
2. Kendi heva ve hevesleri: “Kendi istek ve arzularını (nefsini) ilah edineni gördün mü?” (Furkan, 25/43)

3. Başka insanlar veya yaratıklar: “Allah’tan başka taptıklarınız sizler gibi kullardır. Eğer doğru iseniz, hemen onları çağırın da size icabet etsinler.” (Araf, 7/194)
4. Beşeri ideolojiler ve insanların koydukları kanunlar: “…..Hayır! “Biz atalarımızı belli bir inanç üzerinde bulduk ve ancak onların izinden giderek doğru yolu buluyoruz” derler” (Zuhruf, 43/23)
5. Allah'a rağmen ilah edinmek, başkasına sığınıp korkmak: Allah dedi ki: “İki ilah edinmeyin: O, ancak tek bir ilahtır. Öyleyse benden, yalnızca benden korkun. Göklerde ve yerde ne varsa O’nundur. Böyleyken Allah’tan başkasından mı korkup sakınıyorsunuz?” (Nahl, 16/51,52)
B) Şirkin Kötülüğü ve cezası: “Şirk, büyük bir zulümdür.” (Lokman, 31/13) “Çünkü O Allah, kendisine ortak koşana şüphesiz cenneti haram kılmıştır, onun barınma yeri ateştir. Zulmedenlere yardımcı yoktur.” (Maide, 5/72)
C) Allah azze ve celle ; diğer günahları affedebileceği gibi şirki de affedebilir mi?:
“Hiç şüphesiz, Allah, kendisine şirk koşanları bağışlamaz. Bunun dışında kalanlar ise, (onlardan) dilediğini bağışlar..” (Nisa, 4/48)
Değerli kardeşim! Olayın önemini böylece vurguladıktan sonra, haramlarına delil göstermeye çalıştıkları ve aslında öyle olmadığını yukarıda izah ettiğimiz Şura:38'e karşılık sizleri şu 4 ayetle başbaşa bırakıp, Allah'ın selamıyla selamlıyorum. Esselam-u Aleykum!
1) “Yeryüzünde olanların çoğunluğuna uyacak olursan, seni Allah’ın yolundan şaşırtıp-saptırırlar.Onlar ancak zanna uyarlar ve onlar ancak zan ve tahminle yalan söylerler” (En’am, 6/116)
2) “Onlar hâla cahiliye hükmünü mü istiyorlar? Kesin bilgiyle inanan bir topluluk için, Allah’tan daha güzel kanun koyan kimdir?” (Maide, 5/50)

3) “…Sana ulaşan bu ilimden sonra onların arzularına uyarsan , Allah’tan sana ne bir dost, ne de bir yardımcı vardır.” (Bakara, 2/120)
4) “Allah size, emanetleri mutlaka ehline vermenizi ve insanlar arasında hükmettiğiniz zaman adaletle hükmetmenizi emreder.” 16 (Nisa, 4/58)
Makale olarak okumak için kitap.ilimevim.com/books/makalele…
Missing some Tweet in this thread?
You can try to force a refresh.

Like this thread? Get email updates or save it to PDF!

Subscribe to Oku Yaşa Yaşat
Profile picture

Get real-time email alerts when new unrolls are available from this author!

This content may be removed anytime!

Twitter may remove this content at anytime, convert it as a PDF, save and print for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video

1) Follow Thread Reader App on Twitter so you can easily mention us!

2) Go to a Twitter thread (series of Tweets by the same owner) and mention us with a keyword "unroll" @threadreaderapp unroll

You can practice here first or read more on our help page!

Follow Us on Twitter!

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just three indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3.00/month or $30.00/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!