Com haureu vist, es tracta del fulletó promocional del programa d’intercanvi juvenil Figueres-Berlín-Neukölln, que se celebrava anualment:
L'intercanvi va iniciar-se l’any 1980 arran d’un fet casual: Vicenç Cànovas, llavors tècnic de Joventut de Figueres, va conèixer a la platja a un jubilat alemany. Va resultar ser ni més ni menys que l’antic tècnic de Joventut de l’Ajuntament de Berlín Oest. I va començar tot...
Durant nou anys, diverses generacions de joves figuerencs van viatjar a la RFA, al barri berlinès de Neukölln, així com berlinesos van venir a l’Empordà. Els fulletons que s’editaven des de Figueres eren bastant senzillots (esquerra) i no tant els que es feien a Berlín (dreta)...
...fins que arriba el magnífic Fuck Figueres. No està datat, però amb tota seguretat es tracta d’una publicació de 1990. El mur havia caigut l’any anterior i el retall del tríptic remet indiscutiblement a aquest episodi
Curiosament, l’intercanvi de 1990 no va tenir lloc. Acabava d’esclatar la Guerra del Golf i es va acordar la suspensió del viatge. Podríem dir que el tríptic de Fuck Figueres promociona una activitat que no va arribar a existir?
El grafiti Fuck Figueres sobre el Mur de Berlín va ser pintat l’any 1986 per tres figuerencs participants de l’intercanvi. No va ser l’únic que van fer. De fet n’hi va haver un que va ser molt més conegut i celebrat: el cinematogràfic “17600 Figueres”
Pels que no el coneixíeu, va passar a la posteritat per haver aparegut a una de les escenes de “El Cielo sobre Berlín” de Wim Wenders. Aquest fotograma és una joia que hauria de ser el salvapantalles de tot figuerenc freak:
Pel que fa al Fuck Figueres, un dels seus autors em va dir amb falsa modèstia que “no sabíem ni què volia dir fuck, quedava guay i ja està”. Segur..? Hem de pensar que som a l’any 1986. Llavors, a Figueres es percebia un replegament conservador...
...que tenia els seus ecos en els aspectes culturals i en les polítiques de joventut. Són els anys on començava el desencís amb la ciutat per part de les generacions joves, que es sentien asfixiades. Fa uns mesos en parlava, centrant-me en el Carnestoltes:
També són els anys on sorgeix una generació que provarà de combatre la ciutat grisa i els seus símbols: Vayredes, Roures, Bartolís... inclús un Dalí que havia passat, del menyspreu i la indiferència, a la divinització en comprovar-se el rèdit econòmic que oferia al municipi:
Les fotos són de fanzines del moment, en concret el Pus de Iaia i l’Empordà Funeral. Empordà Funeral parodiava el magazín Empordà Federal, una publicació dels vuitanta, que alhora emulava un diari de local de la Segona República (perquè us feu una idea del marc cultural imperant)
És en aquest context on apareix un Fuck Figueres que em sembla gens innocent. Ah! Que els primers intercanvis també tenien les seves pròpies publicacions. Només poso les portades, ja que a l’interior només hi trobem textos moralistes destinats als joves participants:
Ja acabo... perquè ningú m’ha sapigut dir d’on surt la iniciativa de fer el tríptic de Fuck Figueres, ni el dissenyador... Podria gratar més, però m’he cansat. També em dirien que “no sabíem ni què volia dir fuck, quedava guay i ja està”? Qui sap...
Però voldria posar un bonus. Vosaltres poseu la música (jo he triat Siniestro Total, que era justament el que deia el tercer grafiti del Mur, que va passar sense pena ni gloria) i, tal com es diu a la paret, fem-ho “in colour”:
I fins aquí!
Das ist das Ende!
I #FuckFigueres
Ara i sempre!
Aquest fil ha estat possible gràcies a l’ajuda d’en Vicenç Cànovas, en @JordiMitja , en Sebastià Roig i en @Pujol_Carles !! ❤️
Fe de rates 🐀:
La campanya de publicitat "Fuck Figueres" correspon definitivament a l'intercanvi de l'any 1991! I va deixar un petit rastre a l'hemeroteca que ja posa de manifest els conflictes del jovent amb l'Ajuntament...
...així com l'actitud naïf -per dir-ho d'una manera fina- de la regidoria de l'època. Vaja, que realment els va semblar que "Fuck" quedava de guais. I ja ho deixo aquí!
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
Tal dia com avui de 1749 va tenir lloc la Gran Batuda, Gran Redada o Presó General contra els gitanos a Espanya. Un episodi gairebé desconegut per a la majoria, poc estudiat, gens ensenyat. I, gràcies a noves investigacions, ja podem saber quin impacte va tenir a #Figueres
Aquests dies hi haurà mil articles i fils molt interessants on s’hi expliqui què va ser la Gran Batuda. Va consistir en l’empresonament sorpressiu de tots els gitanos del regne amb l’objectiu del seu extermini durant el regnat de Ferran VI.
Un genocidi planificat i sistematitzat des dels preceptes il·lustrats que, justificant l’eliminació de la diferència, tenia com a objectiu acabar amb la presència gitana al regne d’Espanya.
Sabeu a quin lloc de #Figueres es troba aquesta pintura?
Enmig del merder del #covid19, aprofito per obrir un petit fil d’històries i llegendes sobre la Pesta, Sant Roc, els Caputxins i Figueres👇👇👇
Ens remuntem al segle XVI. La Pesta –l'anomenàvem la Glànola- estava causant estralls sobre la comarca i delmant la seva població. El brot més violent va ser el de 1348, que els figuerencs el van anomenar popularment Mal Any Primer.
Per calendaris, sempre amb el figuerenc.
La por a la glànola va provocar grans mostres de devoció religiosa, motiu pel qual es van bastir algunes esglésies noves durant els anys següents a la comarca:
L'altre dia el company @fcampistol se m'avançava tirant un bon fil sobre el Carnestoltes de #Figueres del XIX però... anem una mica més enllà?
Aquí va una “història altra" sobre els carnavals figuerencs, disposicions, prohibicions i, sobretot, les seves resistències.
La notícia anterior és de 1997, quan l’Ajuntament feia oficial la suspensió temporal de la Rua Nocturna del carnaval figuerenc. Feia anys que es parlava de deslluïment a causa de les batalles d’esprais i d’escumes entre comparses:
Però per entendre el Carnestoltes de #Figueres cal anar indubtablement cap al XIX. Les cròniques parlen d’una celebració bestial a la qual la ciutat es llançava amb fúria i passió. Ho resumeix en Ferran al seu fil:
Algun expert en cabarets i similars a la sala? 💃 Segons wikipedia, els primers cabarets de l’estat van ser Els Quatre Gats (1897) i El Molino (1899) de Barcelona. Obro fil per parlar de la curiosa història de l’Entrebanch de #figueres : ⬇️⬇️⬇️
L’Entrebanch va obrir les seves portes l’any 1885 al carrer Muralla, cantonada amb Barceloneta. L’edifici havia estat seu del Casino Menestral. Probablement va ser el primer cabaret que es va obrir a tota Espanya.
Era un local distribuït en dues sales, una destinada a cafè i l'altre a teatre, on també actuaven artistes de varietats i s'hi oferien concerts. Fins i tot tenia un teatre d'autòmats instal·lat de manera permanent.
📕Heu llegit la novel·la Revolta, de Josep Pous i Pagès? M’agradaria
compartir algunes curiositats sobre els mistaires de #figueres en un fil:
Revolta és una de les primeres novel·les de l’escriptor modernista. Va ser escrita el 1905 i publicada l’any següent a Barcelona. Fins i tot va ser traduïda a l’alemany sota el títol “Gori der Rebell” el 1910. Fa poc, Adesaira la va reeditar.
Pels qui no l’hagin llegida, s’hi explica la història d’en Gori el Mistaire, un fabricant de mistos de Figueres que es nega a acceptar el monopoli de l’estat sobre el fòsfor i acaba perseguit per la llei.