1/ Vandaag bracht het CPB de Macro-economische verkenning uit. Ook hier volop aandacht voor de economische schade van een tweede golf (per abuis tweede lockdown genoemd).
En economische schade betekent banenverlies: ongv. 350.000 banen in dit geval.
2/ We zijn nu ruim 6 maanden in deze crisis en nog steeds heb ik moeite om de omvang van de schade van een tweede golf te bevatten. De eerste golf hakte er hard in, maar de economische maatregelen verhulden dat grotendeels. Kijk daarom naar deze plaat (en kijk ook naar zorg).
3/ De golf van werkloosheid moet nog komen. Duidelijk is wel dat de jongeren, de flexwerkers en de kleine zelfstandigen de grootste prijs betalen.
Jongeren verspreiden het virus het meest, maar hebben ook het meeste last van die verspreiding.
4/ De gezondheidsschade is waarschijnlijk kleiner dan de economische schade (in termen van effect op geluksniveau van burgers). Het komt vooral terecht bij ouderen en lagere inkomensgroepen die al minder jaren in goede gezondheid hadden te leven (meer onderliggende aandoeningen).
5/ Deze crisis tastte het consumentenvertrouwen aan. Die consumenten zijn minder gaan uitgeven en zijn gaan sparen. Dat biedt kansen op een snel herstel, zoals in Australie deze zomer. Dan moet die tweede golf uitblijven.
6/ De producenten beginnen er ondanks een lage bezettingsgraad wel weer in te geloven. Ik vrees dat dat vertrouwen net als tijdens de eerste golf broos kan blijken wanneer de consument het weer laat afweten. (Misschien zijn ondernemers gewoon rasoptimisten.)
7/7 Dit alles in beschouwing nemende blijft het moeilijk om te accepteren dat we niet meer gedaan hebben om het risico op een tweede golf te minimaliseren. Soms vraag ik me af wat de ministeries van SZW, EZ en Financiën eigenlijk vinden van de aanpak.
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
1/19 Tips bij het schrijven/beoordelen van de zorgparagraaf van verkiezingsprogramma's, een draadje.
Ik sta op het punt conceptprogramma's van feedback te voorzien. Hier mijn algemene visie vooraf.
1. Bepaal het doel van het programma: wil je met goede voorstellen de zorg verbeteren of toch vooral stemmen winnen?
Combineren vereist dat je de oorzaken van problemen kent, en daar de kiezer van kunt overtuigen. Succeskans is klein, maar hangt af van lijstrekker en doelgroep.
2. Kies of je het programma laat doorrekenen door het CPB (wekt vertrouwen gematigde kiezer/coalitiepartijen)
Zo ja, maak dan een simpele keuze uit het menu van beleidsopties dat het ministerie van financiën heeft aangeboden:
3/10 IGJ neemt in sept 2021 contact op met Co-Med na klachten over bereikbaarheid bij meerdere praktijken. Die klachten houden aan en daar komen klachten over beschikbaarheid bij, waarna het toezicht van feb 2023 wordt geïntensiveerd.
1/13 Vandaag vrije dag besteed aan zorg aanvragen voor vastgelopen gezin. Hieronder mijn ervaringen.
2/ Vrije dag? Ja, buiten kantooruren kon ik niemand bereiken.
Dat is vandaag wel gelukt, ook al was de zorg in natura aanbieder slecht bereikbaar ivm vakantie.
3/ Waar gaat het over?
Buitenlands gezin, met beperkte beheersing taal/NL-cultuur, 4 kinderen waarvan 2 met multiproblematiek en beiden hebben inmiddels (om verschillende redenen) toegekende zware indicaties (VG6 van het CIZ).
De snelheid waarmee generative AI zich heeft ontwikkeld en in staat werd om fotorealistische beelden te maken is indrukwekkend.
Hier enkele voorbeelden en toepassingen.
Eerst zelfde prompt, vorig jaar en dit jaar.
Niet zolang geleden maakten velen met mij nog vooral grappen over GAI beelden van bijvoorbeeld handen, maar Midjourney (hierboven) maakt nog maar weinig fouten.
Nu kunnen we Midjourney vragen om docenten per vakgebied uit te beelden, en voila: een herkenbaar beeld van de gemiddelde Amerikaanse docent biologie/economie/etc.
2/9 Het eigen risico (ER) wordt nu een 'eigen bijdrage' per behandeling met een maximum per jaar.
Daarmee krijgt de eigen betaling niet alleen de functie om collectieve lasten te verlagen (ten koste van hogere private lasten patiënten) maar wordt het gedragseffect nu ook erkend.
3/9 Het 'remeffect' op de eerste behandeling (praktisch: het eerste ziekenhuisbezoek) wordt minder hard, omdat de eigen bijdrage voor het eerste gebruik daalt.
Het remeffect houdt wel langer aan (ook voor volgende behandelingen): langere remweg.
2/9 Het zorgstelsel dient het burgerperspectief (nee, niet het patiëntperspectief) en daarmee: 1. kwaliteit 2. betaalbaarheid 3. toegankelijkheid
(de publieke stelseldoelen)
3/9 Kwaliteit is voor een groot deel belegd bij de hulpverlener, die (samen met de patiënt) vaak ook het beste weet wat in een specifieke situatie nodig is.
Beleid op kwaliteit is daarom 'light' maar soms nodig om patiëntveiligheid te garanderen.