Wat staat er in het rapport van het maatschappelijk relancecomité over onderwijs?
1. scholen moeten maximaal open blijven, en pas sluiten nà alle andere maatregelen. Bij deeltijdse dagsluiting extra lesuren andere dagen én continuering examinering.
2. snelle (september, idp, ovsg) diagnose van leerverlies en -kloof kwetsbare kinderen. Structurele monitoring leerprestaties en welzijn als input voor datagebaseerde onderwijskwaliteitszorg 3. systematische verankering zomer-, herfst- en kerstscholen 4. Elke kadet een tablet.
Investeringsplan ICT infrastructuur (nu < 1 EUR/kind/jaar) én vaardigheden (leraren én leerlingen) als noodzakelijke voorwaarde voor blended leren. 5. investeringsplan schoolgebouwen (57% van patrimonium is > 50 jaar oud) mét buffercapaciteit
6. loopbaanpact leraren gericht op betere retentie in het beroep, lerarenautonomie, taakgerichtheid lesgever, terugdringen planlast. 7. Een flexibeler, resultaatsgericht HR beleid. 8. Een plan levenslang leren, dat leerplichtonderwijs voorafgaat én volgt.
Met individuele leerportefeuille, duidelijke doelen en speerpunten. Vanuit vraag- en aanbodanalyse. 9. investeringen hoger onderwijs én onderzoek 10. Uitbreiding van het concept warme scholen, met outreach naar kwetsbare kinderen.
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
Vandaag verschenen nieuwe resultaten van de 3jaarlijkse PISA, met 1 jaar (Corona)vertraging. Leerprestaties wiskunde, lezen & wetenschappen worden gemeten bij 15-jarigen (nu 620.000 lln uit 81 landen). Vlaanderen gaat voor de zesde keer op rij sterk achteruit. De daling (1/x)
is nu zelfs 3 keer groter dan de vorige cycli, allicht vooral door Corona. Sedert 2018 is er nu bijna een half jaar (!) leervertraging *bijgekomen*. Dat half jaar komt overeen met wat we zagen in de interdiocesane Coronaanalyses van @DeWitteK. Voor wiskunde zijn we nu 52(!) (2/x)
punten gezakt sedert onze top in 2003. Dat komt overeen met 1.25 schooljaren leren. Een 15-jarige in 2003 kon dus evengoed rekenen als een 16j+3maanden nu. Alleen Ijsland (immense Coronashock) en Finland (bejubeld onderwijswalhalla) zakten in dezelfde periode sterker. Voor (3/x)
Terechte aandacht voor het effectief problematische mentaal welzijn van onze jongeren. Het zal vandaag weer gaan over social media (SM). Wat zeggen studies? 1. Ja, er wordt in grote studies (tot 1 miljoen personen) een verband gevonden tussen welzijn en schermtijd. Mààr dit (1/x)
verband is bv in deze grootste 4 studies altijd heel klein. Max r = .10, wat betekent dat schermtijd slechts 1% verklaart van mentaal welzijn. Dat is (heel) weinig en veel minder dan je zou verwachten 2. Bovendien is het ook zeer moeilijk de oorzakelijkheid van dat (2/x)
verband te bewijzen: is iemand licht meer depressief omdat die op SM zit, of zit iemand meer op SM omdat die depressief is. Of zitten meisjes meer op SM, en zijn meisjes meer depressief, en heb je daarom een verband tss SM en depressie. Daar is dus geen harde evidentie voor (3/x)
De #brooddozen discussie blijft verhit. Werkelijk nièmand is voorstander van hongerige/arme kinderen. Maar net omdat armoedebestrijding moeilijk is, is evidence-based, doordacht en gericht beleid noodzakelijk om de wereld te verbeteren
Een poging om wat rationaliteit #7dag (1/x)
en data bij de emotie te voegen. 1. Als je een probleem wil aanpakken is het belangrijk dat je wéét wélk probleem: hoe groot, wie en waarom. Na maanden debat zijn deze cijfers in Vlaanderen er nièt. Er zijn enkel anekdotes en 'signalen'. We weten niet om hoeveel kinderen (2/x)
gaat en wélke ouders. Daarom liggen enkel ongerichte bazooka maatregelen op tafel. (Gratis) maaltijden voor iederéén. De enige cijfers die er wél zijn tonen dat in Europa het risico op kinderarmoede (gelukkig) 20% groter is dan hier. Dit risico is in Eurostat cijfers niét (3/x)
Vooral in Nederland (na wetsvoorstel Christendemocraten) is er opnieuw discussie over verbod smartphones op school. Wat zegt het onderzoek? 1. Eerst de basics: onze hersenen kunnen niet multitasken (zelfs vrouwen niet). Dus afleiding is meestal nefast. In deze experimentele (1/x)
studie (sciencedirect.com/science/articl…) scoorden studenten bv veel lager op een test als ze tijdens de les push meldingen op de telefoon kregen. 2. Blauw licht van smartphones verstoort dag/nachtritme (via melatonine) en zo ook concentratie. Vermijd gebruik 's avonds en gebruik (2/x)
filter blauw licht in bril/lenzen (goedkoop) 3. Ja, bij extreem gebruik krijg je dezelfde negatieve effecten/processen als bij andere verslavingen (middelen). Regels/afspraken over redelijk gebruik voor kinderen zijn daarom aangewezen. En bij verslaving dalen leerprestaties (3/x)
1. Er bestaat geen (algemeen) 'hoofddoekenverbod' voor (aspirant-)leraren in het onderwijs. 2. (enkel) het gemeenschapsonderwijs heeft een verbod op àlle levensbeschouwelijke tekens. Dit is logisch voor het onderwijs van de staat/gemeenschap in een land met scheiding (1/x)
kerk/staat. Neutraliteit en laïcité dient net pluralisme, diversiteit en godsdienstvrijheid. 3. Bij de grootste speler (katholiek onderwijs vlaanderen), vrij onderwijs, bestaat zélfs dat verbod op levensbeschouwelijke tekens niet. Idem stedelijk onderwijs etc. Bij de grote (2/x)
meerderheid van scholen (> 75%) stelt dit probleem zich dus niet. 4. Scholen hebben wel vrijheid (ook binnen KOV) om via het schoolreglement keuze te maken voor het eigen pedagogisch project. Wie *dit* in vraag stelt, stelt de vrijheid van onderwijs in vraag en dit heeft (3/x)
@VanDammeEDU Ik aanvaard uiteraard dat socialisten voor sterkere overheidssturing zijn dan liberalen. Er is het principiële aspect van individuele verantwoordelijkheid (die ouders voor mij per definitie hebben en aanvaarden voor hun kinderen). Dat is een ideologische voorkeur. Mr zelfs (1/x)
@VanDammeEDU als je vr meer staatssturing bent is er ook de budgettaire overweging. Je kan altijd met nieuwe uitgaven returns creëren (zou er nog aan mankeren), maar bij structurele begrotingstekorten moet je wel bij elke grote nieuwe structurele uitgave afvragen of die het meeste welzijn (2)
@VanDammeEDU oplevert vr dat budget (hier: als je 2 eur/kind/dag rekent 400 miljoen, of 3% van het totale onderwijsbudget), en daar wringt het schoentje, om verschillende redenen: 1. Er valt hier en daar een anekdote over een doos maar niemand toont/heeft cijfers. Over hoeveel kinderen (3)