1) #CCOLA cok ilginc bir sirket. Dunyanin belli ulkelerinde kar eden cogunda zarar eden. Dunyanin her tarafina en fazla ticareti yapilan cok gelismis bir dagitim agi olan, kullanicisini esir almis (user captivity) bir sirket.
2) Kullanicisini esir almis demek: diyelimki Meksika ya ziyarete gittiniz ve Meksika restoraninda yemek yiyeceksiniz. Garson size Meksika Birasi Meksika Kahvesi ikram etse denersiniz. Ama Meksika yerel kolasi ikram etse bunu denemek isteyen insan sayisi hic ya da cok azdir
3) O yuzden Budwiser, Heineken gibi alkollu olsun, Starbucks gibi alkolsuz iceceklerde olmayan bir ozelligi vardir. En yakin rakibi Pepsi bile DNA olarak %95 ayni olsa da Coca Cola bu ozelligi ile kullanicilari esir almistir.
4) Diger yandan Coca Cola yi pazarlama tarafinda da cok basarili buluyorum. Paylastigim reklamlardaki strateji dikkatinizi cekti mi? Guzel kadina Coca Cola uzatan gorunmeyen, belli olmayan erkek. Urunu insanlarin bilincaltina yerlestirmek icin tasarlinmis mukemmel bir strateji...
5) Ekonominin ve nufusun artmasi Coca Cola'nin isine geliyor ve yayildikca tuketimi artiyor. Bitince yeniden aliyorsunuz, tek seferlik kullanimda degil. Dusunsenize tek bir kutu Coca Cola ya zam yapsa... Sizce boyle baska bir urun var mi ? Bosuna Buffett'in favorisi degil...
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
2022 ye baktığımda bu seneyi -%4.97 zararla kapadım. 2022 ye başladığım yerden çok uzakta değilim. Bu seneyle birlikte 4 sene üstüste S&P 500 den daha iyi getiri sağlamış oldum. Bu da, dolar bazında senelik %20.38 lik getiriye tekabül ediyor.
Bu sene yaptığım önemli portföy hareketinde bulunmadım. Portföyümdeki teknoloji şirketlerini ağırlığını arttırmak istedim.
Portföyümün;
%5.8'i Microsoft oldu.
%6.6 lık kısmı Toro Company aldı
Otis ve Baba hisselerimi geçen hafta sattım. Bu hisseleri Google ile değiştirdim
$GOOGL şu an portföyde %5.2 lik bir kısmı kaplıyor.
Otis hisselerini karla kapatırken Baba pozisyonumda %33 civarında zararım oldu. Bu iki pozisyonu kapatmamın iki sebebi var birincisi vergi avantajı ikincisi Google'ın fırsat maaliyetinin daha yüksek gözükmesi.
Yani insan aklında mutluluk "görecelidir". Mutlak değil. Daha da açarsak, "hedonic adaptation" dediğimiz kavramla hayatta istediğimiz şeyler ancak daha fazlasını isteyene kadar arzularız ve sahip olduklarımız normal gelmeye başlar. Sonuçta elde edilen mutluluk ise geçicidir.
Örnek verecek olursak; hayatında x kadar şeyin mutlu olmak için yeterli olacağına inanan kişi, x'i elde edip kendini bu sefer 2x kadar sahip olanlarla karşılaştırır. 2x e ulaşınca bu sefer 3x le karşılaştırır...
Hatta geleneksel değerlere önem veren kadınlarla evlilik daha da artıyor. Özellikle Asyalı kadınlarla evlenen beyaz erkeklerde artış gozlemleniyor.
İşin sebep kısmı ilgimi çektiği kadar sonuç kısmıda önemli çünkü bu kadınlar ekonomiyi yönlendiren kesim olacak. Yani ekonomiyi yönlendiren kesim haline gelmeey başlayacaklar.
Buffett'ın cevabı: En iyi işletmeler, yeniden yatırım yapmadan kazançlarını sürdürebilen işletmelerdir, en kötü olanlarda, nakit yakan bir işletmeye para dökmeye devam etmeniz gerekir.
En iyi iş şehirdeki en iyi cerrah olmaktır. Herhangi bir yeniden yatırım yapmak zorunda değilsinizdir - yatırımınız ilk aldığınız eğitimdir. Cerrah, enflasyondan bağımsız olarak kazanç gücünü koruyacaktır.
Fiyatlama gücüne sahip işletmeleri satın almayı seviyoruz. Örneğin, See's'i 25 milyon dolara satın aldığımızda kendime, "Fiyatları pound başına 10 sent artırsaydık, satışlar uçurumdan düşer miydi?" diye sordum. Cevap açıkçası hayırdı.
Gerçekten benimde çok keyif aldığım güzle bir sohbet oldu aç karnına üç saat kaldım açıkçası :) Konuşmaların ana teması olarak aklımda kalan piyasaların pahalı olup olmadığıydı... Bunun için bir kaç veri paylaşarak zihinleri tazelemek isterim... İlki gelecekte şirketlerin karları
artacak mı? Bu konuda büyük teknoloji şirketleri için aslında hala potansiyelin oldukça yüksek olduğunu düşünüyorum. Faizlerin hisse senedi getirileri üstünde yer çekimi etkisini düşündüğümüzde, ve tahvillerin negatif getirilerini göz önüne aldığımızda...
yatırımcıların büyük çoğunluğunun bence hisse senetlerine yönelmesine şaşmamak gerek. Hatta büyük bir kısmı kripto gibi taraflara yönelmekte. Hatta daha uçuğu metaverse üzerinde property (arsa veya menkul) satın almakta. Tabi ben bunun mantıklı olduğunu söylemiyorum.
Bugün size İngiltere'nin Warren Buffett'ı olarak bilinen Terry (Terrence) Smith'den bahsedeyim. 1953 yılında doğan Smith daha önce Tullet Prebon ve Collins Stewar firmalarında üst yönetimde bulundu. Şu an 2010 yılında kurduğu Fundsmith yatırım yönetim şirketinin başında bulunuyor
Fundsmith; uzun vadeli, al ve tut yatırım felsefesi ile rekabet avantajları bulunan, defansif şirketlerin hisse senetlerini alarak yatırım yapıyor. Bu sebeple Warren Buffett'a benzetilmesine pek şaşmamak gerek. Fon kuruldugu günden itibaren S&P 500'ün üstünde getiri elde etti.
Fundsmith, yüksek sermaye getirisi olan, sık sık tüketiciler tarafından kullanılan (ki böylece kullanıcı alışkanlığı oluşturan) temel tüketici ürünleri, sağlık ürünleri gibi şirketlere yatırım yapar. Yeni gelişen teknoloji, havayolları gibi şirketlerden kaçınır.