Martin Sommer schrijft een column vol onwaarheden over de energietransitie. Helaas een erg alledaagse combinatie... #manmanman
“Co Wilders, geen familie, heeft verstand van zonne-energie en is van GroenLinks, een niet-alledaagse combinatie.” volkskrant.nl/columns-opinie…
Allereerst is al lang bekend hoeveel zon en wind er nodig is voor de energietransitie: 84 TWh, waarvan 35 TWh op land en 49 op de Noordzee. Hoeveel er al in de pijplijn zit is gewoon open source beschikbaar. regionale-energiestrategie.nl/documenten/han…
Vervolgens lezen we: “Wilders berekende dat als we de hele transitie met wind zouden doen, ruwweg 80 procent van Nederland wordt overdekt met windmolens.”
Nou die berekening wil ik wel eens zien. De Noordzee is niet meegenomen en alles met wind en zon? Dat stelt niemand voor!
Wat wel een goed punt is: er zijn geen berekeningen van de landschappelijke gevolgen van de energietransitie. Dat klopt denk ik, omdat er ook nog geen besluit is gevallen over waar het komt.
Overigens zijn in het kader van de scenario’s die de netbeheerders opstellen deze berekeningen wel gemaakt. Deze komen binnenkort beschikbaar. Ook de aanvulling op de milieueffectrapportage van de NOVI zal hier op ingaan.
Terecht staat er dat fossiele energie een veel grotere energiedichtheid heeft en dus veel minder ruimte in beslag neemt. Maar je kunt niet zeggen dat de fossiele energie geen ruimtelijke impact heeft. Alleen is die niet zozeer in NL!
Dus wat is het punt dat sommer nu eigenlijk wil maken? Alles oplossen met fossiel en CCS? Hij sluit wel weer af met een waarheid: dat hij niet van de hoed en de rand weet. En dat zou niet nodig moeten zijn met al die openbare informatie.
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
Bij dit soort berichten ga ik altijd twijfelen aan het inzicht van het journaille. (1) de politiek heeft destijds een bedrag vrijgemaakt om de bouw van 2 kerncentrales voor te bereiden en (2) pas na onderzoek kun je een redelijke raming maken. ⤵️bnr.nl/nieuws/duurzaa…
Natuurlijk wist de politiek niet hoe duur een kerncentrale is toen men het coalitie akkoord schreef. In het coalitie akkoord stond ook niet dat ze gebouwd gáán worden. Dat vergt immers een investeringsbeslissing die er alleen kan komen na jaren onderzoek. ⤵️
Dat onderzoek doen we nu en leidt medio 2025 tot een politieke beslissing over locatie, aanbesteding en regionale randvoorwaarden. En nee, ook dat is nog geen investeringsbeslissing. ⤵️
Zojuist is de TK geïnformeerd over de stand van zaken nieuwbouw kerncentrales. Met een update over de marktconsultatie, technisch onderzoek, ruimtelijke projectprocedure en de vorming van een rijk-regio pakket. tweedekamer.nl/downloads/docu…
Op verzoek van @PaulWallerbos een paar highlights (scheelt misschien weer leeswerk :).
Cruciaal is dit plaatje. De eerste fase van de nieuwbouw gaat over de voorbereiding van politieke besluitvorming. Daarin doen we vier dingen tegelijkertijd en dat is bijzonder... /2
Normaliter zou technische haalbaarheid pas na de ruimtelijke procedure worden onderzocht. Dus eerst een locatie vastleggen (voorkeursbeslissing) en dan pas technisch uitwerken. Door de technische haalbaarheid nu te doen kunnen we in een later stadium versnellen. /3
Vrijdag Kamerbrievendag. Vandaag: instrumentarium om waterstof op te schalen naar het doel van 4 GW productie in 2030. Kort draadje...⤵️tweedekamer.nl/kamerstukken/b…
Er zijn heel veel instrumenten om ervoor te zorgen dat hernieuwbare waterstof van de grond kan komen. Onderstaand plaatje geeft dat weer. In de tijd zijn de belangrijkste:
- subsidie voor aanbod kant
- afname verplichting in de industrie
- ondersteuning vraag industrie⤵️
In 2024 wil het kabinet € 1 miljard voor elektrolyse beschikbaar stellen via tenders. Dit is bovenop de huidige instrumenten zoals de SDE++, IPCEI en de eerste tender van de opschalingsregeling die deze zomer gepland staat.
Vers van de pers, de update brief over netcapaciteit. Kernboodschap is - ondanks de inzet van velen en bijna 3 mrd jaarlijkse investeringen, de problemen met netcapaciteit voorlopig een blijvertje zijn. /1 tweedekamer.nl/kamerstukken/b…
Allereerst belangrijk om te weten: hoe komt het tekort aan tranportcapaciteit? allereerst door groei wind en zon (invoeding) en door groei elektrificatie (afname). •Bovendien ontwikkelen groei vraag en aanbod vaak niet op dezelfde locaties of het zelfde moment in de tijd. /2
Ten tweede omdat besluitvorming over nieuwe stations en verbindingen complex is. We leven in een druk land en we moeten rekening houden met andere functies. Dat betekent dat soms een ontwikkeling niet door kan gaan of er tijd nodig is om proces zorgvuldig te doen. /3
Om te beginnen is het aan gemeenten om beleid te maken en is het dus prima dat er verschillen tussen gemeenten zijn. En nagenoeg elke gemeente heeft daarvoor beleid geformuleerd: soms gebieden zonder regels, maar ook gebieden met strengere regels. /2
Dan de zonnepanelen: het is goed te begrijpen dat gemeenten zonnepanelen niet altijd toestaan bij beschermde stadsgezichten. De uitzending maakt wel pijnlijk duidelijk dat de rolluiken net zo goed het beeld ontsieren. En wat te denken van de auto’s, die waren er vroeger ook niet.
Nog even over het datacenter in Zeewolde. Want ik snap heel goed de commentaren van bijvoorbeeld @CeesJanPen en @JoksJanssen dat de afweging op rijksniveau zou moeten plaatsvinden. Maar dat is commentaar op het beleid en niet op de uitvoering daarvan. 🧵
Het huidige beleid staat in de @NOVI_BZK. Voor datacenters staat daarin dat datacenters gevestigd kunnen worden waar:
- duurzame energie is
- levering restwarmte bij voorkeur mogelijk is
- voldaan wordt aan markteisen connectiviteit (lees: dichtbij een van deze lijntjes)
/2
Hoe scoort Zeewolde op dit punt?
- duurzame energie: dichtbij 380kV, volop wind en zon in de directe omgeving ✅
- restwarmte: er zijn stedelijke kernen, maar is tot nu toe slecht af te dwingen, gemeente is ambitieus ❌/✅
- markteisen ✅
Maar: datacenter is zgn hyperscale
/3