İstanbul Sosyoloji Profile picture
Sep 18, 2020 24 tweets 6 min read Read on X
Döneminin organizasyon yönetimi sorunlarına gerçekçi ve demokratik çözümler getirmesine rağmen yeterince değer görmemiş ama halen geçerli fikirlere sahip, yönetim teorisinin sıra dışı kadını Mary Parker Follett’e (3 Eylül 1868 – 18 Aralık 1933) dair bazı bilgiler... 🔎 Image
Follet 1868 yılında Quincy’de doğdu. Annesi Elizabeth Curtis, Baxter ailesinin bir kızıydı. Kökenleri İngiltere’ye dayanan bu aile İngiltere’den 1630’lu yıllarda dini sebeplerle Amerika’ya gelmiş ve geldikten sonra Amerika’da Boston bölgesinin aktif siyasetinde yer almıştır. ImageImage
Dedesi George Baxter, 21 yaşında ayakkabı üreten şirketini kurmuştu. Sosyal çevresi ve zenginliği ile ön planda olan aile iş hayatında da önemli bir konum elde etmiştir. Bu durum pek tabii onları yönetim konusunda daha tecrübeli hale getirmiştir. Image
Fakat Follett’in baba tarafından ailesi ise bu kadar tanınmıyordu. Baba Charles Follett evlendiğinde demircilik işleri ile uğraşan sıradan bir genç iken anne Lizzie Baxter Follett toprak sahibi, ayakkabı üretimi yapan ve siyaset ile ilgilenen bir ailenin kızıydı.
Follett'in çocukluğunda babası maddi sıkıntılar yaşamıştır; bunun üzerine ayakkabı imalat işleri eskisi gibi iyi olmasa da Baxter ailesinin desteği ile orada çalışmaya başlamıştır. ImageImage
İlkokula devlet okulunda başlayan Follett 12 yaşında zamanın en iyi okullarından biri olan ve ileride akademik çalışmalarında büyük ölçüde etkisi olacak Thayer Akademi’ye girmeye hak kazanan 20 kişiden biri olmuş ve eğitimine orada devam etmiştir. ImageImage
Follett 1888 yılında daha sonradan Radcliffe College olarak bilinecek Harvard’daki Kadın Koleji Öğretim Derneği’nde eğitimine devam etmiş ve Cambridge Üniversitesi Newnham Koleji’nde eğitimini tamamlamıştır.
Bu uzun süren ve farklı okullarda devam eden eğitimi esnasında Boston’da bir okulda ders verirken ilk kitabı The Speaker of the House of Representatives (1896)’i yayımlamıştır. Bu kitabı Harvard Üniversitesi tarih hocası Albert Bushnell Hart’ın öğrencisiyken yazmıştır. Image
Temsilciler meclisi üzerinden yönetim sistemine odaklanan Mary P. Follet kitabında Amerika’nın Temsilciler Meclisi Başkanlarına ışık tutarak yönetim yapısının zayıflıklarını ve o dönem Amerika’sının iktidarının nasıl merkezileştiğini incelemiştir.
1928 yılında ikinci kitabı The New State’i yayımlamıştır. Bu kitabında yönetim konusuna daha sosyolojik açıdan yaklaşan Follett temel olarak “gruplar çoğulcu mu yoksa birleştirici (unifying) bir devlet mi oluşturmalı?” sorusuna cevap aramıştır. Image
Follett bireyin kendi doğasını grup içinde bulacağını; grupların içinde farklılıklar olduğunu ama grupları, dolayısıyla tüm toplulukları ilerletecek olanın benzerlikleri bulmak (find) değil onları kazanmak (achieve) ya da farklılıkları birleştirmek (unify) olduğunu belirtir.
Follett’e göre bireyi grup ile birlikte değil de grup dışında özgürlükçü bir birey olarak değerlendirmek onu gerçekte daha özgür kılmaz; hatta grup ile bağlarını kopararak zayıf bir bireye dönüştürür.
Çoğulculuk fikrini eleştirirken, toplum içinde gruplardan devlete doğru giden bir örgütlenme olması gerektiğinden bahsetmektedir. Ayrıca Follett’e göre grupların kendiliğinden örgütlenme becerisi demokrasinin organik/doğal halidir.
Follett bir diğer kitabı olan Creative Experience’ı 1924 yılında yayımlamıştır. Kitapta grup ve grup-birey ilişkisine dair fikirleri ön plandadır; grubun gelişiminin deneyime bağlı olarak nasıl gerçekleşeceğini incelemiş, entegrasyonun nasıl gerçekleşeceğine cevap aramıştır. Image
Kitapta öne çıkan fikir çatışma üzerinedir. Çatışmanın kaçınılması gereken, ayrılıkçı bir şey olmadığını doğru yönetildiği takdirde yenilik yaratan yapıcı bir karakterde olduğunu savunur. Follett taraflar arasındaki çatışmanın üç şekilde sonuçlanacağını söyler.
Birincisi güçlü olanın sözünün geçeceği ve diğerinin ona biat edeceği çözüm yoludur. Bu çözüm yalnız güçlü olan gücünü koruduğu sürece geçerlidir. Diğer taraf her daim zayıf bir alanda kalacaktır.
Diğer çözüm biçimi pazarlık yoluyla anlaşmadır; bu ticari yöntemde her iki taraf da birbirine söz geçiremediği için kendinden fedakârlıkta bulunmakta ve anlaşma yolunu seçmektedir. Bu çözüm de çok etkili değildir.
Üçüncüsü ve Follett’in savunduğu fikir ise çatışma taraflarının fedakârlık yapmadan isteklerinin karşılanabileceği yenilikçi bir çözüm önerisi sunmaktır. Çatışmanın yapıcı özellik kazandığı durum da bu üçüncüsüdür.
Mary Parker’ın son kitabı ona ait yazıların toplandığı ve liderlik, yönetim, demokrasi, güç, sorumluluk gibi organizasyonlara yönelik temel kavramlara dair görüşlerinin yer aldığı "Dynamic Administration: The Collected Papers of Mary Parker Follett” 1942’de yayımlanmıştır. Image
Follett için en çok kullanılan ifade "zamanının çok ötesinde" olmuştur. Peter Ducker onu "yönetim konusunun peygamberi" olarak tanımlarken; Warren Bennis "bugün yönetim ve liderlik konusunda yazılan neredeyse her şey Follett'in derslerinden ve yazdıklarından gelmektedir" der.
Örgütlere hümanist yaklaşım, çalışan motivasyonu, bütünleşik işletme, grup dinamiği, takım çalışması, katılımcı liderlik, bireysel sorumluluk, yönetim eğitimi, dönüşümsel liderlik, kazan-kazan müzakeresi, çatışma yönetimi kavramlarıyla yönetim alanında çağının ötesinde bir isim. Image
Öneri çalışmalar:

Joan C. Tonn&Mary P. Follett, 2003. Creating Democracy, Transforming Management, Yale University Press.
Rick Marsh, 2014. A Woman ahead of her time: The relevance of Mary Parker Follett’s theory on modern organizations.
“Yalnızca kendimizi yönetmemize izin verilmemeli, kendimizi nasıl yöneteceğimizi de öğrenmeliyiz. İnsan kendi doğasının keşfi ve özgürlüğünü kazanması yalnız grup aracılığıyla gerçekleşebilir.”
Mary Parker Follett’ı saygıyla anıyoruz… Image
Mary Parker FOLLET paylaşımını Melike AKBIYIK Hocanın kılavuzluğunda arkadaşımız Ömer KURTULUŞ hazırladı.

Çok teşekkür ediyoruz.

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with İstanbul Sosyoloji

İstanbul Sosyoloji Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @iuefsosyoloji

Jun 10, 2023
Bugünün akademisinde nadiren karşılaşılan bir biliminsanı profiline sahip olan, birçok alanda birden uluslararası düzeyde usta olarak kabul edilen, ABD’li gelişimsel psikolog, karşılaştırmalı primatolog, dilbilimci ve antropolog Michael Tomasello’yu (“Mike”) yakından tanıyalım. Image
Tomasello, 18 Ocak 1950’de Florida’da doğdu. 1972’de Duke Üniversitesi’nde psikoloji lisansını aldı. Lisans sırasında aldığı “biyolojik psikoloji” dersine hayran kalmıştı. Mezuniyetinden sonra Georgia Üniversitesi’nde deneysel psikoloji doktora eğitimine başladı.
Tez konusu bebeklerin ilk sözcükleri idi. Konuya ilkin Piaget’nin perspektifiyle yaklaştı (Piaget hk: ). Araştırmaları onu psikodilbilim tartışmalarına itti. Bu bağlamda Bruner’in çok yönlü çalışmaları ilgisini çekti.
Read 39 tweets
Jun 9, 2023
📚📝
Bölümümüz bünyesinde, Darülaceze Vakfı @DarulacezeVakfi işbirliğiyle yaşlanma ve yaşlılık çalışmaları odaklı yeni bir akademik dergi yayın hayatına merhaba dedi: Senectus.

🔗Dergiyi çevrimiçi incelemek için:
iupress.istanbul.edu.tr/tr/journal/sen… ImageImage
Senectus sıkı bir hazırlık çalışmasının, sahadaki sivil aktörlerle yakın bir ilişki ve işbirliği arayışının ürünü.

İşbirliği ve destekleri için @DarulacezeVakfi’na, Vakıf Başkanı Sn Fatih R. Saraçoğlu’na, Belgin Turgay’dan başlayarak vakıf yönetim üyelerine çok teşekkür ederiz.
Hazırlık çalışmalarında bölüm öğretim üye ve yardımcıları özveriyle çalıştılar. Murat Şentürk @muratsenturke Hocadan başlayarak tüm arkadaşlarımıza, derginin A-Z’ya neşir sürecinin aksamaksızın yürütülmesini sağlayan Adem Başpınar @adembaspinar Hocaya çok teşekkür ederiz.
Read 4 tweets
Mar 3, 2023
💰📄🔓⛓️
Bugün kripto paralarla özdeşleşen Blockchain (Blok zincir) teknolojisi kripto para sisteminin dışında hayatın pek çok alanında kullanılıyor. Kripto paraların ortaya çıktığı 2008 yılından bu yana kullanım alanı gittikçe genişleyen bu teknolojiyi birlikte tanıyalım.
Aslında her şey 1991 yılında Stuart Haber ve W. Scott Stornetta isimli iki araştırmacının bir dokumanın orijinalliğini nasıl koruyabiliriz sorusuyla başlamıştı. Haber ve Stornetta, bir dokumanın orijinalliğini doğrulamak için ilk olarak onları bloklar halinde parçalamış >>>
>>> ardından bu blokları birbirlerine özel şifrelerle bağlamışlardı. İlk başta kulağa basit gelen bu şifreleme işlemi, aslında çok ince bir detay barındırıyordu: Haber ve Stornetta blokları birbirine bağlamak için şifreleri oluştururken bloklar içindeki bilgiyi kullanıyordu.
Read 50 tweets
Nov 25, 2022
✍️🔎
Tutkularını siyasete taşıyamamış başarılı bir bürokrat, yazar ve şair; bir asırlık ömrüyle Türkiye’ye tanıklık etmiş bir ismi, Ömer Cahit Kayra’yı (1917 - 30 Ocak 2021) birlikte tanıyalım.
👇👇👇 Image
“… O vakit İstanbul’daki Senegalli askerleri hayal meyal hatırlıyorum, bir de işgal İstanbul’unu.”

1917 yılında varlıklı bir ailenin, Tiflis muhaciri Ahıska Türkü bir anne ile Azerbaycan muhaciri bir babanın çocuğu olarak Trabzon’da dünyaya gelmiştir.
Kayra’nın ablaları ve abisinin çocukluk yılları Trabzon’da geçmiş ama ailenin bitmeyen göç çilesi 1916 yılında Rus işgalinin ardından tekrar başlamıştır. Böylece Kayra çocukluk yıllarını işgal İstanbul’unda geçirmiş, Kurtuluş Savaşı’na erken yaşta tanıklık etmiştir.
Read 90 tweets
Nov 23, 2022
✍️📌
Çarşamba Toplantıları'nın 48. oturumunda "Türkiye’de ve Dünya’da Haçlı Seferi Çalışmaları: Karşılaştırmalı Bir Tarihyazım İncelemesi" başlıklı konuşmasıyla Doğan Mert DEMİR'i @doganmertdemir dinliyoruz.. ImageImage
📝 "Haçlı olmanın nerede başlayıp nerede bittiği; bunun getirdiği hak ve sorumlulukların araştırılması alandaki akademik çalışmaların başlangıcı oldu. Omuzlara takılan Haç sembolüyle Kudüsü fethetmeyi amaçlayan kutsal bir görev olan Haçlı unvanı zamanla yozlaştı." Image
📝 "Konuşmamda başvuracağım Doğu ve Batı kavramlarını kullanırken Eric Hobsbawn’dan yararlanacağım. Batı kavramı, Hobsbawn’a göre “entelektüel bir kurgu”dur. Yani sınırları kesin olarak tayin edilebilecek coğrafyaya işaret etmez. Doğu'yu da bu şablon çerçevesinde kullanacağım." ImageImage
Read 5 tweets
Oct 21, 2022
🔎✍️🔗
The American Soldier (TAS)...

2. Dünya Savaşı’nda ABD ordusuna çok fazla asker alınması sonucunda orduda moral ve verimlilik gibi birtakım sorunların artması nedeniyle bu sorunların keşfedilmesi ve bunlara çözüm aranması amacıyla yürütülen bu çalışmayı tanıyalım...
👇👇👇
Sosyal bilimcilerin ordudaki incelemelerine ve bu incelemelerin bulgularına dayanan TAS, 1949-1950 yılları arasında yayımlanmıştır.
Samuel A. Stouffer öncülüğünde, sosyolog, psikolog ve istatistikçilerin yanı sıra askerî ve sivil personelin de aralarında bulunduğu büyük bir ekip çalışmasının ürünü olan TAS, ilk önemli disiplinlerarası çalışmalardan biri olarak nitelendirilmektedir.
Read 28 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Don't want to be a Premium member but still want to support us?

Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal

Or Donate anonymously using crypto!

Ethereum

0xfe58350B80634f60Fa6Dc149a72b4DFbc17D341E copy

Bitcoin

3ATGMxNzCUFzxpMCHL5sWSt4DVtS8UqXpi copy

Thank you for your support!

Follow Us!

:(