Työ- ja elinkeinoministeriön Twitter-tilin mielestä #kaivoslaki - hankkeen epäkohdista ääneen puhuminen "rapauttaa uskoa yhteisten asioiden hoitoa kohtaan". Tämä on kohtuullisen kova syytös, joten katsotaanpa millaiset asiat ilmeisesti EIVÄT rapauta tätä uskoa. (KETJU)
.@TEM_uutiset mielestä uskoa yhteisten asioiden hoitoon ei nähtävästi rapauta, että edellistä, sudeksi osoittautunutta kaivoslain uudistusta valmistellut sai mukavan työn ... kaivosteollisuudessa.

(Voisi olla mallisuoritus rakenteellisesta korruptiosta.)

.@TEM_uutiset mielestä uskoa yhteisten asioiden hoitoon ei nähtävästi rapauta, kun ylin valvoja sanoi olevansa valvottavien kanssa "kuin yhtä suurta perhettä." Ehkä he eivät oikeasti ymmärrä, mikä tässä voisi olla ongelma. #kaivoslaki

.@TEM_uutiset mielestä uskoa yhteisten asioiden hoitoon ei nähtävästi rapauta, että kaivoslain muutosehdotuksia laatimaan otettiin yksi kansainvälisen kaivosalan päälobbareista Suomessa. #kaivoslaki #normimeininki

vihrealanka.fi/juttu/kaivosla…
-@TEM_uutiset mielestä uskoa yhteisten asioiden hoitoon ei nähtävästi rapauta, että "Oikeuskanslerin näkemyksen mukaan ...menettely on ollut omiaan synnyttämään ulkopuolissa epäilyksen virkatoiminnan puolueettomuutta kohtaan." #kaivoslaki #normimeininki

okv.fi/fi/ratkaisut/i…
.@TEM_uutiset mielestä uskoa yhteisten asioiden hoitoon ei nähtävästi rapauta, että kv. kaivosyhtiöiden lobbari toimii #kaivoslaki - työryhmän sihteerinä. (Kotiseutujensa pilaamista vastustavia kansalaisjärjestöjä ei ole edustettuina. Tietenkään.)

.@TEM_uutiset mielestä uskoa yhteisten asioiden hoitoon ei nähtävästi rapauta, että asiakirjat, joita on väännetty kuukausikaupalla, annetaan kriitikoiden luettavaksi NELJÄ PÄIVÄÄ ennen julkista kuulemista. NELJÄ PÄIVÄÄ. #kaivoslaki #normimeininki

.@TEM_uutiset mielestä uskoa yhteisten asioiden hoitoon ei nähtävästi rapauta, että kysely kaivoslain muutoksista umpeutui ennen kuin ainakaan osa kriitikoista oli edes saanut linkin kyselyyn. Varmasti vain sattuma jälleen. #kaivoslaki #normimeininki

.@TEM_uutiset mielestä uskoa yhteisten asioiden hoitoon ei nähtävästi rapauta, että julkinen kuuleminen järjestetään juurikin budjettiriihen kanssa samaan aikaan, mikä varmistaa, ettei siitä uutisoida juurikaan. (Nämä EIVÄT OLE sattumia.) #kaivoslaki

.@TEM_uutiset mielestä uskoa yhteisten asioiden hoitoon ei nähtävästi rapauta, että kaivoksia valvonva TUKES ei kykene noudattamaan edes nykyistä, lepsua, ainutkertaiset kansallisaarteet likimain lahjoittavaa #kaivoslaki a. #normimeininki

.@TEM_uutiset mielestä uskoa yhteisten asioiden hoitoon ei nähtävästi rapauta, että kaivosalalla virkamiehet vaihtavat hämmästyttävän ketterästi hattua valvottavista valvojiksi ja takaisin. #kaivoslaki #normimeininki

.@TEM_uutiset mielestä uskoa yhteisten asioiden hoitoon ei nähtävästi rapauta se, että valtavasta kritiikistä ja suositusta kansalaisaloitteesta huolimatta uusi #kaivoslaki tulee olemaan edelleen kansalaisille huonompi kuin useimmissa kehitysmaissa.

.@TEM_uutiset mielestä uskoa yhteisten asioiden hoitoon ei nähtävästi rapauta taktiikka, jossa
-järjestöjä kuullaan, muttei kuunnella
-kaivosalaa kuunnellaan ja tehdään valvontaan heikennyksiä
-näistä älähdetään -> hyväksytään "kompromissi", joka ei tiukenna lainsäädäntöä.
Ja tässä, arvon @TEM_uutiset, oli vain pari tapausta jotka löysin helposti, kiitos @PulkkaAnna n työn. Näistä yksikään, saati kokonaisuudesta muotoutuva kuva, ei sitten ilmeisesti "rapauta uskoa yhteisten asioiden hoitoon" - vain niistä puhuminen rapauttaa. Niinkö? #kaivoslaki
Jos Marsin (tai Venuksen) asukas katselisi tätä objektiivisena ulkopuolisena, johtopäätös olisi selvä: systemaattisen rakenteellisen korruption todennäköisyys on niin suuri, että koko hallinnonala pitäisi perata täikammalla. Mielellään hajottaa ja rakentaa uudelleen. #kaivoslaki
Niin kauan kun kaivosyhtiöt ovat näin epäterveessä suhteessa valvoviin tahoihin, en voi pitää perusteltuna yhdenkään kaivosluvan myöntämistä. Todennäköisyys, että sattuu lisää Talvivaaran tapaisia vahinkoja - Suomen suurin ympäristökatastrofi, muuten - on valtava. #kaivoslaki
Ainutlaatuisten kansallisaarteiden myyminen pilkkahintaan, tai pikemminkin lahjoittaminen, on huonosti perusteltua siksikin, koska näiden esiintymien arvo tulee kasvamaan ja tekniikka niiden turvallisempaan hyödyntämiseen kehittymään. Kannattaisi jättää säästöön. #kaivoslaki
Kaivoslakimme ovat maailmanmitassa hämmästyttävän löysät ja kansainvälisille kaivosjäteille suosiollisemmat kuin kehitysmaissa. Tähän ei näillä näkymin ole tulossa muutoksia - tietenkään.

Muutoksia saadaan, kun riittävän moni pitää tätä kieroutunutta kuviota esillä ja toimii.
Suurkiitokset siis isänmaan puolustajille, kuten @Pro_Heinavesi , @suojelesaimaa , @PulkkaAnna ja tuhannet muut, jotka ovat ymmärtäneet nousta vastarintaan eivätkä anna periksi valloittajille, jotka ovat onnistuneet valtaamaan enemmän maata kuin mihin puna-armeija kykeni.
(Ja saman johtopäätöksen tekisimme me suomalaiset, jos katsoisimme jonkin kehitysmaan vastaavaa hanketta, josta syntyy vastaavia tuloksia. On todella erikoista, että useimmissa kehitysmaissa on ymmärretty vaatia paremmat korvaukset ainutlaatuisista kansallisaarteista.)
(Konkreettisesti: kaivoksia valvoville virkamiehille on suorastaan MYÖNNETTY PITKIÄ VIRKAVAPAUKSIA jotta he voisivat TYÖSKENNELLÄ VALVOMISSAAN YHTIÖISSÄ.

Sitten tullaan taas takaisin "valvomaan" kavereita, kunnes jossain vaiheessa vaihdetaan vihreälle oksalle pysyvästi.)
Lisätäänpäs yhdessä näitä tosiasioita sitä mukaa kun niitä löytyy - ylläolevien etsimiseen käytin ihan jopa vartin. (!)

Tässä kaivoslakia sorvaavan työryhmän kokoonpanosta. Tainnut mennä "asiantuntija" ja "asianosainen" sekaisin, no, keneltäpä ei!

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Janne M. Korhonen 🇫🇮🇪🇺🐟

Janne M. Korhonen 🇫🇮🇪🇺🐟 Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @jmkorhonen

18 Sep
Tämä on muuten erinomainen juttu. Kannattaa haalia käsiinsä. Kiitos paljon kaikille kirjoittajille, @alekalenius, @VKiukas , @ahokasjaj !

Mainioita huomioita julkisesta sektorista ja sen roolista, enpä olisi tullut itse ajatelleeksi. Pari nostoa:
1. Kysymys julkisen sektorin koosta on harhaanjohtavan yksinkertaistava. Julkinen sektori on ihan oikeasti yksityistä sektoria tehokkaampi tuottamaan joitakin asioita, aivan kuten yksityinen sektori on tehokkaampi muissa asioissa.
Jos (kun) haluamme asioita joita on tehokkainta tuottaa julkisella sektorilla, ne kannattaa tuottaa julkisella sektorilla, vaikka numero "julkisen sektorin koko" kasvaisikin.

Tällaisia asioita ovat mm. terveydenhuolto, sosiaalivakuutus, koulutus, monet investoinnit.
Read 15 tweets
17 Sep
Tämä @PulkkaAnna n juttu kannattaa lukea tarkasti.

Kaivoksen uhkakin vie rahat.

"esim. Hannukaisesta on raportoitu yli 10 v kestäneen kaivosuhan pysäyttäneen matkailuinvestoinnit alueelle ja ... tehneen arvottomaksi uhan piirissä olevat tontit."

voima.fi/artikkeli/2019…
Ylläoleva on pelkästään yksi esimerkki siitä, miten #kaivosteollisuus sosialisoi kustannukset paikallisille asukkaille ja veronmaksajille, ja vie voitot veroparatiiseihin.

Jos tätä katsottaisiin kokonaisuutena, veronmaksajalle aiheutuva vahinko olisi todnäk suurempi kuin hyödyt.
Paikallisia ei yksinkertaisesti kuunnella.

"Esim. Tuusniemelle ... myönnettiin malminetsintälupa vastoin demokraattisesti valittujen päättäjien tahtoa. Luvan myöntöä vastustivat kunnanhallitus, alueen maanomistajat, Savonlinnan kaupunki sekä lukuisat yhdistykset ja kansalaiset."
Read 7 tweets
4 Sep
Tämä ilmastonmuutoshomma on vähän niinkuin mikä tahansa homma. Nyt olemme tässä aikamme kuhnailleet ja koittaneet kaikenlaisin tekosyin vältellä työhön tarttumista, mistä on seurannut, että ongelmasta on ehtinyt tulla pahempi.

Mutta nyt se pitäisi hoitaa. Ja nyt olisi aikaa.
Koska tätä koronakriisiä seuraa lähes varmasti vähintään jonkin aikaa kestävä talouden taantumustila. Eli nyt olisi käsipareja vapaana hoitamaan homma, ja rahaakin saisi halvalla. Suomelle jopa maksettaisiin siitä, että ottaisimme rahaa vastaan.

Ja tämä olisi sijoitus.
Asiat on niin, että esimerkiksi vaihtamalla energiajärjestelmä fossiilittomaksi, säästämme vähänkin pidemmällä tähtäimellä ihan hitosti rahaa. Jos talouden kestävyyskriisi huolettaa, niin tässä yksi lääke.

Ja töitä olisi niin paljon, että tarvitsemme niitä robotteja auttamaan.
Read 16 tweets
30 Apr
Tulipa mieleen, kun oikeistossa on usein muotia sanoa samaan aikaan että "talouskasvu on välttämätöntä" ja "ihmiset tietävät itse parhaiten mitä haluavat".

Jos "alkeellisissa" oloissa eläville annetaan mahdollisuus päästä nyky-yhteiskuntaan, mitä tapahtuu?
Wright kertoo mainiossa kirjassaan A Short History of Progress (suosittelen kaikille) yhden anekdootin. Brittiläinen dokumentaristiryhmä oli tehnyt pitkään dokumenttia Papua-Uuden Guinean ylämailla asuneesta heimosta. Heimo eli metsästyksestä, keräilystä ja kaskiviljelystä.
Kun dokumentin kuvaukset olivat loppusuoralla, joku heimon jäsenistä sai idean: kun britit olivat olleet heidän vierainaan, olisikohan mahdollista järjestää vastavierailu Lontooseen? (Heimo ei ollut mitenkään eristyksissä: kyllä he tiesivät, mitä ulkomaailmassa on.)
Read 11 tweets
29 Apr
Tässä kun on tullut luettua taloushistoriaa 1700-luvulta 1900-luvun puoleenväliin, ja seurattua nykyistä keskustelua, niin yksi ajatus vaan vahvistuu:

Talouspolitiikasta keskustelu on aina ollut ja on edelleen väittelyä konservatiivisten ja edistyksellisten arvojen välillä.
Keskustelussa itsessään on hirveän vähän mitään varsinaista uutta. Toisella puolen ovat ne, joiden mielestä vallitsevat hierarkiat ja vaurauden jakautuminen ovat ihan hyvät.

Toisella puolen sitten ne, joiden mielestä hierarkioita ja jakoa voisi miettiä uusiksi.
Argumentitkin ovat, muuttujat muuttaen, aivan samoja. Jo maailman ensimmäinen poliittisen taloustieteen professori oli vahvasti sitä mieltä, että köyhäinapu onkin itse asiassa vahingoksi köyhille, ja köyhyys ja eriarvoisuus on väistämätöntä mutta itse asiassa hyvä juttu.
Read 18 tweets
15 Apr
Me elämme nyt järjestelmässä, joka joko törmää rahoitusseinään lähivuosina jos talouskasvua ei tule, tai törmää ympäristöseinään vähän myöhemmin, jos talouskasvua tulee.

Tästä on luultavasti vielä tie ulos, mutta ovi on sulkeutumassa. Tämä olisi syytä tiedostaa.
Olisi myös syytä tiedostaa, että esimerkiksi vaatimukset lisätä työn tekemistä kiristävät tätä umpisolmua entistä tiukemmalle. Mitä useamman on pakko tehdä töitä, sitä vaikeampi on lopettaa ne työt, mitkä nyt pitäisi ympäristöseinään törmäämisen välttämiseksi lopettaa.
Ei ole mitään takeita siitä, että tämä yhtälö saadaan ratkaistua. Neuvostoliitolle kävi vähän näin: mm. asetehtaita olisi pitänyt lopettaa, mutta se olisi tarkoittanut, että ihmisiä ja eritoten pomoja olisi jäänyt aivan tyhjän päälle. Joten asetehtaita ei juurikaan lopetettu.
Read 4 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!