Xander Koolman Profile picture
Sep 13, 2020 19 tweets 4 min read Read on X
1/ Er is veel weerstand tegen het 'moonshot plan' van Johnson om massaal te testen, niet altijd op basis van argumenten, dus die probeer ik zelf te verzinnen. Een draadje.
2/ Wanneer we de sneltesten vergelijken met de PCR-test dan zijn ze vaker fout-negatief en fout-positief: het zijn slechtere testen. Heb je zekerheid op individueel niveau nodig (diagnostische test), dan beter niet gebruiken.
3/ De sneltesten kunnen echter ingezet worden voor een ander doel. Ze zijn goedkoper, gemakkelijker, sneller en op zeer grote schaal te produceren. Kortom, ze zijn bruikbaar om te screenen, ipv te diagnosticeren.
4/ En screenen kan cruciaal zijn wanneer we met testen traceren isoleren niet meer in staat zijn om het virus te vinden. Denk aan de groep 10-19 jarigen waarbij 79% bij besmetting geen klinische symptomen ontwikkeld. nature.com/articles/s4159…
5/ Maar waarbij zij wel anderen kunnen besmetten.
6/ En de basis kunnen vormen voor nieuwe vrijwel oncontroleerbare uitbraken zoals in Australië en Israël eurosurveillance.org/content/10.280…
7/ Screenen van asymptomatische, pre-symptomatische en atypisch symptomatische geïnfecteerden kan daarom een essentieel instrument zijn om een anders 'onbeheersbare' uitbraak te in te dammen.
8/ Onbeheersbaar? Maar we kunnen toch altijd in een (lokale) lockdown? Klopt, en dat is dan ook gelijk het alternatief. Vergelijk massaal gebruik van sneltesten niet met de huidige PCR-testen, maar met een lockdown, of met het laten rondgaan van het virus.
9/ Hoe zit het dan met die fout-negatieven? Stel je mist 40% van de mensen met een besmetting doordat ze nog aan het 'incuberen' zij of door gebrek aan sensitiviteit?
10. Mensen die net besmet zijn waardoor het virus niet detecteerbaar is, die kunnen we identificeren door de test over een paar dagen te herhalen.
11/ Gebrek aan sensitiviteit kan impliceren dat je niet op basis van deze uitslag weer met kwetsbare ouderen mag werken, maar een reductie van 60% van de besmettingen is wel genoeg om de R onder de 1 te houden, en de besmettingen afnemen.
12/ Wat doen we met de fout-positieven? Stel dat de test 99% specifiek is en 1% onterecht aanwijst als ziek, en dat 1% is daadwerkelijk besmet, dan is ongeveer de helft van de 'positieven' fout-positief. Die zou zich dan toch onterecht moeten isoleren?
13/ Dat is vervelend, en te beperken door positieve gevallen te laten hertesten mbv PCR-test (aannemende dat daar t.z.t. capaciteit voor is), door sneltesten met name te gebruiken in populaties met hoge verspreiding. Daarnaast is dit nog altijd veel beter dan een lockdown.
14/ Wel verwacht ik weerstand onder kleine ondernemers, ZZP-ers etc. die moeite hebben om de kosten van zelf-isollatie op te brengen. Het is onredelijk dat zij die kosten moeten dragen voor de greater good of all. Daarom vergoeden zoals bij zwangerschap: uwv.nl/particulieren/…
15/ Misschien hebben ook niet alle burgers zin om mee te werken. Je doet dit meer voor de samenleving van voor jezelf (je krijgt immers geen zekerheid). Mocht dat weerstand opleveren, dan kunnen o.a. onderwijsinstellingen en werkgevers helpen bij de motivatie.
16/ Gebruiken dan die sneltesten? Helaas ze zijn er nog in ontwikkeling en we kennen de kwaliteit niet. We weten dat ze er aan komen, en welke eigenschappen ze waarschijnlijk hebben. Als we hier geen visie op ontwikkelen dan gaan kostbare maanden verloren.
17/ Beste @MinPres: dit is een uitstekend moment om naar de oogarts te gaan.
18/ Kortom: zie massaal testen als screenings-test, niet als diagnostische test. Vergelijk het niet met het huidige gebruik PCR, maar wel met een (lokale) lockdown of het laten rondgaan van het virus. Het is vooral aantrekkelijk in groepen met hoge asymptomatische verspreiding.
PS1. Hier draadje met link naar idee, en link naar eerder draadje met krantenartikelen etc. over het idee.

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Xander Koolman

Xander Koolman Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @XanderKoolman

Aug 22, 2023
1/19 Tips bij het schrijven/beoordelen van de zorgparagraaf van verkiezingsprogramma's, een draadje.

Ik sta op het punt conceptprogramma's van feedback te voorzien. Hier mijn algemene visie vooraf.
1. Bepaal het doel van het programma: wil je met goede voorstellen de zorg verbeteren of toch vooral stemmen winnen?

Combineren vereist dat je de oorzaken van problemen kent, en daar de kiezer van kunt overtuigen. Succeskans is klein, maar hangt af van lijstrekker en doelgroep.
2. Kies of je het programma laat doorrekenen door het CPB (wekt vertrouwen gematigde kiezer/coalitiepartijen)

Zo ja, maak dan een simpele keuze uit het menu van beleidsopties dat het ministerie van financiën heeft aangeboden:
Read 39 tweets
Aug 11, 2023
1/10 Tijd voor een nieuw draadje over private equity in de huisartsenzorg, en meer concreet Co-Med.

Deze draad is gebaseerd op de uitspraak van de voorzieningenrechter die Co-Med won en IGJ verloor, maar veel interessante informatie bevat.

Vorige draad 👇
2/10 Co-Med deed een beroep op het bestuursprocesrecht en vroeg de voorzieningenrechter om een aanwijzing van IGJ (op basis Wkkgz 27:1) te schorsen.



De beslissing interesseert mij minder dan de onderbouwing, waarmee een aantal zaken openbaar werden.uitspraken.rechtspraak.nl/#!/details?id=…
3/10 IGJ neemt in sept 2021 contact op met Co-Med na klachten over bereikbaarheid bij meerdere praktijken. Die klachten houden aan en daar komen klachten over beschikbaarheid bij, waarna het toezicht van feb 2023 wordt geïntensiveerd. Image
Read 16 tweets
May 1, 2023
1/13 Vandaag vrije dag besteed aan zorg aanvragen voor vastgelopen gezin. Hieronder mijn ervaringen.
2/ Vrije dag? Ja, buiten kantooruren kon ik niemand bereiken.

Dat is vandaag wel gelukt, ook al was de zorg in natura aanbieder slecht bereikbaar ivm vakantie.
3/ Waar gaat het over?

Buitenlands gezin, met beperkte beheersing taal/NL-cultuur, 4 kinderen waarvan 2 met multiproblematiek en beiden hebben inmiddels (om verschillende redenen) toegekende zware indicaties (VG6 van het CIZ). Image
Read 13 tweets
Apr 29, 2023
De snelheid waarmee generative AI zich heeft ontwikkeld en in staat werd om fotorealistische beelden te maken is indrukwekkend.

Hier enkele voorbeelden en toepassingen.

Eerst zelfde prompt, vorig jaar en dit jaar. ImageImage
Niet zolang geleden maakten velen met mij nog vooral grappen over GAI beelden van bijvoorbeeld handen, maar Midjourney (hierboven) maakt nog maar weinig fouten. Image
Nu kunnen we Midjourney vragen om docenten per vakgebied uit te beelden, en voila: een herkenbaar beeld van de gemiddelde Amerikaanse docent biologie/economie/etc.

Read 4 tweets
Jan 14, 2023
1/9 Kabinet hakt eigen risico op in stukken.

Dit verzacht vele problemen.

nos.nl/l/2459745
2/9 Het eigen risico (ER) wordt nu een 'eigen bijdrage' per behandeling met een maximum per jaar.

Daarmee krijgt de eigen betaling niet alleen de functie om collectieve lasten te verlagen (ten koste van hogere private lasten patiënten) maar wordt het gedragseffect nu ook erkend.
3/9 Het 'remeffect' op de eerste behandeling (praktisch: het eerste ziekenhuisbezoek) wordt minder hard, omdat de eigen bijdrage voor het eerste gebruik daalt.

Het remeffect houdt wel langer aan (ook voor volgende behandelingen): langere remweg.
Read 12 tweets
Jan 10, 2023
1/9 Huisarts Rob stelt hier dat het zorgstelsel de toegang tot zorg hindert. Als je dat denkt dan snap ik dat je het stelsel haat.

Hieronder beknopte uitleg waarom toegankelijkheid het primaire doel is van ons zorgstelsel.
2/9 Het zorgstelsel dient het burgerperspectief (nee, niet het patiëntperspectief) en daarmee:
1. kwaliteit
2. betaalbaarheid
3. toegankelijkheid
(de publieke stelseldoelen)
3/9 Kwaliteit is voor een groot deel belegd bij de hulpverlener, die (samen met de patiënt) vaak ook het beste weet wat in een specifieke situatie nodig is.

Beleid op kwaliteit is daarom 'light' maar soms nodig om patiëntveiligheid te garanderen.
Read 9 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Don't want to be a Premium member but still want to support us?

Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal

Or Donate anonymously using crypto!

Ethereum

0xfe58350B80634f60Fa6Dc149a72b4DFbc17D341E copy

Bitcoin

3ATGMxNzCUFzxpMCHL5sWSt4DVtS8UqXpi copy

Thank you for your support!

Follow Us!

:(