My Authors
Read all threads
Ακολουθεί νήμα για το "Βρωμικο '89", για να θυμουνται οι παλιοι και να μαθαίνουν οι νέοι.

1988, σκανδάλο Κοσκωτά, τραπεζίτης, που ήλθε από το πουθενά για να δημιουργήσει μια μικρή αυτοκρατορία στον τραπεζικό (Τράπεζα Κρήτης), εκδοτικό χώρο κ ποδοσφαιρο (πρ. Ολυμπιακού)
Εναντίον του είχε ασκηθεί ποινική δίωξη για κατάχρηση δισεκατ. δραχμών (19.10.1988) κ όλοι περίμεναν την έκδοσή του στην Ελλάδα από τις ΗΠΑ, όπου είχε διαφύγει και συλληφθεί.
Η κριτική κατά της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ βαρύτατη από τον Τύπο που έκανε λόγο ακόμη κ για δωροδοκία του ΠΘ Παπανδρέου από Κοσκωτά αναφέροντας ότι τα χρηματα μοιραζονταν σε κούτες Πάμπερς.
Κύριος στόχος της αντιπολίτευσης και του Τύπου ήταν ο αντιπρόεδρος κυβέρνησης κ Υπ. Δικαιοσύνης, Κουτσόγιωργας, που κατηγορείτο ότι εμπόδιζε τον έλεγχο της Τρ. Κρήτης.
Εκλογές 18.6.1989 η ΝΔ, επικράτησε του ΠΑΣΟΚ με 5%. Δεν δύναται να σχηματιστεί αυτοδύναμη κυβέρνηση κ Μητσοτάκης, Φλωράκης, Κύρκος αποφάσισαν 1.7.1989 τη δημιουργία κυβέρνησης συνεργασίας ΝΔ Συνασπισμού. ΠΘ ο Τζαννετάκης, στοχος η δρομολόγηση κάθαρσης κ προετοιμασία εκλογών.
7.7.1989 144 βουλευτές ΝΔ κατέθεσαν πρόταση κατά Παπανδρέου κ 5 υπουργών ΠΑΣΟΚ, για παράβαση νόμου περί ευθύνης υπουργών. Δεν άκουσαν τον Κ. Καραμανλή «οι πρωθυπουργοί πηγαίνουν στα σπίτια τους».
Την πρόταση ΝΔ δεν υπέγραψαν αλλά υποστήριξαν στη Βουλή οι βουλευτές Συν. 18.7. η ολομέλεια αποφάσισε παραπομπή των κατηγορουμένων σε 12μελή προανακριτική για να διερευνηθούν ευθύνες στο σκάνδαλο Κοσκωτά. Στη ψηφοφορία 171 βουλευτές υπέρ, 121 κατά, 1 παρών, 3 άκυροι ψήφοι.
23.8. η Βουλή ασχολήθηκε με το σκάνδαλο γιουγκοσλαβ. καλαμποκιού κ παρέπεμψε στο Ειδικό Δικαστήριο τον πρώην υπ. Οικ. ΠΑΣΟΚ Αθανασόπουλο. Η υπόθεση αφορούσε την πώληση από κρατική εταιρεία ITCO σε ΕΟΚ γιουγκοσλαβ. καλαμποκιού ως ελληνικό, προκειμένου να εισπραχτούν επιδοτήσεις.
Η Κομισιόν ανακάλυψε την κομπίνα κ παρέπεμψε τη χώρα μας στο Ευρωδικαστήριο, ζητώντας επιστροφές ύψους 400 εκ. δρχ.
21.9. η Βουλή αποφάσισε παραπομπή Παπανδρέου στο Ειδικό Δικαστήριο για την υπόθεση τηλεφωνικών υποκλοπών. Ο τ. ΠΘ κατηγορήθηκε για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας κατ' εξακολούθηση στην παγίδευση κ παραβίαση των τηλεφωνημάτων κ της προφορικής συνομιλίας.
Για την παραπομπή ψήφισαν 173 ΝΔ κ Συνασπισμού με μυστική ψηφοφορία, ενώ οι βουλευτές ΠΑΣΟΚ είχαν αποχωρήσει. Η παραπομπή του στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο αποφασίστηκε με 169 ψήφους υπέρ, 2 κατά κ 2 λευκά. Μαζί του παραπέμφθηκαν ο πρ. αρχηγός ΕΥΠ Τσίμας κ ο πρ. διοικ.ΟΤΕ Τόμπρας
26.9. δολοφονία από 17Ν βουλευτή ΝΔ Μπακογιάννη. Μέρος του τύπου επιχείρησε να συνδέσει την τρομοκρατική οργάνωση με ΠΑΣΟΚ.
27.9. η Βουλή αποφάσισε να παραπέμψει στο Ειδικό Δικαστήριο για το σκάνδαλο Κοσκωτά Παπανδρέου Κουτσόγιωργα, Πέτσο, Ρουμελιώτη Τσοβόλα.
Παπανδρέου κατηγορήθηκε για το αδίκημα ηθικής αυτουργίας σε απιστία κ παθητικής δωροδοκίας για τη συμμετοχή του στο σκάνδαλο Κοσκωτά. Για το 1ο, 166 βουλευτές ψήφισαν υπέρ κ 121 κατά, ενώ 2ο ψήφισαν 165 υπέρ κ 121 κατά.
Υπερασπιζόμενος τον εαυτό του στη Βουλή ο Ανδρέας Παπανδρέου αποδέχθηκε την πολιτική του ευθύνη για το σκάνδαλο Κοσκωτά, αλλά αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι έφερε ποινικές ευθύνες, χαρακτηρίζοντας τις παραπομπές ως πολιτική δίωξη, με στόχο την πολιτική εξόντωση του ιδίου κ του ΠΑΣΟΚ
Από τους λοιπούς συγκατηγορουμένους, Ρουμελιώτης παραπέμφθηκε για παράβαση άρθρου 2 του Ν.Δ. 802/71, επειδή δεν έλαβε μέτρα ελέγχου της Τρ. Κρήτης. Τελικώς δεν δικάστηκε λόγω μη άρσης της ασυλίας του από το ΕΚ. Τσοβόλας παραπέμφθηκε για απιστία περί την υπηρεσία,
Κουτσόγιωργας για παράβαση του άρθρου 2 του Ν.Δ. 802/71, επειδή δεν έλαβε μέτρα ελέγχου της Τρ. Κρήτης, για υπόθαλψη εγκληματία, για παθητική δωροδοκία κ για αποδοχή προϊόντων εγκλήματος από ιδιοτέλεια κ ο Πέτσος για απιστία περί την υπηρεσία και δωροληψία
11.3.1991 άρχησε η δίκη σκανδάλου Κοσκωτά χωρίς την παρουσία Παπανδρέου που αρνήθηκε να συμμετάσχει στην ακροαματική διαδικασία κ Ρουμελιώτη, που ήταν ευρωβουλευτής. Παροντες μόνο Κουτσόγιωργας, Πέτσος, Τσοβόλας.
Το Ειδικό Δικαστήριο αποτελείτο από 13 αρεοπαγίτες κ προέδρους εφετών υπό προεδρία του Προέδρου Αρείου Πάγου, Β. Κόκκινου. Ρόλο εισαγγελέα έπαιζαν 3 βουλευτές (Κωνσταντόπουλος, Κατσαρός, Κωνσταντινίδης).
Η δίκη μεταδόθηκε απευθείας από την ΕΡΤ και για πρώτη φορά οι Έλληνες είδαν τους ανώτερους δικαστές με την επίσημη στολή τους (τήβεννο, καπελάκι και άσπρο γουνάκι για τον πρόεδρο).
Απρ.1991 πέθανε, έπειτα από εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη μέσα στην αίθουσα δικαστηρίου, ο Κουτσόγιωργας ψελλιζοντας "κυριε προεδρε δεν δυναμαι"
Οι μάρτυρες που κατέθεσαν κατά Παπανδρέου θεωρήθηκαν αναξιόπιστοι καθώς περιέπεσαν σε αντιφάσεις κ δεν προσκόμισαν κάποιο στοιχείο.
Η απόφαση τ Ειδικού Δικαστηρίου εκδόθηκε 16.1.1992. Με ψήφους 7 προς 6, Παπανδρέου κηρύχθηκε αθώος, στον Τσοβόλα επεβλήθη φυλάκιση 2,5 ετών και 3ετή στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων κ στον Πέτσο φυλάκιση 10 μηνών κ 2ετή στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων για μια πολεοδομική παράβαση.
Στις 15.5.1992 με απόφαση της Βουλής ανεστάλη η δίωξη κατά Παπανδρέου για την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών. Στη σχετική ψηφοφορία, από την οποία απουσίαζαν το ΠΑΣΟΚ κ το ΚΚΕ, 117 βουλευτές ψήφισαν υπέρ αναστολής, 24 κατά κ 3 δήλωσαν «παρών».
Το "Βρώμικο '89" τελείωσε στις 17.1.1994, όταν η Βουλή αποφάσισε την άρση των εννόμων συνεπειών της καταδίκης του Αθανασόπουλου για την υπόθεση του γιουγκοσλαβικού καλαμποκιού.
26.11.1993, η Βουλή απένειμε χάρη στον Τσοβόλα.
Συνέπειες στη εκλογική παρουσία των κομμάτων (εκλογές 10.10.93). Το ΠΑΣΟΚ συσπειρώνεται κ ανακάμπτει, ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ διαλύεται κ ο ΣΥΝ μένει εκτός βουλής για 1η φορά.
ΠΑΣΟΚ 46,9% (+8%)
ΝΔ 39,3% (-7,5%)
ΠΟΛΑΝ 4,9% (νεο κομμα)
ΚΚΕ 4,5% (μετα από διάσπαση του ΣΥΝ -6%)
Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh.

Keep Current with Ανατολικος

Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

Twitter may remove this content at anytime, convert it as a PDF, save and print for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video

1) Follow Thread Reader App on Twitter so you can easily mention us!

2) Go to a Twitter thread (series of Tweets by the same owner) and mention us with a keyword "unroll" @threadreaderapp unroll

You can practice here first or read more on our help page!

Follow Us on Twitter!

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3.00/month or $30.00/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!