My Authors
Read all threads
1)Firmalar Neden Yatırım Yapar?

Merhabalar;
Bugün Finansal Yönetim dersi için hazırladığım ödevimi sizler için de özetlemek istedim. Umarım faydalanabileceğiniz bilgiler içeren bir yazı olur.

+
2) Yazımın temel konusu Ağırlıklı Ortalama Sermaye Maliyeti (AOSM) ancak öncelikle bunun nerede kullanıldığından bahsederek başlamak istiyorum. Firmalar, mevcut kapasitesi yetmiyor, daha fazla ürün üretmek istiyor, rekabet avantajı sağlamak istiyorsa Genişleme Yatırımları,

+
3) verimliliği artırmak, teknolojiyi yenilemek istiyorsa Yenileme (Modernizasyon) Yatırımları yapmaktadır. Öyleyse satışları artıran, marjları yükselten bu durum hisseleri yükseltecek? Doğru mudur?

+
4) Uzun vadede genellikle doğrudur. İşte tam burada devreye girer ağırlıklı ortalama sermaye maliyeti. Eğer bu maliyet doğru hesaplanmazsa sizin yatırım yapan şirketiniz elinizde bir bomba olarak da kalabilir.

+
5) Firmalar herhangi bir yatırım kararı almadan önce sermaye bütçelemesi denen bir süreci işletir, yapılacak yatırımın verimli ya da verimsiz olacağını tartışır, gelecek nakit akışlarını hesaplar ve yatırımı kabul eder ya da reddeder.

+
6) Firmanın finans departmanı gelecek riskleri, makro ekonomik gelişmeleri doğru okuyabildiyse bu hesap tutar ve kabul edilen yatırımdan şirketiniz kar eder, sizde ortağı olduğunuz için edilen kardan temettü ve firma değerlenmesinden sermaye kazancı olarak payınızı alırsınız.

+
7) Yatırımın Onayının Temel Kriteri Nedir?

Bir yatırım projesinin kabul edilebilmesinin temel şartı Net Bugünkü Değeri (NBD)’nin pozitif olmasıdır. Bu hesabın içerisine net işletme sermayesi, amortismanlar, vergiler, hurda değerleri gibi çeşitli unsurlar dahil edilir,

+
8) bu yatırımdan ömrü boyunca gelecek Net Nakit Akışları (NNA) hesaplanır ve yatırımın bugünkü maliyetiyle kıyaslanır. Yatırımın NBD’si pozitif ise o yatırım karlı bir yatırımdır.

İşte AOSM burada devreye girmektedir.

+
9) Yatırımlardan beklenen net nakit akışlarının NBD’i hesaplanırken iskonto oranı olarak AOSM kullanılmaktadır. Bu oran firmanın kullanmış olduğu uzun vadeli kaynakların (UVYK+Özkaynak) ortalama maliyetidir.

+
10) Bu oran borçların ve özsermayenin maliyetlerini oranları nispetinde yansıttığından toplam uzun vadeli kaynakları eşit olan iki şirkette bile farklılık gösterebilmektedir.

+
11) Firmalar yatırımdan beklenen NNA'ları sıfıra eşitleyen İç getiri oranı ile iskonto oranı olarak kullanılan AOSM oranının eşitlendiği noktaya kadar karlı yatırım yapmaktadır.

Bu noktanın üstünde gerçekleşen yatırımlar firmalar için karlı bir yatırım olmamaktadır.

Saygılar
12) Yazıda bahsedilen oranlar detaylı hesaplarla bulunabilir ancak yazıdan kendi adıma çıkaracağım sonuç doğru hesaplanmayan yatırımlar şirketlerin felaketleri de olabilir. bunu da göz ardı etmemek lazım.
Belki bu oranın güncel kullanımı hakkında @denizmustafatr hocamın ekleyeceği, ya da bu konuda dikkat etmemizi istediği hususlar bulunmaktadır?

tekrardan saygılar.
Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh.

Enjoying this thread?

Keep Current with E.F.K

Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

Twitter may remove this content at anytime, convert it as a PDF, save and print for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video

1) Follow Thread Reader App on Twitter so you can easily mention us!

2) Go to a Twitter thread (series of Tweets by the same owner) and mention us with a keyword "unroll" @threadreaderapp unroll

You can practice here first or read more on our help page!

Follow Us on Twitter!

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3.00/month or $30.00/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!