My Authors
Read all threads
Yunan Başbakan Miçotakis, 19 Mayıs sözde “Pontus Soykırımı”nı anma günü nedeniyle yayınladığı mesajda, “Pontus Soykırımı’nın uluslararası düzeyde tanınması için mücadele ediyoruz” dedi.

Yıllardır bu konuya vurgu yapıyorum. Hatta ekşisözlükte bu nedenle paranoyak ilan edilmiştim
Bu konuyla ilgili bir de kitap çalışmam var.

ATATÜRK'ÜN TERÖRLE MÜCADELE YÖNTEMİ

1- Pontus Terörü, Yunan bağımsızlık hareketleri doğrultusunda, Megalo İdea’nın bir uzantısı olarak Karadeniz kıyılarında bir Pontus Rum Devleti kurulması amacıyla ortaya çıkmıştır.
2- Mondros Mütarekesinin getirdiği ağır şartlar ve asayişteki bozulmayı fırsat bilip bölgede terör estiren Pontus çeteleri Müslüman köylerini basıp kadın, yaşlı ve çocuk demeden katliam yapmışlardır.
3- Bölgedeki Rumlar da Türkler tarafından baskı ve zulüm gördükleri şeklinde asılsız haberleri yaymışlar, yazdıkları çok sayıda şikayet dilekçesiyle İtilaf devletlerinin bölgeye müdahale etmesini istemişlerdir.
4- Düşman güçlerinin bu olayları bahane ederek bölgeyi işgal etme ihtimaline karşı Osmanlı Hükümeti, Karadeniz bölgesinde Rumlar ve Türkler arasında yaşanan karışıkları incelemek, çeteleri dağıtmak ve asayişi sağlamak üzere Mustafa Kemal Paşa'yı Samsun’a göndermiştir.
5- Mustafa Kemal, Samsun’da yaptığı incelemeler sonucunda; Mondros’tan sonra şımaran Rumların Pontus hükümeti kurulması gibi bir safsata etrafında toplandıklarını, çeteleriyle düzenli bir program altında tamamen siyasi bir hüviyet kazandıklarını görmüştü.
6- Genellikle savunma durumundaki Türk çetelerse Türk köylerini Rum çetelerinin saldırılarına karşı korumak gibi bir amaca hizmet ediyorlardı.
7- Bu izlenimlerini yazdığı bir raporla İstanbul’a bildirmesiyle birlikte, Mustafa Kemal’in Pontus terörüyle olan tavizsiz ve kararlı mücadelesi de başlamış oluyordu.
8- 1919 Mayıs’ında Samsun’da asker terhis edilmiş, Jandarma kuvveti ise yok denecek kadar az kalmıştı. Pontus terörüne karşı Müslüman köylerini korumanın bir yolunu arayan Mustafa Kemal, Rum çetelerine karşı kazandığı başarılarla tanınan Giresunlu Topal Osman Ağa ile görüştü.
9- Bundan sonra beraber çalışacaklarını söyleyerek, İstanbul Hükümeti’nden aksi emir gelse bile Pontus çeteleriyle olan mücadelesine son vermemesini, tam tersine hızlandırmasını istedi.
10- Böylelikle düzenli ordu tekrar oluşturulup Pontusçuların üzerine sevk edilinceye kadar, bölge halkının güvenliğinin sağlanması hedeflenmişti.
11- Topal Osman bölgedeki Türk direnişinin önemli isimlerinden biriydi. Hakkında alınan idam kararı nedeniyle de firari durumdaydı. Samsun’a gönderiliş sebebi Türk direnişini kırmak olan Mustafa Kemal’in, normal şartlarda onu yakalaması ve çetesini ortadan kaldırması gerekiyordu.
12- Mustafa Kemal bunu yapmadığı gibi Topal Osman’la Pontus konusunda işbirliğine gitmiş, Hükümetin verdiği görevin tam tersini uygulamıştı. Bu davranış, onun İstanbul ile bağları tamamen kopardığını ve vatanı kurtarmak için artık bağımsız hareket etmeye başladığını gösteriyordu.
13- Mustafa Kemal’in Pontus terörüyle mücadelesinin bir sonraki aşaması Pontusçulara yapılan silah yardımının kesilmesi ve Rum teröristlerin askeri bir harekatla yok edilmesi şeklinde iki ana unsurdan oluşmaktaydı.
14- Rumların sahil kesiminde bulunmaları, yabancı ülke gemilerinden kolayca silah ve cephane yardımı almalarını sağlıyordu. 1921 yılında TBMM’nin aldığı bir karar doğrultusunda sahilde yaşayan eli silah tutabilecek Rumların iç bölgelere nakledilmesine karar verildi.
15- Bu yapılırken, insan hakları ve hukuka tamamen bağlı kalındı. Yol boyunca Rumların can güvenliklerini teminat altına alındı, para ve mücevherleri eksiksiz teslim edildi. Bazı Rumlar yolculuk esnasında muhafızlardan gördükleri iyi muameleyi anlatan imzalı kağıtlar vermişlerdi.
16- Pontus terörüyle mücadele etmesi için kurulan Merkez Ordusu da, aynı tarihlerde Pontus Tenkil (İmha) Harekatına başlamıştı. Askeri müdahale sonucunda 11.118 Rum çeteci etkisiz hale getirilirken, 1923 yılının ilk aylarında Pontus terörü tamamen kontrol altına alınmış oldu.
17- Tenkil sırasında yaptığı bazı davranışlar nedeniyle şikayet edilen Nurettin Paşa meselesinin TBMM’de gündeme gelmiş olması, olağanüstü savaş şartlarında bile hukukun üstünlüğüne dayalı, eleştirel ve demokratik bir ortamın var olduğunun göstergesiydi.
18- Terörle mücadelede yalnızca askeri müdahalenin yeterli olmayacağını iyi bilen Mustafa Kemal, Pontus meselesinin en önemli kaynağı ve destekçisi olan Fener Rum Patrikhanesi’ni etkisiz hale getirerek meseleyi kökünden halletmeyi amaçlıyordu.
19- İç bölgelerdeki Türk Ortodokslarını da ayaklandırmak isteyen Patrikhane ise, bu amaç doğrultusunda büyük bir eğitim teşkilatı kurmuş, Rum okullarında Türkçe okutulmasını yasaklamış, açılan okullara Megalo İdeacı profesörler yerleştirmişti.
20- Patrikhane’nin Anadolu’nun dört bir yanına gönderdiği tüccarlar, rahipler ve öğretmenler sabırlı ve sistemli bir şekilde faaliyet göstererek buradaki Türk halkını öz benliklerinden uzaklaştırmaya çalışıyorlar, onlara Yunanlı olduklarını telkin ediyorlardı.
21- Fener Rum Patrikhanesi, ancak insanların akıl ve vicdanlarını etkileyerek başarı sağlayabilirdi. Bu etkiyi yok etmeden, hedef seçilen yığınları ondan soyutlamadan Fener’le mücadele de başarı sağlanması mümkün değildi.
22- Bu gerçeğin farkına olan ve Karadeniz’de ki Pontus terörünün bir benzerinin iç bölgelerde çıkmasını istemeyen Mustafa Kemal Paşa, Papa Eftim faktörünü devreye sokarak Türk Ortodokslarını Fener’in siyasi etkisinden uzak tutmaya çalıştı.
23-Kendi nüfuzu altındaki insanlara sürekli Fener’in zararlı faaliyetlerini anlatıp, Müslüman Türklerle aynı soydan geldiklerinin unutulmamasını ve milli mücadelenin mutlaka desteklenmesi gerektiğini telkin eden Papa Eftim, Kayseri’de Bağımsız Türk Ortodoks Patrikhanesi’ni kurdu.
24- Anadolu’daki Ortodoksların Fener’den ayrılıp Türk Ortodoks Patrikhanesi’ne bağlanmalarıyla birlikte, bu yığınlara “Yunanlılık” fikri aşılama projesi suya düşen Fener, Anadolu’daki cemaatini de büsbütün kaybetmiş oluyordu.
25- Mustafa Kemal’in Papa Eftim hamlesiyle birlikte Pontus meselesinin önemli virajlarından birisi başarıyla dönülmüş, terörün iç bölgelere yayılması önlenmiş, Fener’in gücü büyük ölçüde kırılmıştı.
26- Bütün bunlar yapılırken, karşı propaganda faaliyetleri de unutulmamıştı. Türklerin hiçbir şekilde mezalim yapmadığı, aksine Yunan Ordusu ve Pontus gizli derneklerinin yurt içinde katliamlar düzenlediği bir muhtıra ile dünya kamuoyuna duyuruldu.
27- Papa Eftim önderliğindeki Türk Ortodoksları da bu dönemde yayınladıkları “Anadolu’da Ortodoksluk Sadası” gazetesinde Fener’in dünya kamuoyunu yanıltan beyan ve diğer faaliyetlerini tekzip ederek, Patrik Meletyos’un kendilerinin temsilcisi olamayacağını söylüyorlardı.
27- Papa Eftim önderliğindeki Türk Ortodoksları da bu dönemde yayınladıkları “Anadolu’da Ortodoksluk Sadası” gazetesinde Fener’in dünya kamuoyunu yanıltan beyan ve diğer faaliyetlerini tekzip ederek, Patrik Meletyos’un kendilerinin temsilcisi olamayacağını söylüyorlardı.
28- Bunu da yeterli görmeyen Mustafa Kemal, Yunanlıların Kara Kitap’ta anlattıklarına karşı Pontus Meselesi adlı kitabı bastırdı.
29- Lozan Görüşmelerinde Pontus konusundaki Türk tezini delegelere ve bütün dünya kamuoyuna anlatabilmek amacıyla hazırlanan kitap, Hükümetin Pontus çeteleriyle olan mücadelesindeki haklılığını belgelerle ortaya koyuyordu.
30- Pontus terörüyle mücadelenin son adımını Lozan’da Patrikhane ve Mübadele meseleleri oluşturuyordu.
31- Mustafa Kemal, Pontus terörünün kaynağı durumundaki Fener Rum Patrikhanesinin Türkiye sınırları dışına çıkarılmasını istiyordu. Dönemin şartları gereği bu mümkün olmadı ancak Lozan'la birlikte Patrikhane bir Türk kurumu haline getirilerek siyasi yetkileri tamamen kaldırıldı.
32- Yine Lozan Konferansı sırasında Yunanistan ile imzalanan Mübadele sözleşmesi gereği Pontusçu faaliyetleri destekleyen Karadeniz Rumlarının Yunanistan’a gönderilmeleriyle birlikte Pontus meselesi tamamen çözüme kavuşturulmuş oldu.
33- Detaylı bilgi,

👉Atatürk'ün Terörle Mücadele Yöntemi / Pontusçu Rum Çeteler Örneği
👉Türk Papa
👉Topal Osman kitaplarımda.
Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh.

Enjoying this thread?

Keep Current with Ümit Doğan

Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

Twitter may remove this content at anytime, convert it as a PDF, save and print for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video

1) Follow Thread Reader App on Twitter so you can easily mention us!

2) Go to a Twitter thread (series of Tweets by the same owner) and mention us with a keyword "unroll" @threadreaderapp unroll

You can practice here first or read more on our help page!

Follow Us on Twitter!

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3.00/month or $30.00/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!