Borsaya yeni giriş yapan çok fazla insan var. Gelen mesajlarda "hisse nereden ve nasıl alınır, hangi hisseleri alayım, hisse düşerse batar mıyım?" gibi sorular soruluyor. Bunlardan ziyade şirket araştırmayı alışkanlık haline getirin. Umarım bu akış biraz ufkunuzu açar.
#Temettü
Yapmanız gereken ilk şey bir şirket seçmek. Almak için değil, araştırmak için. Seçtiğiniz şirketin web sitesine girin. Orada şirketi tanıtan bir sürü bilgi göreceksiniz. Yatırımcı ilişkileri bölümünde faaliyet raporları, şirket sunumları var. Açın didik didik okuyun,
Şirketi, sektörü tanıyın. CEO mesajlarını okuyun. Orada geleceğe dönük bazı tahminler var. Geçmişteki mesajlara da bakın, bakın ki bu tahminler günümüzde tutturulabilmiş mi? Bunların hepsini yaptınız ve tatmin olduysanız artık şirketin o anki ekonomik durumuna bakabiliriz,
Yeni başlayanlar için söylüyorum, ilk olarak ROE dediğimiz özsermaye kârlılığına bakın. Bunun EN AZ enflasyon oranında olması gerekiyor. Formülü ise NET KÂR/ÖZSERMAYE. Ardından özsermayesini her yıl artırabilmiş mi buna bakıyorum. Özsermayesi büyümeyen şirket büyümüyordur.
Satış gelirlerine yani ciroya çok önem veriyorum. Şirketin cirosu yıldan yıldan büyümeli. Ardından esas faaliyet kârına bakıyorum. Yıldan yıla büyümüş mü? Bu kalem bize şirketin kendi öz faaliyetlerinden elde ettiği kârı gösteriyor.Yani bir fırın, ekmek sattığı için para kazansın
Başka ihtimal var mı? Kasasında döviz fazlası vardır, döviz yükselir ve kambiyo kârı yazar. Duran varlık satışı yapar oradan bir sefere mahsus net kâr yazar. Bu yanıltıcıdır. Önemli olan EFK. Ardından şirketin borçlarını ödeyebilme kabiliyetine bakarım. Cari ve Likidite oranına.
Cari oranın en az 1,5 - Likidite oranın en az 1 olmasını istiyorum. Şirketin çok özel bir hikayesi varsa, yeni yatırımlar yapıyorsa bunları biraz esnetebilirim. Cari oranın formülü: DÖNEN VARLIKLAR/KISA VADELİ BORÇLAR. Likidite oranın formülü: (DV-STOKLAR)/KVB
Ardından şirketin döviz pozisyonuna bakarım. Döviz fazlası varsa olası kur artışlarında şirket kambiyo kârı yazar. Olası düşüşlerde de zarar yazar. Ben yinede döviz fazlası olmasını tercih ediyorum. Bu dövizin hangi para birimi cinsinden olduğunu dip notlarda görebilirsiniz.
Yine finansal tablolardan yurt içi ve yurt dışı satışlarına bakarım. Şirketin ihracat yapması tercihimdir. İhracat oranı büyüyorsa daha da iyi olur. Ardından personel sayısına bakarım ve geçmiş yıllarla kıyaslarım. Azalma varsa nedenini bulmaya çalışırım.
Müşteriler de önemli. Tek bir müşterisi olsun istemiyorum. Onu kaybederse kötü olur. Müşteri çeşitliliği hatta coğrafi anlamda çeşitlilik iyidir. Yeni yatırım yapıyor mu, veya yapmış mı? Yeni yatırımlar yeni teknoloji olacağı için maliyet avantajı sağlar. Kâr marjı artar.
Şirketin Ar-Ge harcamalarındaki istikrarına bakarım. Ar-Ge yapmayan şirket rakiplerine yem olur. Bir de temettü dağıtıyor mu ona bakarım. Yeni yatırım sürecinde değilse kârın en az %50'sini dağıtsın isterim. Tabi istikrarlı şekilde.
Sonuç olarak sadece bunlara bakarak şirketin nasıl yönetildiğini, sektöründeki konumunu anlayabilirsiniz. Kendi araştırmanızı kendiniz yapabilirsiniz. Eğer kendiniz araştırırsanız yastığa başınızı rahat koyarsınız. Tuhaf adamların peşinde koşmayın. Okuduğunuz için teşekkürler.
Bu akışa bazı önemli ilaveler yapalım.

Brüt kâr minimum %30 olsun. Brüt kârı yüksek olan şirket sektörün hakimidir. "Fiyatları o belirler". Aldığınız şirketin rekabet avantajı olsun.

Faaliyet giderleri ne kadar düşükse o kadar iyi olur ki bu brüt kârdan çalar.
Keza faiz gideri de öyle. Ne kadar azsa o kadar rekabet avantajına sahiptir.

Rekabet gücü yüksek şirketlerin uzun vadeli borcu çok azdır. Buna dikkat edin. Uzun vadeli borçlarını 3-4 yıllık kârıyla ödeyebilen şirketler güçlüdür.
REKABET ÜSTÜNLÜĞÜNE SAHİP ŞİRKETLER NEREDEYSE HİÇBİR ZAMAN DEFTER DEĞERİNİN ALTINA SATILMAZLAR. BUNA DENK GELİRSENİZ KALEMİ KAĞIDI ELİNİZE ALIN VE ARAŞTIRMAYA BAŞLAYIN. HAYATINIZIN FIRSATI OLABİLİR...

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with E G E L İ🇹🇷

E G E L İ🇹🇷 Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!