Pozsar 3. kez Odd Lots sohbetine katıldı. Bu sefer yanında likidite tabanlı Money View görüşünün savunucusu finansçı prof. @PMehrling de var. Onun blog linkini bırakıp... sites.bu.edu/perry/blog/cur…
1. Japon bankalarıyla görüştüm. $ konusunda yorumlar ortaya karışık. Vezir olan da var rezil olan da...
2. Lojistik zincirinin ters çevrilmiş hali, bir "ödeme zinciri"dir ve doların yaratacağı sorunları o sırada takip etmemiz gerektiğini yazmıştım. (bkz GMN 27, "deficit agents")
3. Önceki krizlerden en büyük fark: Kahraman FED ilk defa doları yetim bırakmadı ve dünyaya etkileyici bir
hızla arz sundu (swap hatları).
4. Büyük döviz rezervi olan ülkelerden bahsediyoruz (Norveç gibi) ama bunlar ATM'de bekleyen nakitler değil;
hepsi farklı aktiflerde yatıyor (örn: devlet ve şirket tahvilleri, borsalar, faiz ve swap piyasaları). Dolar
açığını kapatmak istediklerinde buralarda satış yaparak düşüşü hızlandırdılar. FED onların boşluğunu
dolduracak.
5. Bu sefer kriz, mortgage'lar veya devletlerde değil: özel sektör kredilerinde... Devlet, bankalarına diyor ki "şirket + hanehalkının kredilerini öteleyin." Bu, bankaların bilançosunu büyütecek ve piyasa yapıcılığa alan kalmayacak (menkul kıymetlerde fiyat oluşumu zorlaşabilir)
6. #Basel3 ve yan regülasyonları kaldırılmamalı. 2008'deki bankacılık krizini bugün yaşamama sebebimiz, o kısıtlamalar. Bu sebeple bankalar güçlü birer piyasa yapıcı olamasa da, repo ve swap piyasalarında Merkez Bankaları piyasa yapıcı olabilirler, buna teknik olanak var.
7. Gölge bankacılık 2008'de farklı şekildeydi, fakat bugün de yine sıkıntı çıkaran tarafı "carry trade"ler. Sadece GOÜ'de değil ABD varlıklarını alanlar da bunu fonlamak için sonrasında zorluk yaşıyorlar. FED swap hatlarıyla süper kolaylık yaptı, iş artık hattı olan MB'lerde...
Bu ucuz kaynağı sadece bankalara değil, dövize doğrudan ihtiyacı olan önemli kurumlara (fonlara, sigortacılara) da vermeliler.
8. Bu virüs geçecek bir gün, lakin BOE ex-başkanı Carney'in güzel anlattığı gibi küresel ısınma da gelecekte buna benzer finansal sonuçlar doğuracak.
9. Küreselleşme belki de fazla "verimli" bir üretim dünyası yarattı. Şimdi bu krizle bazı şeylerin tekrar kalibe edilmesi gerekecek. FED'in erken önlemleri sayesinde belki dolar bundan daha da etkin biçimde çıkacak.
Özet: FED dostum bu sıcacık dolar'lar bir harika 😊 👋
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
Maaşlı çalışırken "girişimcilik yapmalıyım" diyen arkadaşların araştırıp girdiği spesifik bir sektör var: otomat işletmek. Az bir parasal yatırımla, doğru konum seçimiyle büyütülebilecek bir iş.
Bunun ABD'de daha ilginç bir versiyonu var: ATM işletmeciliği
ABD'de bulunan yaklaşık 500 bin ATM'den %40'ı bankalara aitken, %60'ı özel işletmeciler adına kayıtlı. Aynı bir otomat alıp içini doldurur gibi... ya sıfırını 5-10 bin dolara, ya da 2. el bir ATM'yi 2-3 bin dolara alıp içini "paralıyorsunuz" ve internete bağlıyorsunuz, voilà!
Merkezi sisteme bağlı tüm finansal kurumların müşterileri sizin paranızı çekiyor. Bunun karşılığında bir miktar komisyonla beraber hesabınıza ilgili tutar kısa sürede EFT geliyor. ATM'nizi başka birinin mağaza veya özel alanına koyduysanız kira ödüyorsunuz.
Vadesi gelen KKM hesaplarını, standart TL mevduata geçirme hedefi geldi. Kıstasları tutturamayan bankalar ek menkul tesisine mecbur tutulacak.
Hazine'den devralınan TL KKM'de hedef %50 (!). Döviz dönüşümlüde ise sadece %5. Teoride bu 2 hesap türü arasında büyük fark yok, ikisi de vadesinde dövize geçebilir. D.D.'nin MB kurundan dönme hakkı var, bu düşünülerek fazla ısrarcı olunmamış.
TL KKM sahiplerine ise çok ciddi faizler önerilmesi lazım. Yoksa bankaların 500 milyar TL ekstra menkul kıymet tesis etmesi gerekebilir. Silahlar çekildi...
Artı,
%57'ye inen Liralaşma oranı,
Kredilere çift adımlı faiz tavanı vb
Her şey kaldırıldı. ✂️
MB'nin açıklayacağı katsayı ile kredi faizlerine kıstas.
DDKKM için %5 vadeli TL ile yetiniyor muyuz? Hayır. Kalan %95'in de yenilenmesi zorunlu. Eksik kısma ek menkul tesisi... 🤣
1. HGE doktorayı bitirmek için tez yazmaz. Danışmanı onun ilk düşüncelerini kağıda döker, tez komitesi prosedür gereği 1. sayfayı okur ve doktorasını onaylar.
2. HGE üniversite döneminde staj yapmayı düşünmüş. Onun sadece stajyerliğinin 3 ayda 9 kat ciro büyüteceğini anlayan şirketler, dikkat çekmekten korkup reddetmek zorunda kalmış. Staj yapacak yer bulamamış.
3. HGE 'nin kitabında imkansız üçleme, dörtleme veya beşleme diye bir şey yoktur. Dünyadaki diğer MB başkanları tamamen başarısız gözükmesinler diye varmış gibi davranır.
Birini savunuyor durumuna düşmekten (bu aşamada nötr kalmayı tercih edeceğimden) pek hoşlanmıyorum ama deveye boynun eğri demek şart. Konu ABD'de bir dava.
ABD sermaye piyasalarında bir şirketin fabrikasına göktaşı düşer... hissedarları "bu riski belirtmediniz" diye dava açar...
Sektörde önemli bir olay gerçekleşir... bir grup "neden gece açıkladınız, piyasanın açılmasını bekleseydiniz" diye dava açar. Bir başkası "açıklamasanız, hisseler düşmezdi" deyip ayrı dava açar... 🙈
Genel adı "menkul kıymet sahtekarlığı" (securities fraud) olan bir "işkolu" bu.
Amacı nedir? Sektör avukatları, düşen hisselerde para kaptıranları bulur ve dava açmaya teşvik eder. "Ne tuttursak kârdır" modu.
Bloomberg blog yazarı (avukat-komedyen) @matt_levine bunun o kadar fazla örneğini vermiştir ki, bu terimle adı özdeşleşmiştir...
KKM'de bugün 1. Yatırımcı 1 yıl vadeli %40 peşin primli $1 milyon DDKKM yapar 2. Banka hesaba peşin $400 bin yatırır 3. Onu da DDKKM yapar 4. Peşin $160 bin prim... 5. Onu da... 6. Peşin $64 bin yatar 7. Onu da... 8. Yatırımcı yeter der 9. Bir yıl sonra $1.649.600 geri alacak(?)
Teorik olarak mümkün olan bu işleyişin hafif farklı versiyonu fiilen yapılmış (gözlere siyah bant çektim)... Oransal zirve olarak %41 duyuldu... Peşin primde %20 stopaj alan var, almayan var... MB'nin "KKM düzeltme ödemesinden bu primi düşünüz" ültimatomu tamamen pas geçiliyor...
Zaruri notlar: 1. Bunun hemen bitmesini umuyorum. İsim vermemem + olayı afişe etmem bundan. (İsteyen PM'le öğreniyor) 2. Bu oranlar bankalara ne yapar? Batırır 3. Bunu niye yapıyorlar? %9'dan 10 yıllık tahvil almamak için. Sanırım sadece Mayıs'ı atlatma amaçlı, değişmesi umuluyor