1. Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen “kişilik hakları ihlali” ile ilgili maddenin, beklendiği üzere daha da sorunlu bir sürümü yeni Yargı Paketi teklifinde yer almış, BTK Başkanının yetkileri de iptal kararından önceki haline döndürülmüş. 👇
2. İnternet Yasasına eklenecek yeni sansür maddeleri hakkındaki değerlendirmelerimi kamuoyu ile paylaşıyorum. Uzun lafın kısası, bu uzun gönderi zincirini okumak istemeyenler için sansür şahane, gerisi bahane.
3. Anayasa Mahkemesi’nin 11.10.2023 tarihli kararıyla, kişilik haklarının korunmasına yönelik 5651 sayılı Kanun’un 9. maddesini tamamen iptal edilmesinin ardından, mevcut boşluğu doldurmak üzere yeni bir düzenlemeye ihtiyaç duyuldu.
1. Dün @engelliweb hesabından yaptığımız paylaşıma açıklık getirmek lazım. Bilal Erdoğan'ın talebiyle 237 haber ve içeriğin İstanbul Anadolu 8. Sulh Ceza Hakimliği tarafından yayından çıkartılmasına karar verildi. Bunlardan 14 tanesi daha önceki @engelliweb duyurularımız.👇
2. Karar, bir sulh ceza hakimliği klasiği niteliğinde. 237 haber ve içerikten hiç birisinden bahsetmeden, genel geçer ifadelerle tüm içerikler bakımından "tahrik edici, kamuoyunda husumet ve kuşku yaratıcı, güveni zedeleyici üslubun kullanıldığı" ifadeler diyor.
3. Dahası, kararda "yararlı ve ilgili olmayan nitelemeler ve yorumlar" yapıldığı belirtiliyor. Sonuç, Bilal Erdoğan hakkında yapılan 237 haber ve paylaşımın hiç birinde "kamu yararı" yokmuş.
Kerem Altıparmak ile birlikte BTK'nın Instagram kararının iptali için Ankara 13. İdare Mahkemesinde, Anayasaya aykırılık iddiasıyla iptal davası açtık. Dosyanın itiraz yoluyla Anayasa Mahkemesine gönderilmesini talep ettik. Her zaman olduğu gibi takipteyiz. @KeremALTIPARMAK
1. Dava dilekçesinde, Instagram’a erişim engelinin ifade özgürlüğünü ciddi şekilde ihlal ettiği ve kullanıcılar üzerinde telafisi imkansız zararlar doğuracağı belirtilmiştir. İvedilikle, davalı idarenin görüşü alınmadan yürütmenin durudurlması kararı verilmesi talep edilmiştir.
2. Daha da önemlisi, kararın dayanağı olan 5651 sayılı Kanun’un 8. maddesinin 4. fıkrasının Anayasa’ya aykırılığı gerekçesiyle itiraz yoluyla Anayasa Mahkemesi’ne başvurulması talep edilmiştir.
1. Devlet büyüklerimiz Instagram'ı sürekli uyarıyor, fakat açık bir hukuka aykırı davranıştan da bahsedemiyor. Dün Bakan Uraloğlu "Instagram’ı katalog suç kapsamında uyardık ancak karşılık bulmadı" demişti. Bakalım neymiş bu "katalog suçlar" ve karşılığı bulunmayan şeyler 👇
2. Öncelikle, bahsi geçen "katalog suçlar" CMK'daki katalog suçlar değil, 5651 sayılı Yasa'nın 8. maddesinde yer alan katalog suçlar. BTK Başkanının da yetkisi zaten bu suçlarla kısıtlı.
3. 10 farklı suç tipini içeren katalog suçlar arasında müstehcenlik, fuhuş, çocukların cinsel istismarı, Atatürk'e hakaret ve MİT Kanunda yer alan bazı suçlar bulunmaktadır. O halde, Instagram bu suçlardan bir veya bir kaç tanesine istinaden uyarıldı ve karşılık alınamadı.
Güne Instagram platformunun erişime engellenmesi ve sansürlenmesiyle başlıyoruz. Gerekçesi milli güvenlik ve kamu düzeninin korunması. / Access to Instagram platform has been blocked from Turkey as of this morning.
Instagram bu sabah saat 03.00 civarı Türkiye’den BTK tarafından bir idari tedbir kararı ile erişime engellendi. Kararı ya Cumhurbaşkanlığı veya bir bakanlık talep etti. BTK, kararını bir sulh ceza hakimliğine onaylatmak zorunda. Takipteyiz.
Instagram'a uygulanan sansür keyfidir, herhangi bir açıklaması veya gerekçesi de asla olamaz. Hiç bir hakim de böyle bir talebi onaylamamalıdır.
1. Deprem sonrası sosyal medya platformlarına uygulanan "bant daraltması" ile ilgili BTK'ya karşı açtığım bilgi edinme hakkı davası sonuçlandı. 👇
2. 6.02.2023 depreminin hemen sonrasında, Twitter platformu, arama kurtarma & yardım faaliyetlerinde etkin bir biçimde kullanılırken, BTK tarafından 08.02.2023 tarihinde bant daraltma uygulamasına gidilmiştir. Hatırlanacağı üzere, bu uygulama yaklaşık 10 saat sürmüştür.
3. Bu olayın hemen arkasından, bant daraltma uygulaması ile ilgili BTK’ya bilgi edinme hakkı başvurusunda bulunmuş ve Kuruma 5 tane soru sormuştum.