Antara isu panas yang sering diperkatakan di laman sosial adalah mengenai bil yang meningkat jauh lebih tinggi daripada kebiasaan.
kenapa bil anda mahal daripada biasa?
Jom kita merungkai misteri ini
[Ini adalah thread]
1. Sepanjang tempoh PKP, bil yang anda terima adalah bil anggaran
2. Operasi pembacaan meter dengan penyerahan bil oleh kakitangan TNB dihentikan sementara sewaktu PKP
3. Diaorang baru sambung balik kerja bermula 15 Mei 2020. Itu pun berperingkat
5. Menurut analisa yang dibuat oleh Tenaga Nasional untuk sektor kediaman, terdapat purata peningkatan penggunaan elektrik antara 20% hingga 50%
6. Lebih ramai stay di rumah
8. Ada pengguna akan terima bil anggaran pada bulan Mac, April, Mei dan akan terima bil sebenar pada akhir bulan Mei
10. Bila jarang duduk rumah, Sepatutnya penggunaan makin kurang dan bil makin murah la..
A: Kemungkinan sebenar adalah anggaran yang dibuat terlalu rendah berbanding penggunaan sebenar. Jadi, apabila meter yang sebenar dibaca, bil mencanak naik.
Boleh rujuk dengan suruhanjaya tenaga kalau ada rasa ada penipuan atau something fishy pasal bil anda terima.
Sebelum ini admin pun sama, tak puas hati kenapa bil dekat RM200 tiap bulan padahal tak duduk sangat rumah
Bila masuk bil baru, kena bayar RM14 je
Boleh la belek untuk maklumat lanjut
facebook.com/10000373900640…
Boleh report dekat suruhanjaya tenaga dan paling penting untuk kita adalah jadi pengguna bijak
Kalau ada yang tak kena, kita siasat.
Kalau salah, kita pergi report
[Tamat]
thebudget.my/2020/06/03/bil…