Tämä on muuten erinomainen juttu. Kannattaa haalia käsiinsä. Kiitos paljon kaikille kirjoittajille, @alekalenius, @VKiukas , @ahokasjaj !

Mainioita huomioita julkisesta sektorista ja sen roolista, enpä olisi tullut itse ajatelleeksi. Pari nostoa:
1. Kysymys julkisen sektorin koosta on harhaanjohtavan yksinkertaistava. Julkinen sektori on ihan oikeasti yksityistä sektoria tehokkaampi tuottamaan joitakin asioita, aivan kuten yksityinen sektori on tehokkaampi muissa asioissa.
Jos (kun) haluamme asioita joita on tehokkainta tuottaa julkisella sektorilla, ne kannattaa tuottaa julkisella sektorilla, vaikka numero "julkisen sektorin koko" kasvaisikin.

Tällaisia asioita ovat mm. terveydenhuolto, sosiaalivakuutus, koulutus, monet investoinnit.
2. Hyvin monet julkisen sektorin hyvin tekemät asiat ovat nimenomaan investointeja. Ne siis auttavat kasvattamaan sitä jaettavaa kakkua. (Ajatus siitä, että yksityinen sektori kasvattaisi kakkua ja julkinen vain jakaisi, on kertakaikkisen pöhkö.)
Moni asia, joita emme kirjanpidossa miellä investoinneiksi, on tosiasiassa investointi. Inhimillinen ja sosiaalinen pääoma ovat koko ajan suhteessa tärkeämpiä kuin fyysinen pääoma; ja julkinen sektori tuottaa tehokkaasti juuri näitä pääomia.
Esimerkiksi hankalasti mitattavissa oleva asia "valtion toimivuus", mikä Suomessa kiistämättä on keskimäärin korkealla tasolla, on takuuvarmasti asia, johon "investoidaan" esimerkiksi sosiaaliturvan, koulutuksen, terveydenhuollon, hyvän hallinnon, demokratian kautta.
3. Koska investoinnit kasvattavat jaettavaa kakkua, kannattavia investointeja kannattaa tehdä aina, vaikka lainarahalla. Kannattamattomia ei kannata tehdä vaikka rahaa olisi. Kirjoituksessa selitetään hyvin, mikä on keskeinen ongelma siinä, että valtio tekisi enemmän:
kehysbudjetointi. Kehysbudjetoinnissa päätetään menojen kokonaismäärästä, ja sitten tapellaan siitä, miten potti jaetaan. Tässä on hyvätkin puolensa, mutta se ei ole hyvä investointien tekemiseen - koska kannattavat investoinnit kannattaisi tehdä aina, mielellään heti.
Tämä ongelma myös tiedostetaan ja juuri siksi budjettikehyksien ulkopuolelle yritetään laittaa kaikenlaisia projekteja, väylähankkeista hävittäjäostoksiin. Mutta tämä johtaa osaoptimointiin.
Kirjoittajat ehdottavat, että

1. kaikki tosiasiallisesti julkisen talouden tasapainoon ja vastuisiin liittyvät asiat tulisi käsitellä osana samaa kokonaisuutta, ja
2. tehdä selvät arviot siitä, missä määrin menot ovat tosiasiassa investointeja.
Joskus rahan käyttö tuo rahaa lisää, ja tämä kannattaisi tunnistaa ja tunnustaa.

On myös hyvin helppo yhtyä kirjoittajien toteamukseen, että julkisen talouden koon tulisi olla tarkoituksenmukaisuuskysymys, ei mikään toteemi mihin hirttäytyä.
Yksi kysymys tuli tosin mieleen, ehkäpä joku kirjoittajista haluaa vastata! Kirjoituksessa otettiin esille Baumolin tauti eli se, että tavarantuotannon tuottavuus kasvaa yleensä nopeammin kuin palveluiden tuottamisen tuottavuus.
Tämä johtaa palkankorotuspaineisiin tavarantuotannossa, ja sitä kautta ennen pitkää myös palveluntuotannossa, koska elämme samassa yhteiskunnassa.

Ja tämä taas tekee palveluvaltaisesta julkisesta sektorista kalliimpaa.
Kysymys: eikö Baumolin tautia voitaisi periaatteessa pitää kurissa verottamalla korkeamman tuottavuuden aloja enemmän tämän rakenteellisen tuottavuusedun tasaamiseksi?
(Ai niin, ja tietysti lisään tähän standartti-disclaimerin, eli kun näitä investointien tuottavuuksia lasketaan, niin armon vuonna 2020 olisi korkea aika ottaa kirjanpidossa huomioon tarkasti kaikki aiheutuvat vahingot. Muuten meille käy kuin Neuvostoliitolle.)

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Janne M. Korhonen (@jmkorhonen@mastodon.energy)

Janne M. Korhonen (@jmkorhonen@mastodon.energy) Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @jmkorhonen

Apr 30
Since I have a few international followers who for some odd reason don't read Finnish, here's a brief recap of the latest act in the Finnish edition of the familiar farce/tragedy "when the populist, radical right rises to power."

A thread! 1/
Last Friday, at about 04:00, a 54-year old member of parliament from the radical right True Finns party pulled out a handgun in front of a bar in Helsinki, pointed the gun at other people and fired a shot to the ground.

Police apprehended him quickly.

hs.fi/politiikka/art…
The MP, a former police officer (!), was "evidently drunk". He claimed he pulled the gun because he felt threatened. Security cameras caught the act, but without any voice recording.

The gun, a small 6.35 mm handgun, was legal, but carrying it definitely wasn't. 3/
Read 20 tweets
Apr 2
Näinpä.

Epäilemättä tästäkin syntyy nyt kymmenille tuhansille silti vahva usko, että lakot ja AY-liike pilasivat tämänkin.

Olen tätä keissiä vähän työksenikin seurannut. Ihan jo ennen yhtiön tiedotteen lukemista oli selvää, että lakkojen vaikutus oli enintäänkin pieni. 1/
Maailmalla ja etenkin Euroopassa on nyt käynnissä isoin teollisuuden uusjako sitten Kiinan nousun - ehkä peräti isoin sitten höyrykoneen.

Lyhyt versio: venäläiseen maakaasuun riippuvuuden rakentanut teollisuus hakee turvallisempia ja halvempia energian lähteitä. 2/
Suomi ja Ruotsi ovat olleet kisassa vahvoilla. Meillä on tasaisen edullista, vihreää sähköä ja monia muita etuja.

Meillä oli etunamme myös kunnianhimoinen ilmastopolitiikka.

Nämä kiinnostivat yrityksiä, jotka haluavat kehittää vähähiilisen maailman tarvitsemia tekniikoita.
3/
Read 19 tweets
Feb 12
A few words about the #Finnish presidential elections in English.

We had two great candidates as finalists, and as I said before the vote, no matter who wins, we Finns win.

As predicted by the polls, the winner was Alexander Stubb, a centre-right liberal (left). 1/ Picture of Alexander Stubb and Pekka Haavisto in a joint press conference as the result of 2024 Finnish presidential election is becoming clear, and Stubb is declared winner.
Ultimately, Stubb won by 51.6% to Green's Pekka Haavisto's 48.4% - a MUCH closer call than many, me included, had believed possible!
As many have noted, the campaign was extremely civil and respectful. Especially after the far right candidate didn't get to the second round. 2/
Stubb and Haavisto clearly respect each other very much (and why shouldn't they!).

They even agreed in advance that the winner would FIRST visit the loser's election HQ to pay his respects to the good opponent, and only then celebrate his victory. That's what Stubb did. 3/
Read 16 tweets
Feb 7
Syy tähän autojen painon kasvu. Siihen on osin hyviä syitä, mutta se on osin myös "herttakuningattaren kisaa" (Red Queen's Race). Siinä kannustimet ohjaavat yksittäisiä toimijoita valintoihin, joiden yhteisvaikutusta he tuskin haluaisivat.

Tällaisia kisoja on paljon.
Liikenteen sähköistäminen olisi PALJON helpompi rasti, jos ajoneuvot olisivat kevyempiä. Jos kaikki ajoneuvot olisivat keveämpiä, liikenne olisi myös turvallisempaa.

Mutta kun autojen painon kasvua ei ole saatu rajoitettua, kevyemmällä autolla ajavat ovat suuremmassa vaarassa.
Herttakuningattaren kisat ja muu aikaa, rahaa ja resursseja haaskaava kilpavarustelu ovat esimerkkejä kollektiivisista ongelmista. Sellaisia EI OLE MAHDOLLISTA ratkaista yksilön omilla valinnoilla tai lisäämällä kilpailua.

Ne voidaan ratkaista VAIN sopimalla rajoituksista.
Read 34 tweets
Jan 22
Juuri näin. Merkittävin asia, mitä opin lukiessani USAn 2. maailmansodan sotamobilisaatiosta, oli tämä: valtio-omisteiset tehtaat säästivät veronmaksajalle VÄHINTÄÄN tuplasti sen, mitä koko atomipommiohjelma maksoi.

Miten?
Koska valtio sai omistamistaan tehtaista tarkkaa ja ajantasaista tietoa siitä, mitä tuotanto OIKEASTI maksoi.

Ostajat sitten käyttivät tätä tietoa neuvotellessaan yksityisten yrittäjien kanssa.

Jos julkinen sektori ei tee mitään itse, se ei myöskään tiedä, mikä on käypä hinta.
Lisäksi muuten havaittiin, että valtion omistamat tuotantolaitokset olivat suunnilleen ihan yhtä tehokkaita kuin yksityisetkin. Joissain tapauksissa tehokkaampia: esim. laivasto olisi halunnut kansallistaa _kaikki_ sotalaivoja rakentaneet telakat.
Read 4 tweets
Jan 3
Tämä. Kansantalouden tuottavuuden jyvittäminen edes yksittäisille sektoreille, saati firmoille tai työntekijöille, ei ole ollenkaan niin yksinkertaista kuin yksinkertaistuksilla kuten ”yksityinen tuottaa, julkinen kuluttaa” uunotetut luulevat.
Taustalla näissä uunotuksissa on tietysti se perinteinen: kun ihmiset saadaan uskomaan, että julkinen sektori on vain haitta ja verot katoavat mustaan aukkoon (mikä on muuten Suomessa vahva uskomus, kts alla), saadaan kannatusta varakkaiden veroalelle.

Pitkällä tähtäimellä yhteiskunnan tärkeiden toimintojen kuristaminen haittaa kyllä myös rikkaimpien rikastumista, mutta se on aina kaukana, ainakin monen vuoden päässä, kun taas veronalennukset ym saa käteen heti.

Ja varakkaimmat pärjää aina, oli yhteiskunta miten huono tahansa.
Read 27 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Don't want to be a Premium member but still want to support us?

Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal

Or Donate anonymously using crypto!

Ethereum

0xfe58350B80634f60Fa6Dc149a72b4DFbc17D341E copy

Bitcoin

3ATGMxNzCUFzxpMCHL5sWSt4DVtS8UqXpi copy

Thank you for your support!

Follow Us!

:(