Kitty Genovese, Winston Moseley isimli bir şahsın saldırısına uğradı, saldırı yaklaşık 30 dakika boyunca devam etti ve Kitty tam 14 kere bıçaklandı.
Esasen Kitty saldırıya uğradığında ıssız bir sokaktan geçmiyordu, sonradan ortaya çıktı ki olaya şahitlik eden 38 kişi vardı ve hepsi de Kitty’nin yardım çığlıklarına seyirci kalmıştı, kimisi ise Kitty’nin çığlıklarından rahatsız olduğu için camını kapatmıştı
Ancak durum tam olarak bu değildi, daha sonra ABD’de 911 acil yardım sisteminin gelişmesine ve halen birçok psikolog tarafından araştırılan “Seyirci Etkisi” ya da “Seyirci Apatisi” (Bystander Effect) olarak bilinen fenomenin ortaya çıkmasına sebep olacak bir olaydı yaşananlar.
Genovese çalıştığı bardan evine sabah 3 sularında geldi. Aracını park etti ve dairesinin olduğu apartmana doğru yürümeye başladı, park yerinin sonundaki köşede bir adamın durduğunu fark etti.
Gerilmişti ancak yürümeye devam etti. Tam apartmana girmek üzereydi ki Moseley onu yakaladı ve Kitty ilk bıçak darbesini burada aldı.
Genovese yardım çığlıkları atmaya başladı ancak gelen kimseler yoktu.
Polis tutanaklarına göre Genovese’nin çığlıklarını duyan komşusu Robert Mozer penceresinden Moseley’e “kadını rahat bırak” diye bağırmış. Bunun üzerine Moseley bir süreliğine de olsa olay yerinden uzaklaşmış.
Moseley’in gitmesini fırsat bilen Genovese kalan son enerjisiyle zorlukla doğrulmuş ve yalpalayarak herhangi bir görgü tanığının görmesi imkansız olan apartmanının girişine doğru ilerlemiş.
Güçlükle apartmanına ulaşan Genovese tam kapıya uzandığında yeniden Moseley’in saldırısına uğramış ve burada Moseley onu birkaç kere daha bıçaklamış, ona tecavüz etmiş ve ardından tüm parasını alarak kaçmış.
Kitty’yi komşusu Sophia Farrar buluyor ve hemen “birisi polisi arasın” diye bağırıyor. Ancak maalesef Genovese için çok geç, hastaneye kaldırılırken ambulansta ölüyor. Acil müdahale ekipleri ve polis olay yerine ulaştığında sokakta sadece iki kişi var.
Bu iki kişiden biri Genovese’nin son anlarında diz çöküp yanında bekleyen 70 yaşındaki bir kadın.
Saat sabahın 4’ünde polis dairelerin kapısını çalıyor ve Genovese’nin bıçaklanıp öldürülmesiyle ilgili olarak Zielonko’yu sorguluyor.
Sorgu sırasında rahatsız ve uygunsuz davranışlar sergileyen Zielonko tutuklanıyor. Daha sonra dedektifler John Carroll ve Jerry Burns Zielonko’nun sorgusuna giriyor ve ona cinsel hayatı ve son 6 saat içinde ne yaptığına dair sorular soruyorlar.
Zielonko’nun komşularını da sorgulayan polis Zielonko’yu bir numaralı şüpheli olarak görmeye başlıyor.
Aynı haftanın ilerleyen günlerinde polis şüpheli bir hırsızlık vakası ihbarı alıyor. Olay yerine giden polis şüpheli bir aracın bagajında bir televizyon buluyor. Şüpheli Winston Moseley tutuklanıp karakola götürülüyor ve hırsızlığı itiraf ediyor.
Dedektiflerin Moseley’in elindeki bıçak kesiklerini görmesiyle birlikte Moseley, Genovese cinayeti zanlısı olarak tutuklanıyor. Daha sonra Moseley sadece katilin bilebileceği birtakım ayrıntılardan bahsetmeye başlıyor.
3 çocuk babası Moseley’in daha önce hiç sabıka kaydı yok ve o gün park ettiği arabasının içinde saldırabileceği bir kurban arıyor. Soruşturmanın ilerleyen zamanlarında Moseley daha önce işlediği başka tecavüz olaylarını ve işlediği iki cinayeti daha itiraf ediyor.
Yargılanan Moseley 1964 yılında idama mahkum ediliyor, ancak daha sonra 1967 yılında cezası ömür boyu hapis cezasına çevriliyor.
Daha sonra oğlu babasının cinayeti, Genovese’nin ona ırkçı birtakım sözler söylediği için gerçekleştirdiğini iddia ediyor. Moseley 28 Mart 2018’de 81 yaşında hapiste ölüyor.
27 Mart 1964 tarihinde New York Times gazetesi “Cinayeti 37 kişi gördü ancak hiçbiri polisi aramadı” başlıklı bir haber yapıyor.
Habere göre Genovese’nin komşularından çoğu cinayete tanık olmuş ancak hiçbiri polisi aramamış. Haber Times muhabiri A. M. Rosenthal ile Komiser Michael Murphy arasında geçen konuşmalara dayandırılıyor.
Bu habere temel oluşturan iddia polis komiseri Murphy’ye ait. Sonraki gün gazete “insanların neden böyle bir olaya müdahil olmak istemedikleri” konusunda çeşitli uzmanlarla görüşüyor.
Psikologlar Bibb Latané ve John Darley'in yaptıkları klinik deneyler gösteriyor ki bir olaya şahit olan kişilerin kurbana yardım etme ihtimalleri eğer etrafta başka şahitler de varsa daha düşük.
Şahit sayısı arttıkça olaya müdahil olan ve kurbana yardım eden insan sayısı bununla orantılı olarak azalıyor.
Bunun içindir ki kalabalık bir yerde bir olaya müdahale ederken “birisi polisi arasın, ambulansı arasın” demek yerine, direkt olarak bir kişiyi işaret edip “sen polisi ara” demek daha etkili sonuç veriyor.
Çünkü bu gibi durumlarda kimse “birisi” lafını üzerine alınmıyor ve “nasıl olsa birisi yardım eder veya polisi arar” diye düşünüyor.
Atatürk'ten Sonra Şimdi de İstiklal Marşı Yapay Zekâ Tarafından Görsele Döküldü: O Zorlu Kıtalar Epey Zorlamışa Benziyor
Görselleştirme kapasitesini kanıtlamış olan yapay zekânın İstiklal Marşı gibi söz sanatları bakımından zorlu bir metin karşısında ne yapabilir?
Daha önce yapay zekânın, "Atatürk modern zamanlarda yaşasaydı nasıl görünürdü?" sorusuna cevap olan görseller ürettiğini görmüştük. Fakat bunu tabir yerindeyse 'önüne gelenin' yapması ve tekrara binmesi, bir nevi etkileşim aracı olarak görülmesine ve tepki toplamasına sebep oldu.
Üzerine En Çok Araştırma Yapılan Gizemli Olaylardan Biri: Enfield Poltergeist Olayı
1977-1978 yıllarında İngiltere'de meydana gelen bir olay, hala gizemini koruyor.
Birçok ülkede yapılan modern araştırmalar sonucunda kayıtlara geçmiş bedensiz varlık musallatı/poltergeist olayıdır. Londra'nın kuzeyinde yer alan Enfield'de bulunan küçük bir evde yaşanmıştır.
Birlikte Olduğu Erkekleri Pişirip Yiyen Korkunç Seri Katil: Jeffrey Dahmer
Tam adi Jeffrey Lionel Dahmer.
Jeffrey cinayetlerine 18 yaşında başlamıştı. Yakalanana kadar 13 sene gecmisti ve arkasinda 17 kurban birakmisti.
Bunlardan kimisiyle cinsel ilişkiye girmis, kimisini önce öldürmüş sonra ilişkiye girmiş, kimisinin ise pazılarını ve poposunu yemiştir. Kafasini matkapla deldigi bir diger grubu ise robota çevirmeye çalışmıştır.
Zirvenin karanlık yüzü: Everest’te 270’den fazla ceset
Dünyanın en yüksek dağı Everest’e tırmanan her 10 kişiden 1’i can veriyor.
Yaklaşık 8 bin 850 metre olan dağa tırmanmaya çalışan dağcılara, şartlar çok zor olduğu için başka dağcılar da yardım edemiyor ve cesetler dağın üzerinde terk ediliyor.
Lobotomi, akıl sağlığı tarihinin en tartışmalı yöntemlerinden biridir. 1930’lu yıllarda Egas Moniz tarafından “icat edilmiş” ve tüm dünyada popüler hale gelmiştir.
1950’lere kadar dünyanın her yerinde binlerce lobotomi gerçekleştirildi. Sonrasında ise öngörülemeyen ve ciddi yan etkileri nedeniyle kullanılmamaya başlamıştır.
44 Gün Boyunca Tecavüz Edilen, Kum Torbası Gibi Dövülen ve Türlü İşkencelere Maruz Kalan Japon Kızın Tüylerinizi Ürpertecek Hikayesi
22 Kasım 1988'de hayatı bir anda tepe taklak olan Junko Furuta, onu kaçıranların elinde ölmeden önce sadece 16 yaşındaydı. Rehin tutulduğu 44 gün boyunca sürekli tecavüz edilen ve binbir türlü işkenceye maruz kalan Junko'nun başına gelenler,
olayın yaşandığı dönem sadece Japonya'da değil, tüm dünyada büyük ses getirmişti. 'Beton Kaplı Liseli Kız' olarak bilinen Junko'nun yürek parçalayan ve insana yaşama sebebini sorgulatan hikayesini sizlerle paylaşıyoruz...