İstanbul Sosyoloji Profile picture
İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü
6 subscribers
Jun 10, 2023 39 tweets 12 min read
Bugünün akademisinde nadiren karşılaşılan bir biliminsanı profiline sahip olan, birçok alanda birden uluslararası düzeyde usta olarak kabul edilen, ABD’li gelişimsel psikolog, karşılaştırmalı primatolog, dilbilimci ve antropolog Michael Tomasello’yu (“Mike”) yakından tanıyalım. Image Tomasello, 18 Ocak 1950’de Florida’da doğdu. 1972’de Duke Üniversitesi’nde psikoloji lisansını aldı. Lisans sırasında aldığı “biyolojik psikoloji” dersine hayran kalmıştı. Mezuniyetinden sonra Georgia Üniversitesi’nde deneysel psikoloji doktora eğitimine başladı.
Jun 9, 2023 4 tweets 2 min read
📚📝
Bölümümüz bünyesinde, Darülaceze Vakfı @DarulacezeVakfi işbirliğiyle yaşlanma ve yaşlılık çalışmaları odaklı yeni bir akademik dergi yayın hayatına merhaba dedi: Senectus.

🔗Dergiyi çevrimiçi incelemek için:
iupress.istanbul.edu.tr/tr/journal/sen… ImageImage Senectus sıkı bir hazırlık çalışmasının, sahadaki sivil aktörlerle yakın bir ilişki ve işbirliği arayışının ürünü.

İşbirliği ve destekleri için @DarulacezeVakfi’na, Vakıf Başkanı Sn Fatih R. Saraçoğlu’na, Belgin Turgay’dan başlayarak vakıf yönetim üyelerine çok teşekkür ederiz.
Mar 3, 2023 50 tweets 9 min read
💰📄🔓⛓️
Bugün kripto paralarla özdeşleşen Blockchain (Blok zincir) teknolojisi kripto para sisteminin dışında hayatın pek çok alanında kullanılıyor. Kripto paraların ortaya çıktığı 2008 yılından bu yana kullanım alanı gittikçe genişleyen bu teknolojiyi birlikte tanıyalım. Aslında her şey 1991 yılında Stuart Haber ve W. Scott Stornetta isimli iki araştırmacının bir dokumanın orijinalliğini nasıl koruyabiliriz sorusuyla başlamıştı. Haber ve Stornetta, bir dokumanın orijinalliğini doğrulamak için ilk olarak onları bloklar halinde parçalamış >>>
Nov 25, 2022 90 tweets 12 min read
✍️🔎
Tutkularını siyasete taşıyamamış başarılı bir bürokrat, yazar ve şair; bir asırlık ömrüyle Türkiye’ye tanıklık etmiş bir ismi, Ömer Cahit Kayra’yı (1917 - 30 Ocak 2021) birlikte tanıyalım.
👇👇👇 Image “… O vakit İstanbul’daki Senegalli askerleri hayal meyal hatırlıyorum, bir de işgal İstanbul’unu.”

1917 yılında varlıklı bir ailenin, Tiflis muhaciri Ahıska Türkü bir anne ile Azerbaycan muhaciri bir babanın çocuğu olarak Trabzon’da dünyaya gelmiştir.
Nov 23, 2022 5 tweets 3 min read
✍️📌
Çarşamba Toplantıları'nın 48. oturumunda "Türkiye’de ve Dünya’da Haçlı Seferi Çalışmaları: Karşılaştırmalı Bir Tarihyazım İncelemesi" başlıklı konuşmasıyla Doğan Mert DEMİR'i @doganmertdemir dinliyoruz.. ImageImage 📝 "Haçlı olmanın nerede başlayıp nerede bittiği; bunun getirdiği hak ve sorumlulukların araştırılması alandaki akademik çalışmaların başlangıcı oldu. Omuzlara takılan Haç sembolüyle Kudüsü fethetmeyi amaçlayan kutsal bir görev olan Haçlı unvanı zamanla yozlaştı." Image
Oct 21, 2022 28 tweets 4 min read
🔎✍️🔗
The American Soldier (TAS)...

2. Dünya Savaşı’nda ABD ordusuna çok fazla asker alınması sonucunda orduda moral ve verimlilik gibi birtakım sorunların artması nedeniyle bu sorunların keşfedilmesi ve bunlara çözüm aranması amacıyla yürütülen bu çalışmayı tanıyalım...
👇👇👇 Sosyal bilimcilerin ordudaki incelemelerine ve bu incelemelerin bulgularına dayanan TAS, 1949-1950 yılları arasında yayımlanmıştır.
Oct 1, 2022 112 tweets 27 min read
✍️🔎
Orta Dünya’nın dünyanın yaratıcısı, Yüzüklerin Efendisi, Hobbit ve daha pek çok fantastik eserin sahibi yazar, şair ve filolog John Ronald Reuel Tolkien’in (1892-1973) yaşam öyküsü…
👇👇👇 J. R. R. Tolkien’in bir mit yaratıcısı olmasının genetik kodları aranacak olursa, fazla uzağa gitmeye gerek kalmaz. Öyle ki baba tarafının kendi kökenlerine dair ürettiği anlatılar, mit ve gerçeğin birbirine karıştığı romantik, yaratıcı ve eğlenceli örneklerdir.
Sep 5, 2022 44 tweets 9 min read
⚡️🔗🔎

Python, Java, C++, Ruby, Dart…

Nesne yönelimli programlama ilkeleri ile çalışan dillerinden bazıları.

Steve Jobs’ın “programlamanın endüstri devrimi” olarak nitelediği ve er geç her yazılımın bu paradigmayla üretileceğini söylediği NYP’yi birlikte inceleyelim.

👇👇👇 NYP’nin arkasında yatan “devrimsel” mantığı anlamak için NYP’den önce ortaya çıkmış programlama paradigmalarının barındırdığı bazı dezavantajlara göz atmakta fayda var zira NYP de diğer programlama paradigmaları gibi diğerlerinin sunamadıklarını sunma iddiasıyla ortaya çıkmıştır.
Sep 3, 2022 4 tweets 2 min read
#DahaİyiAtölyeleri : #DahaİyiAtölyeleri’nde
Begüm Uzun Hoca ile
Daha İyi Düşünmenin Yollarını birlikte konuşacağız: Image
Sep 1, 2022 53 tweets 13 min read
Bilim tarihçileri tarafından “Psikolojinin Mozart’ı” olarak adlandırılan, Marxist psikolog, pedagog ve dilbilimci Lev Semyonovich Vygotsky’i (Vıgotski) yakından tanıyalım.
🔎 ✏️ Vygotsky, 17 Kasım 1896’da Rus İmparatorluğu’na bağlı küçük bir yerleşim olan Orşa’da, orta sınıf bir Yahudi ailede doğdu. Babası bankerdi. Belarus’un ikinci büyük şehri olan Gomel’de büyüdü. Yahudi okullarında eğitim gördü.
Jul 29, 2022 47 tweets 12 min read
🔎✍️

“Duygusal yeti ve zeka birbirinden ayrılmazlar ve tüm insan davranışının iki bütünleyici yanını oluştururlar.”

Jean William Fritz Piaget
(9 Ağustos 1896 - 16 Eylül 1980)

👇👇👇 Image Jean William Fritz Piaget, bugün “gelişimsel bilişsel psikolojinin” kurucu babası olarak bilinen zoolog ve epistemolog. Piaget, 1896’da İsviçre’nin Neuchatel isimli küçük şehrinde doğdu ve gençliğini de orada geçirdi. Image
May 7, 2022 95 tweets 27 min read
✍️📝
Rindlerin Piri, Sırların Tercümanı
Hâfız-ı Şirâzî

(ö. 792/1390)

Alelâde bir ömür, Harikulâde şiir.

👇 Çok az şair vardır, şiiri ile şöhreti birbirine mütenasip olan. Hâfız-ı Şirâzî de onlardan biridir. Yaşadığı dönemden günümüze, Farsçanın en çok okunan ve sevilen şairidir şüphesiz. Bir de en çok tartışılanı…
May 6, 2022 42 tweets 11 min read
✍️🔖👓
Sosyal bilimler literatürüne sosyoloji, siyaset, sosyal teori gibi alanlarda çeşitli çalışmalarla katkı sunan Ahmet Çiğdem hocayı daha yakından tanıyalım… Image 1964 yılında doğdu. “Sevimsiz, küçük, kömür kokulu yoksul bir şehir” olarak tanımladığı Çankırı’da yoksul bir ailede büyüdü.
Feb 25, 2022 40 tweets 11 min read
✍️Amerika bugün evsizlik denince akla gelen ülkelerden ilki. İskan ve Kentsel Kalkınma Bakanlığı Evsizlik Raporu’na göre ortalama 580 bin kişinin geceyi sokakta/barınakta evsiz geçirdiği Amerika’da evsizliğin dönüşümüne ve bugününe ilişkin çalışmalara gelin birlikte göz atalım.⬇️ ImageImage Bugünkü “evsizlik” (homelessness) kavramına karşılık, 1870’ler-1880’ler Amerika’sında, iş arayarak ülkeyi dolaşıp sürekli mesken değiştiren gezgin işçileri ifade eden “tramp” ve “hobo” kelimeleri kullanılıyordu.
Feb 23, 2022 4 tweets 2 min read
✍️📚 Prof. Dr. Emrah Safa Gürkan, İşin Mutfağı etkinlik dizimizin yeni oturumunda bizlerle...

📌 Gürkan, kişisel tecrübelerinden yola çıkarak çalışma disiplinine, akademik üretimine etki eden unsurlara değiniyor. Image 📌 "Sevdiğiniz işi yapın, yaptığınız işi o kadar da sevmeyin."

📌 "Yapacağınız her çalışma sizi geliştirir. Kendi işinizin temel noktalarında belli bir çıraklık evresi geçirmeniz gerek." ImageImage
Feb 15, 2022 17 tweets 4 min read
Excel’in ilk sürümünün piyasaya sürülmesinin üzerinden 30 yılı aşkın zaman geçti ve yazılım hâlâ ilk günkü kadar (eğer daha fazla değilse) rağbet görmeye devam ediyor.

Gelin Excel’in tarihini birlikte inceleyelim.🔍 Image Excel piyasaya sürülmeden önce piyasada halihazırda dominant bir tablo yazılımı vardı: Lotus 1-2-3. Image
Nov 28, 2021 73 tweets 11 min read
📝🔎

Alman filozof Karl Jaspers, “Auschwitz’den sonra Goethe’nin bize söyleyeceği hiçbir şey yoktur.” dese de şairin şiirleri Nazi kamplarında yüksek sesle okunur.

👇 Image Beethoven’ın “saray şairi” olarak eleştirdiği Goethe siyaset, edebiyat, sanat, tiyatro tıp alanlarında yetenekli büyük bir yaşam ustası olarak tamamlayacağı hayatına Frankfurt’ta burjuva bir ailenin çocuğu olarak başladı.
Sep 17, 2021 28 tweets 6 min read
Alman sosyolojisinin erken dönem isimlerinden ve sosyolojinin kurucu isimleri arasında zikredilen Georg Simmel’in toplumsal düşüncesinin en önemli eserlerinden bir tanesi “Paranın Felsefesi” başlıklı kitabıdır. Simmel paraya dair nasıl bir felsefe geliştirmiş birlikte bakalım.💵 “Paranın Felsefesi”, fragmanlar şeklinde yazan Simmel’in en sistematik ve bütünlük arz eden eseridir. 1900 yılında yayımlanmışsa da bu eseri müjdeleyen bir ders ve ders notlarından yola çıkarak hazırlanan bir makale 1889 tarihini taşımaktadır: “Paranın Psikolojisi”.
Aug 27, 2021 18 tweets 6 min read
📝Edebiyat ve Sosyoloji Dersleri 101:

Edebi metinleri sosyolojik gözle nasıl okuruz? Sosyoloji, edebiyata düşündüğümüzden daha yakın olabilir mi? Yazar ne söyler, okur ne anlar, metnin asıl anlamı nedir?

Edebiyat ve sosyolojinin kesişiminde, Türkçede hangi kaynaklar mevcut?👇 Edebiyat ve sosyoloji, birbirine düşünüldüğünden daha da yakın iki alan belki de. Yazarın tarihsel toplumsal koşullarda yeniden anlam kazanması, değişen okur pratikleri, kitabın üretim-tüketim zincirindeki yeri vb. konular edebiyat kadar sosyolojide de önemli bir yer kaplıyor.
Jul 23, 2021 12 tweets 5 min read
Okumaya Giriş 101: Kitapların sonsuzluğu karşısında sınırlı insan ömrü nasıl örgütlenmeli?📚

İşte "Kitapları nasıl seçmeli?", "Nasıl okumalı?" ve "Okuma deneyimini nasıl zenginleştirmeli?" sorularına cevap veren, Türkçede yayımlanmış eserler.😎 "Okuma bir dostluk biçimidir. Ama en azından dostluğun samimi bir biçimidir. Bir ölüye, olmayan birine yönelik olması ona çıkarsız, neredeyse dokunaklı bir hava verir."
📍Marcel Proust'un kişisel okuma deneyimlerini ve okumaktan duyduğu hazzı anlattığı "Okuma Üzerine".
Jul 17, 2021 50 tweets 11 min read
“Sanayi sonrası toplum”, “ideolojilerin sonu” gibi kavramları sosyal teoriye kazandıran, kendisini “ekonomide sosyalist, siyasette liberal ve kültürde muhafazakâr” olarak tanımlayan Daniel Bell’i yakından tanıyalım. Image Daniel Bell 10 Mayıs 1919’da New York şehrinin doğu yakasında dünyaya gelir. Ailesinin büyük çoğunluğu fasılalarla Polonya-Belarus sınırındaki Bialystok şehrinden göç etmiştir. Yahudi kökenli aile, askeri hizmetten kaçmak için Bolotsky soyadını kullanmaktadır.