Mårten Schultz Profile picture
Sep 14, 2020 15 tweets 2 min read Read on X
Många bra synpunkter här! "A lockdown is an extreme policy measure and its consequences will not become apparent for some time"
Det här är ett starkare påstående än jag skulle använt: "I consider the lockdown reflex as currently the biggest threat to western capitalist democracies" men det finns en viktig poäng i resonemanget.
De frihetsinskränkningar som gjorts i stora delar av världen under coronapandemin är mer omfattande än något världen har upplevt i fredstid.
Det betyder inte att det är eller har varit fel att vidta dessa åtgärder. Jag säger inte att karantänbesluten, reseförbuden eller stängningar av olika verksamheter har varit dåliga beslut. Eller de lockdown-beslut som fattats i andra länder.
Jag har ingen aning och det har väl ingen annan heller än. Det är dessutom en väldigt komplex sak att utvärdera.
Hur väger vi ett konstaterat dödsfall efter smittspridning på, säg, ett fartyg mot risker för förkortade liv pga ekonomisk kris i ett låglöneyrke till följd av åtgärder mot smittspridning?
Vad vi däremot kommer att behöva diskutera i framtiden är hur lättvindigt många i den offentliga diskussionen tagit på dessa frihetsinskränkningar.
Det har varit förbluffande att så många som vanligtvis antas stå för frihetliga perspektiv till synes utan betänkligheter förordat extrema inskränkningar i rörelsefriheten, mötesfriheten och yttrandefriheten.
För det är just det som det handlat om. Extrema inskränkningar. Möjligen berättigade, eftersom covid-19 är en extrem folkhälsokris, men icke desto mindre är åtgärderna också extrema. Och när man slutar att se det har man svag förankring i demokratiska fri- och rättigheter.
Men systemet stod pall.
Det har varit förvånande att se hur den svenska juridiska strukturen har visat sig bättre än de flesta länder på att försvara dessa grundläggande demokratiska värden.
Vem hade trott att den ständigt bespottade regeringsformen skulle visa sig vara en av världens starkaste rättighetslagstiftningar i denna tid av kris?
Vem hade trott att en svensk myndighet med huvuduppgift att skydda människors hälsa skulle utgöra en motkraft när alla skrek sig hesa för skolstängningar och internering av sjuka?
Det betyder inte att Sverige har gjort mer rätt än andra länder och det betyder inte att svenska beslutsfattare alltid har fattat rätt beslut.
Det jag säger är att den svenska grundlagen i kombination med vår tradition av starka myndigheter har visat sig erbjuda ett unikt skydd för demokratiska fri- och rättigheter när det behövdes som allra mest.

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Mårten Schultz

Mårten Schultz Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @martenschultz

Dec 5, 2023
Jag har fått en massa medieförfrågningar med anledning av dagens dom i PFAS-målet, men avstått eftersom jag varit anlitad av de som förgiftats.
Det här är ett speciellt mål. Jag anlitas ganska ofta som rättssakkunnig i framför allt tvister. När jag skrivit mitt yttrande brukar jag sällan "känna" så mycket för saken. Jag uttalar mig principiellt i en fråga och sedan släpper jag den.
Det här målet har varit speciellt, eftersom jag har följt det litet i snart tio år och tagit del av många intervjuer med medlemmar i PFAS-föreningen och blivit tagen av hur detta påverkat på ett mänskligt plan.
Read 21 tweets
Aug 27, 2023
Det pågår just nu en kampanj mot vår svenska yttrandefrihetstradtion. Då menar jag inte den kampanj som sker från islamister som hatar koranbränningarna i första hand utan från människor som säger att jag är en varm vän av vår tradition av yttrandefrihet men.
Det finns olika uttryck för detta hot mot yttrandefriheten. Det finns de som argumenterar för att fler yttranden ska ses som ordningsstörningar, vilket regeringen är inne på. Det är en inskränkning men enligt min egen mening kanske acceptabel.
Andra vill införa nya stycken i hets-paragrafen eller införa blasfemilagar igen.
Read 11 tweets
Jul 19, 2023
Okej så jag såg Gunnar Strömmers presskonferens idag om en nystart i kriminalpolitiken. Det handlade om strängare straff, fokus på vissa särskilda brott som vapenbrott och s.k osjälvständiga brottsformer (försök)
Men det fanns något annat i justitieministerns programförklaring - för jag tror att det är så man ska se det, som en programförklaring - nämligen en fundamental ideologisk omorientering av straffrätten som disciplin.
På ett högt plan kan kanske denna omorientering beskrivas som ett skifte från utilitarism till deontologisk etik. Straffrätten skrivs om i grunden.
Read 10 tweets
Mar 19, 2023
I förra veckan kom en tingsrättsdom om statens ansvar för journalisters privatlivsintrång vid journalistik med t.ex. dolda kameror. Det har diskuterats en del men mycket av diskussionen har blivit missriktad. Även @medierna hamnade snett, enligt min mening. Därför en tråd.
Jag börjar med att säga vad fallet handlar om och inte handlar om. Därefter tar jag upp varför jag tycker Medierna hamnade snett. Slutligen, enbart för de verkligt intresserade, utvecklar jag den juridiska bakgrunden.
Fallet handlar om en dokumentär som har gått på SVT. De som gjort dokumentären har wallraffat och använt dold kamera, ljugit om avsikter (som jag förstår det - och jag anser inte att det behöver. vara dåligt).
Read 24 tweets
Mar 14, 2023
När någon anklagats för ett brott är statens inställning självklar i en modern demokrati. Staten ska utgå från att personen är oskyldig tills hon med tillräckligt stark bevisning dömts. Men hur bör man som privatperson förhålla sig? Vad är en god moraliskt ståndpunkt?
Det här är moralfilosofiska frågor som inte rör sig i de tillrättalagda tankeexperiment där det finns en sanning att förhålla sig till, typ trolleyproblems. Det handlar om sannolikheter. En anklagelse kan vara sann, och den kan vara falsk men det går inte att säga med säkerhet.
Så här tänker jag. Är den som anklagar någon annan för ett brott en närstående så väger ofta lojalitet tyngst, så länge det inte blir absurt. Om min syster anklagar någon för misshandel så är det min plikt att stå upp för min syster om jag inte är helt säker på att hon har fel.
Read 11 tweets
Dec 27, 2022
Jag har tänkt mycket på det här det senaste dygnet.
När man läser kommentarerna under Kims inlägg så ser man hur många gläds åt gängmedlemmens död. Hans död gör dem gladare, lyckligare.
Det gör mig bedrövad. Det gör mig bedrövad åt att någon blir glad åt en annan människas frånfälle men det gör mig mer bedrövad av att leva i ett samhälle där det normaliserats att i offentligheten uttrycka denna glädje.
Read 16 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Don't want to be a Premium member but still want to support us?

Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal

Or Donate anonymously using crypto!

Ethereum

0xfe58350B80634f60Fa6Dc149a72b4DFbc17D341E copy

Bitcoin

3ATGMxNzCUFzxpMCHL5sWSt4DVtS8UqXpi copy

Thank you for your support!

Follow Us!

:(