My Authors
Read all threads
Έλα έχω λέγετε,#πτηνοτουιτ.Λέλεκας.Λελέκι. Πελαργός δηλαδή.Στην πραγματικότητα το πιο σιωπηλό πουλί.Οι πελαργοί δεν μπορούν να κρώξουν γιατί δεν έχουν φωνητικό όργανο και παράγουν κρότους με το ράμφος τους.Καλό είδος για να το έχεις πεθερά.
Το θρεντ μαλιστα τελειώνει με ιστορία αγάπης.Μείνετε μαζί μας,θα πεσει μαύρο δάκρυ,έχει και χαπι εντ. Μην αλλαξετε κανάλι,ουτε κατα τη διάρκεια των διαφημισεων.Κάπως πρεπει να βγαλουμε το κατιτις μας κι εμεις.Οσο γράφω εσείς παραγγέλνετε.
Εχουν συνδέσει το όνομά τους με μια ολόκληρη σειρά λαϊκών δοξασιών, παραδόσεων, παροιμιών, ποιημάτων, μύθων και παραμυθιών. Οι πελαργοί έχουν γίνει γραμματόσημα, έχουν δανείσει τη μορφή τους σε νομίσματα, ακόμα και σε πήλινα ομοιώματα.Πεθερές όχι ακόμα.Α,ούτε φέρνει τα μωρά.
Παρένθεση.Γιατί "φερνουν τα μωρά";Στην ελληνική μυθολογία οι πελαργοί εμφανίζονται ως κλέφτες μωρών. Η Ήρα μετέτρεψε την αντίπαλό της σε πελαργό και εκείνη προσπάθησε να κλέψει το γιο της.Δεν τα καταφερε η πλέμπα δεν αγγιζει τους θεους,το βλεπουμε και με την βουλευτική ασυλία.
την αιγυπτιακή μυθολογία, η ψυχή ενός ανθρώπου παρουσιαζόταν με τη μορφή ενός πελαργού.Αρα; Μωρο.Οχι "ιασο μοακι".Μωρο κανονικο.Απ' αυτα τα "ξερεις αγαπη μου; Ειμαι ολιγον εγγυος".Παντως σας ειπα.Δε τα φερνει αυτος.Ο κρινος τα φερνει εχω ακούσει από έγκυρες πηγές.
Από τα πανάρχαια χρόνια,ο πελαργός έχαιρε του σεβασμού και αγάπης των αγροτών καθώς τον συγκατέλεγαν στα ωφέλιμα πουλιά,επειδή τρεφόταν με ποντίκια,φίδια,έντομα και σαύρες.Γενικά ο πελαργός απολάμβανε παντού ιδιαίτερης προστασίας λόγω των θετικών προλήψεων γύρω από το όνομά του
Είναι που λενε να σου βγει το όνομα.Ε,στην περίπτωση του λέλεκα βγήκε σε καλό.Το όνομά του προέρχεται από τις λέξεις "πελός" που δε σημαίνει πέλος.Σημαίνει μαύρος, και "αργός" που δε σημαίνει αργός. Σημαίνει λευκός.Το "δεν ειναι αυτο που νομίζεις αγάπη μου" με φατσα πουλιου.
Ο Πελαργός είναι μονογαμικό πουλί. Από τα πρώτα πράγματα που κάνει μόλις έρθει είναι να προετοιμάσει τη φωλιά του. Αν βρει τη φωλιά που είχε φτιάξει την προηγούμενη χρονιά, απλά την συντηρεί και την επισκευάζει.Κουβαλητής δηλαδή.Οχι σαν εσας ανεπρόκοποι.
Αν πάντως τελειώσει τη φωλιά και η θυληκιά δεν έχει γυρίσει ακόμα για να τον βοηθήσει στα τελειώματα,ο πελαργός δηλώνει χήρος και βρίσκει καινούρια κυρία.Και η κυρια αντιστοίχως πραττει το ιδιο.Αποκτούν και καινουρια πεθερά,αλλα τα είπαμε, δε λεει πολλά.
Επειδή η φωλιά υπόκειται σε συνεχείς φθορές,απαιτείται αδιάκοπη συντήρηση με αποτέλεσμα κάποια στιγμή να φτάνει να έχει διάμετρο μέχρι και ενάμιση μέτρο, δύο μέτρα ύψος και βάρος μέχρι και 40 κιλά.Περίπου σαν δυαρι στον Πειραιά με νοίκι 800 ευρώ και λίγα λέω.
Στα εξωτερικά τοιχώματα της φωλιάς βρίσκουν ασφαλές καταφύγιο και φωλιάζουν μικρότερα εντομοφάγα πουλιά που καθαρίζουν την φωλιά από τα παράσιτα.Παράσιτα ξέρετε. Πως λέμε μεγαλοδημοσιογράφοι; Ε,ναι καταλάβατε
Τη διατροφή των νεοσσών αναλαμβάνουν και οι δύο γονείς. Ο ένας φροντίζει για την εύρεση της τροφής και ο άλλος τους προστατεύει από τον ήλιο, τη βροχή, τον αέρα, ε τα φτερά του.Είναι στοργικοί γονείς και θυσιαζονται για τα παιδια τους όπως ακριβώς ένας βουλευτής για την έδρα του
Η αποξήρανση των υγροτόπων, τα ηλεκτροφόρα καλώδια, η χρήση χημικών λιπασμάτων και ζιζανιοκτόνων και η προσβολή τους από διάφορες ασθένειες έχουν συντελέσει στην μείωση του αριθμού τους,πραγμα αναμενόμενο αφού ήθελαν να ζήσουν κοντά στα δίποδα.Καλύτερα με τις πεθερές τους.
Άλλη διαφορά απο εμας;Όταν οι γονείς μεγαλώσουν χάνουν τα φτερά τους,και γίνονται ασθενέστεροι στο πέταγμα.Τότε τα παιδιά αναλαμβάνουν να τους φροντίζουν,να τους φέρνουν τροφή,να τους ζεσταίνουν και να τους βοηθούν να πετάξουν, αν χρειαστεί.Χωρίς να ζητάνε την κληρονομιά,έτσι;
Να τελειώσουμε με μια ιστορία αγαπης,να μη λειπει το γλυκαναλατο απ' το λελεκισιο θρεντ.Ρωμαίος και Ιουλιέτα, α-λα Κροατικα ή καλύτερα Κλεπετάν και Μαλένα (η φωτο τους αδικεί,τους προσθέτει κιλά , εντάξει; )
Στο Μπρόντσκι Βαρός της Κροατίας λοιπόν έζει Λέλεκας τις ονόματι Κλεπετάν,διαλος τον πατέρα του τι σημαίνει τούτο.Ούτος εγνώρισε την Μαλένα,τσαχπινα και μακροπουπουλάτη και ηνώθησαν με τα δεσμά της γκρίνιας
Είκοσι και κατι έτη πριν, κυνηγός τις, έβγαλε το μακρυ του όπλο,επιασε το μικρο του πουλι και επυροβολησε τη Μαλενα σπαζοντας της τα φτερα.Απο τότε η νόστιμη Λελεκα μας δεν μπορει να πεταξει παρα λιγα μετρα.
Ο γίγαντας ο Κλεπεταν καθε χειμώνα μεταναστεύει στη Ν.Αφρική μαζί με το σμήνος.Η Μαλένα μένει πίσω αφου δεν μπορεί να πετάξει τέτοια απόσταση. Όμως! Ιδου, προμηθευτείτε χαρτομάντιλα,χαρτοπετσετες και καθήστε.
Ο Ρωμαίος μας νωρις την ανοιξη,κανοντας ενα επικο ταξίδι 10000 χλμ επιστρέφει στην καλή του την οποία φροντίζουν οι ένοικοι του σπιτιου στο οποίο βρίσκεται η φωλιά τους όσο αυτός λείπει.
Η επανασύνδεση των εραστών γίνεται κάθε άνοιξη τα τελευταία 20 χρόνια ενω οι κάτοικοι του χωριού έχουν τον δικό τους νταλκα κοιτώντας στον ορίζοντα να δουν τον Οδυσσέα,ωπ, τον Ρωμαίο , δηλαδή τον καπετάν-Κλεπετάν να γυρίζει στην Δουλτσινέα,ωπ, την Ιουλιέτα,δηλαδή την Μαλένα του
Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh.

Enjoying this thread?

Keep Current with Dr. Φελέκι ΜD,CD,DVD,TNT 🗯️

Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

Twitter may remove this content at anytime, convert it as a PDF, save and print for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video

1) Follow Thread Reader App on Twitter so you can easily mention us!

2) Go to a Twitter thread (series of Tweets by the same owner) and mention us with a keyword "unroll" @threadreaderapp unroll

You can practice here first or read more on our help page!

Follow Us on Twitter!

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just three indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3.00/month or $30.00/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!