Na wat wikken en wegen toch maar besloten mijn ‘50ct’s over #ikdoenietmeermee en de instagram influencers. Ik schrik van de arrogante wijze waarop deze groep wordt weggezet als ‘dom’. Neem deze column van Paul Scheffer. nrc.nl/nieuws/2020/09…
Maar wat ik nergens lees is het verband met de bijna 25 procent 15-jarigen die niet in staat zijn om een tekst goed en kritisch te doorgronden. Deze zogenaamde ontlezing is al een tijdje gaande en heeft ook gevolgen voor die andere 75% 15-jarigen.
Deze ontlezing heeft gevolgen voor onze democratie en daar komen we nu op harde wijze achter. De Amerikaanse hoogleraar Maryanne Wolf wijst hierop in haar boek 'Dear reader, come home'. Ik had met haar een interview voor @vrij_nederlandvn.nl/leesgedrag-ond…
Ik geef het onderwijs niet helemaal de schuld van deze ontlezing. Het is een brede maatschappelijke ontwikkeling. Maar een hele grote groep kinderen is wel afhankelijk van ons onderwijs en zal het ook daar moeten gebeuren. Helaas gaat er wel iets mis met ons leesonderwijs.
Dat beschrijf ik dit artikel, wederom voor @Vrij_Nederland Op sommige scholen gaat het dus wel goed. En er is dus werk aan de winkel. En we komen er niet alleen met een leesoffensief en oproepen om meer te lezen en voor te lezen. vn.nl/beter-leesonde…
Wat mij opvalt in iedere discussies over lezen is het hoogopgeleide perspectief. Het gaat over verplichte leeslijsten, de teloorgang van de kennis van Oudnederlandse literatuur en de kennis van andere talen. Dat is havo/vwo. Die andere helft van die 15-jarigen zit op het vmbo.
Onlangs nog bracht de OESO een rapport uit waaruit blijkt dat de kloof tussen 'laag' en 'hoog' opgeleiden nergens zo groot is als in Nederland. @VanDammeEDU zegt daarover een aantal behartenswaardige zaken aan het eind van dit artikel in @FD_Nieuwsfd.nl/economie-polit…
Bedenk u dat de meeste vmbo'ers geen vak als geschiedenis hebben maar het vak Mens en Maatschappij waarin economie, maatschappijleer, aardrijkskunde en geschiedenis om voorrang vechten. Of ze staatsinrichting en de Trias Politica krijgen hangt dus van de leraar af.
Hetzelfde geldt voor leesonderwijs in het vmbo. Het lijkt erop dat er na het basisonderwijs (10% van de leerlingen verlaat niet voldoende geletterd de basisschool) een groep leerlingen het helemaal niet meer kan bijbenen. Denk lerarentekort, lesuitval, denk te lage eisen.
Die te lage eisen zitten al besloten in het kader van @Onderwijsinspectie. Scholen worden alleen vergeleken met scholen met eenzelfde leerling populatie. De norm is het gemiddelde van die scholen. Stijgende laaggeletterdheid wordt netjes opgenomen in die norm. Of weggemoffeld?
Dat betekent dus zolang een school voldoet aan die gemiddelde norm ook geen probleem heeft. Hier mag u een tijdje op kauwen. Ik vind dit ieder geval onverteerbaar.
Oplossingen? Ik kan daar honderd preekjes aan wijden. Maar het komt hier op neer: een noodplan voor het leesonderwijs waarin leerlingen met lezen een kennisbasis opbouwen en leren kritisch denken. En daarvoor moeten alle hens aan dek op alle niveaus. Want wie is er nou dom?
In Engeland gaat het examendebacle nog even door. Voor degenen die nog van niets weten: Uitslagen van A-levels (vergelijkbaar met ons vwo) zijn dit jaar door @ofqual (vergelijkbaar met ons @cvte)met een algoritme beoordeeld want alleen schoolexamens (net zoals hier in NL). 1/
@ofqual@cvte De uitslagen waren voor veel leerlingen dramatisch en hadden tot gevolg dat ze niet naar de universiteit konden waar ze met geschatte eindcijfers al waren toegelaten. Vervolgens bleken met name arme leerlingen door de verlaging te zijn getroffen.
@ofqual@cvte Vervolgens kondigde @ofqual zaterdag aan dat geschatte cijfers zouden gelden maar trok dat een paar uur later alweer in. Scholen waarschuwen voor chaos bij het massaal in beroep gaan tegen de verlaagde cijfers. En gisteren demonstreerden leerlingen en hun ouders in heel Engeland.
In Londen maar ook Manchester en Liverpool etc. wordt gedemonstreerd tegen het naar beneden stellen van de A-levels. (vergelijkbaar met ons vwo) Betekent voor flink wat leerlingen geen toelating tot hun universitaire studie.
Volgt op een tamelijk chaotische avond waarin een golf van bezwaren op de examenuitslagen loskwam. Die examens waren net zoals in Nederland dit Coronajaar zogenaamde schoolexamens waar @ofqual een algoritme op losliet en de cijfers naar beneden bijstelde.
In Frankrijk bijvoorbeeld worden leerkrachten wel van hogerhand aangesteld op een school en gaande de carriere krijgen ze meer keus Leerkrachten in de ‘moeilijke’ scholen krijgen wel een flinke toeslag op hun salaris en ook nog extra betaald voor andere taken dan lesgeven.
Dat verplicht aanstellen lijkt me verre van ideaal (hoeveel Franse leraren verlaten het onderwijs?) Maar van bevriende Franse docent die werkt in een banlieu bij Parijs weet ik wel dat hij heel goed wordt begeleid en geen onaardig inkomen heeft door al die toeslagen.
Afgelopen nacht is klaarblijkelijk de uitzending uit 2001 van @AndereTijden over de eerste zwarte school geweest. Ik deed de research. Het was het begin van mijn zoektocht naar hoe de onderwijssegregatie in Nederland in elkaar steekt. anderetijden.nl/programma/1/An…
In 2010 werd ik er terecht door Henry Dors op gewezen dat die eerste school er veel eerder was: maart 1971 in de Amsterdamse Bijlmer.
Die geschiedenis van de zwarte school is eigenlijk nooit compleet onderzocht en beschreven. Ik deed in 2001 ook maar een poging zonder enige kennis van zaken. Na bijna 50 jaar wordt het misschien wel een s tijd?
@rocvanamsterdam @ROC_MN De @nsvnvl vereniging voor begeleiders in het vo en mbo, houdt zelfs een overzicht bij met nieuws en links. (naar onder scrollen)